Hlavní obsah

Latka slíbil poctivou Slavii. Pět šest mladých kolem sebe snad ukočírujeme, doufá kapitán

Praha

Nijak rád neposlouchá, že po půldruhém roce ve službách německého Düsseldorfu by měl být při návratu do Edenu zárukou, že se jarní mizérie opakovat nebude a Slavia se konečně odrazí ode dna. Jenže s očekáváním fanoušků třicetiletý Martin Latka ustavený navíc trenérem Beránkem do role kapitána nic nenadělá. On by měl být vůdcem, dirigentem a osobností nově se tvořícího mužstva, on by se měl stát garantem lepších slavistických dnů příštích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Latka se raduje a o podobné chvíle by se chtěl s fanoušky dělit i při dalším ze svých návratů do Edenu.

Článek

Před pár lety se Slavia vytasila s příkazem, který rozvěsila i na billboardech a jenž zněl: Poslouchej svého kapitána. Poslouchá teď slavistický mančaft nového kapitána Latku?

Ale fotbal není přece o jednom hráči, proto bych kapitánskou roli nepřeceňoval. Starších hráčů je v mužstvu víc, takže si prostě musíme úkoly rozdělit a pět šest mladých kolem sebe ukočírovat.

Jenže ve vás vidí slavistický národ záruku. Vysvobození z útrap, jimiž si jejich klub v předchozí sezóně procházel. Osobnost, která mužstvo pozvedne.

Jsem tady ale přece nejen já, ale i Piták či třeba Dobrotka s Bílkem, kteří mají také něco za sebou. A hlavně - i mladí na sebe musí vzít odpovědnost a stát se v danou chvíli tahouny. Jejich přínos bude hodně důležitý, protože je jedno, zda je fotbalistovi osmnáct nebo pětatřicet.

Takže vás nijak neděsí, že kolem sebe budete mít ve Slavii vlastně mateřskou školku, neboť spousta hráčů do ligy ještě ani nenakoukla, nebo s ní mají minimum zkušenosti?

Během angažmá v Řecku jsem zažil několikrát, že se kádr měnil a točil. A třeba každého půl roku.

Těžší situace?

Rozhodně složitější, protože přicházeli hráči různých národností s odlišnou povahou a mentalitou. Ve Slavii podobné problémy nenastanou.

Tím naznačujete, že mladým kolem sebe věříte?

Přišli šikovní i kvalitní hráči, kteří se ale pochopitelně potřebují adaptovat a celé mužstvo si musí sednout a sehrát se. Nedovedu odhadnout, jak dlouho to potrvá, zda budeme potřebovat dva měsíce či déle. Sami bychom byli rádi, aby šlo o co nejkratší časový úsek a výsledky se dostavily co nejdřív.

Ty ovšem přijdou jen poctivým, pracovitým fotbalem, touhou a vůlí vyhrávat, patřičným charakterem, které bude mužstvo mít, tedy premisami, které považuje trenér Beránek za prioritní. Je opravdu nově se tvořící slavistický tým takto nastavený?

Jinak by to ani nešlo, protože nejsme v pozici, abychom přehrávali soupeře kombinací a hráli s nimi vyrovnané partie. Musíme se odrazit od poctivého výkonu a teprve pak pomýšlet na víc.

Na víc, než jen na boj o záchranu, který Slavia na jaře zažívala?

Slibovat mohu cokoli, ale až samotná soutěž a konfrontace se soupeři ukáže, jak na tom doopravdy jsme. Hodně bude záležet na ligovém rozjezdu, ale i tak doufám, že loňská sezóna se opakovat nebude a že se do horní poloviny tabulky dostaneme.

Čím podmiňujete úspěšný rozjezd?

Góly, které budeme střílet a body, jež začneme sbírat. Když jsem odcházel ze Slavie do Německa, měli jsme s koncovkou problémy, neboť branek jsme dávali hodně málo. Teď doufám, že Balaj a Škoda vše změní, V přípravě naznačovali, že jsou ve formě.

Reklama

Související témata: