Hlavní obsah

Budějovice udržely oporu Machovce a chtějí hrát ve středu tabulky

Fotbalisté Českých Budějovic vstoupí do ligové sezóny s cílem vyhnout se záchranářským starostem. Vítěz minulého ročníku druhé nejvyšší soutěže bude ve čtyřech z prvních pěti kol čelit pohárovým aspirantům, přesto věří, že co nejdříve získá klid a bude se pohybovat ve středu tabulky. Nakonec se mu povedlo udržet klíčového hráče, slovenského obránce Jaroslava Machovce.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Generální manažer fotbalistů Českých Budějovic Karel Poborský.

Článek

"První tři kola máme velice těžká, hrajeme s pohárovými mužstvy. Každý bodík, který urveme, bude velmi cenný. Může nám trochu pomoci pohárová účast těch mužstev, může je rozhodit, přibrzdit, ale může je i nakopnout," řekl na tiskové konferenci šéf Dynama Karel Poborský.

"Je to těžký začátek, ale potřebujeme odstartovat tak, aby se kluci co nejdřív zklidnili a získali jistotu, že do ligy patří. Když mužstvo naváže na to, kde skončilo v druhé lize, věřím, že v lize má své místo. Že bychom měli hrát někde prostředek tabulky," dodal Poborský.

České Budějovice se na jaře vrátily do ligy díky sérii deseti výher z posledních jedenácti kol, kterou podtrhly vítězstvím 6:0 v rozhodujícím duelu o postup na hřišti Táborska. "Musíme si euforii z druhé ligy přenést do začátku ligy. Výhodou by pro nás mohlo být, že na nás nebude takový tlak, můžeme jen překvapit," podotkl kapitán Ondřej Herzán.

Slavia Machovce neulovila

Jihočeskému klubu se povedlo udržet klíčového obránce Machovce, který dal na jaře devět branek. Z jeho odchodu do Slavie nakonec sešlo. "Avizovali jsme, že pokud bychom měli Machovce pustit, musí to pro nás být výhodné. Jednání jsme uzavřeli s tím, že Jarda zůstane u nás," uvedl sportovní manažer Martin Vozábal. Machovce ovšem v současné chvíli trápí zdravotní problémy.

V Dynamu zůstal i klíčový stoper Roman Lengyel, který pokračuje v kariéře. Naopak Simon Deli z Pobřeží slonoviny se vrátil po hostování do Sparty a momentálně je na testech v zahraničí.

Z posil Jihočeši získali brankáře Tomáše Fryštáka, slovenského obránce Mateje Podstavka, navrátilce Jiřího Kladrubského, útočníka Michala Škodu s záložníka Jakuba Horu. "Do neděle bychom chtěli mít v týmu ještě jednoho hráče do základní sestavy," řekl Vozábal.

České Budějovice odstartují do ligy v neděli proti Liberci a věří, že předvedou lepší výkon než v generálce proti německému třetiligovému Řeznu (1:3). Klub se snaží přilákat více fanoušků a oproti druhé lize překvapivě zlevnil vstupné. Rozpočet Dynama je přibližně stejný jako o soutěž níž. Jelikož klub v březnu příštího roku oslaví 110 let existence, rozhodl se změnit logo a dresy.

Reklama

Související témata: