Hlavní obsah

I cesta může být cíl. Beránek po parádním startu Slavie nelítá v oblacích

Po více než deseti letech ho Slavia povolala zpátky do Edenu. A trenér Miroslav Beránek se ani na chvíli nerozpakoval, zda má její nabídku přijmout. Výsledky má zatím nad očekávání. Fotbalisté v sešívaných dresech vyhráli na Slovácku a doma porazili Baník, takže po úvodním zápase druhého ligového kola se ujali vedení v tabulce. Poprvé od mistrovského ročníku 2008/09! Zažívají nejlepší start do sezóny od roku 2007.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický kouč Miroslav Beránek během utkání 2. kola Synot ligy s Baníkem Ostrava.

Článek
Fotogalerie

Po pátku je Slavia první. Jak se vám kouká na ligovou tabulku?

Já se vůbec nekoukám. Jsme rádi, že tým, jak ho skládáme, si pomalu sedá. Stále hledáme optimální sestavu. Proti prvnímu kolu jsme vyměnili tři hráče v záloze. Museli jsme také v průběhu zápasu střídat - a noví hráči se toho zhostili. Pořád jsme na začátku.

Po vítězství na Slovácku jste uznal, že bylo šťastné. Výhra nad Baníkem už je zasloužená?

Je to vydřené vítězství, zápas nás stál spoustu sil. Baník po přestávce lépe kombinoval, o to je výhra cennější.

V minulé sezóně jste v Edenu nebyl. Přesto, v čem myslíte, že je proti loňsku největší rozdíl?

Celkové pojetí a odevzdání se na hřišti - to musí být i z tribuny vidět...

A další důvody změny k lepšímu?

Změnil se celý realizační tým, máme deset nových hráčů. A tréninkový proces se asi také změnil. Jdeme svojí cestou, určitě se změnil přístup hráčů. Pochopili, že jen tvrdá práce nás může někam posunout - o tom to je. Cílem může být také cesta. Udělali jsme si nové logo, které před příštím zápasem představíme.

Takže cítíte, že se vám daří naplňovat heslo Vzhůru Slavie?

Podle výsledků ano.

Atmosféra v Edenu je hned lepší, že?

Určitě je to důležité pro celé mužstvo. Nastartovali jsme sebe jako tým. A také fanoušky. Někdy se to může během letní přípravy takhle změnit. Snad nastartujeme i širokou slávistickou obec a heslo si vezmeme za své všichni slávisti.

Z některých reakcí to vypadá, jako by už Slavia měla titul. Není to nebezpečné?

Z mých výroků jasně vidíte, že nelítám v oblacích. Jsme na začátku cesty, víme, co chceme. Čas je velmi krátký, třeba přijdou i zápasy, kdy budeme lepší my a nevyhrajeme je. I na to jsme připravení.

Dokážete se v popředí tabulky udržet?

Po dvou kolech nebudu nic hodnotit. Když neuděláme další body, tak o záchranu hrát budeme. Šest bodů nic neznamená. Musíme je potvrdit v příštím kole s Libercem. A není vůbec jednoduché, získat šest bodů ze dvou domácích zápasů po sobě.

S Baníkem skóre uzavřel kapitán Latka. Jak jste s jeho rolí spokojený?

Martin tady nedal první gól hlavou - a věřím, že ani ne poslední. Je naší prodlouženou rukou společně s dalšími staršími hráči. I on má podíl na změně klimatu.

Zvítězí Slavia i ve třetím ligovém kole proti Liberci?
Ano
52,4 %
Ne
47,6 %
Celkem hlasovalo 13273 čtenářů.

Reklama

Související témata: