Hlavní obsah

Plzeň padla v Edenu, Slavia jde znovu do čela ligy! Budějovice i v deseti udolaly Boleslav

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Slavie jsou opět v čele prvoligové tabulky. V rámci 5. kola Synot ligy si před vlastními diváky poradili s Plzní 1:0, když jediný gól zaznamenal v 66. minutě Jaromír Zmrhal. Neúspěšný návrat do Edenu prožil na lavičce Viktorie bývalý kouč červenobílých Miroslav Koubek. Premiérové vítězství v nové sezóně nejvyšší soutěže slaví hráči Českých Budějovic. Doma zdolali Mladou Boleslav 2:1, ačkoliv hráli od 23. minuty pouze o deseti. První tři body vybojoval i Hradec Králové, který doma zdolal Slovácko 2:0. Stejným poměrem si Jablonec poradil s Jihlavou, která nadále zůstává v tabulce bez bodu. Bohemians 1905 otočili zápas v Příbrami a nakonec zvítězili 3:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický záložník Jaromír Zmrhal (uprostřed) děkuje se spoluhráči fanouškům za podporu po utkání s Plzní.

Článek
Fotogalerie

V přímém souboji o první příčku mohl Viktorii poslat do vedení po půlhodině hry Kolář, po přímém volném kopu ale zacílil hlavou jen do břevna. Na druhé straně měl gól na kopačce Vukadinovič, chybu Limberského ale nedokázal potrestat. S jeho slabou střelou neměl Kozáčik žádný problém.

Fotbalová Synot liga, 5. kolo:
22. srpna:
Ostrava - Brno 1:0
Teplice - Liberec 2:2
23. srpna:
Jablonec - Jihlava 2:0
Branky: 24. a 50. F. Novák.
České Budějovice - Mladá Boleslav 2:1
Branky: 9. Machovec, 73. Benát - 4. Mehanovič.
Hradec Králové - Slovácko 2:0
Branky: 39. Dvořák, 71. Halilovič.
Příbram - Bohemians 1905 2:3
Branky: 23. Fillo, 90.+1 Švancara - 51. Mosquera, 66. Moravec, 88. Brabec.
Slavia - Plzeň 1:0
Branka: 66. Zmrhal.
24. srpna:
20:15 Dukla - Sparta

Rozhodující moment střetnutí přišel v 66. minutě. Vukadinovič se ujal exekuce rohového kopu, balón načechral na zadní tyč, Bakoš neuhlídal Zmrhala, který zblízka hlavou rozvlnil síť. Záložník Pražanů vsítil ve třetím domácím utkání sezóny třetí gól a znovu byl vítězný. Bakoš mohl svou chybu o deset minut později odčinit, jenže z přímého volného kopu orazítkoval jen tyč. Sešívaní tak připravili Viktorii první porážku v tomto ligovém ročníku.

České Budějovice se radují z první výhry po návratu do nejvyšší soutěže, přestože do duelu s Mladou Boleslaví nevstoupily vůbec dobře. Už ve 4. minutě inkasovaly z kopačky Bosňana Mehanoviče. Jenže uběhlo jen pět minut a Machovec překonal brankáře Hrušku.

Velké komplikace pro Dynamo nastaly ve 23. minutě, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen Podstavek. Jenže Středočeši více než hodinovou přesilovku nevyužili. Naopak tři body vystřelil Jihočechům v 73. minutě Benát.

Hradec ukončil střelecké trápení

Dlouhých 806 minut čekal Hradec Králové na premiérový gól v novém ročníku první ligy. V utkání proti Slovácku ho ve 39. minutě vstřelil Pavel Dvořák, který navíc po změně stran přihrál na druhou branku Halilovičovi. Východočeský celek se těší z prvního vítězství od návratu do nejvyšší soutěže.

Jihlava se ani na pátý pokus nedočkala bodového zisku a v tabulce je stále poslední. Na hřišti Jablonce prohrávala od 24. minuty po trefě Filipa Nováka. Po přestávce pak stejný hráč pojistil zelenobílým náskok a s třemi zásahy se dostal do čela týmové tabulky střelců. Zápas nedokončil Vladimír Kukol, který v 57. minutě obdržel druhou žlutou a následně červenou kartu.

Příbram vedla nad Bohemians 1905 po Fillově trefě 1:0, po závěrečném hvizdu ale jásali Klokani. Po pauze nejprve vyrovnal Kolumbijec Mosquera a v 66. minutě překlopil výsledek na stranu hostů Moravec. V závěru po rychlém brejku přidal třetí gól Brabec a stvrdil svému mužstvu tři body. Porážku neodvrátil ani střídající Švancara, jenž v nastaveném čase upravil na konečných 2:3. Svěřenci trenéra Petra Čuhela tak nadále čekají na první výhru v sezóně.

Reklama

Související témata: