Hlavní obsah

Těžký týden zvládla, teď Sparta celý podzim protančí na dvou svatbách

Zvládnou tancovat na dvou svatbách najednou? Pro fotbalovou Spartu klíčová otázka podzimu. Loni vypadli z pohárů hned na začátku, o to více času však měli na domácí soutěže. A získali double. Letos je to opačně. Zatímco Letenští budou až do prosince hrát Evropskou ligu, konkurence v čele s Plzní bude mít mezi ligovými zápasy volno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Praha David Lafata oslavuje gól proti Jablonci.

Článek
Fotogalerie

Pro obhájce titulu je tady ještě jedna komplikace navíc. Synot liga zrušila pondělní termíny. Sparta by tak ještě šestkrát měla zvládnout zápřah čtvrtek - neděle.

„Chtěli jsme hrát evropské poháry v úterý a ve středu, což se nám nepodařilo," připomíná kouč Vítězslav Lavička s hořkým úsměvem, že postup do Ligy mistrů by byl i termínově mnohem výhodnější než Evropská liga. „Všemi deseti ovšem bereme i pohárové čtvrtky. I s rizikem, že bude minimum prostoru pro přípravu na ligu," ujišťuje kouč.

Tři dny po remíze ve Zwolle sparťané prohráli na Dukle, tři dny po vítězné odvetě doma porazili Jablonec. Je tedy krize definitivně pryč? „Teď jsme v týdnu dvakrát vyhráli - a jsme za to moc rádi," říká Lavička opatrně. „Klíčová pro nás byla odveta se Zwolle. Ale zápas s Jabloncem byl také moc důležitý, protože nám hrozilo, že ztráta v ligové tabulce naroste. Takže jsme rádi, že jsme obě utkání zvládli," oddechl si kapitán David Lafata.

Na poháry si nestěžují

„Čeká nás samozřejmě těžký podzim. Kdybychom hráli poháry v úterý a ve středu, nebyl by žádný problém. O den kratší rozestup mezi zápasy už je fyzicky náročnější," přiznává záložník Bořek Dočkal, že vyřazením z kvalifikace Ligy mistrů vytrestala Sparta sama sebe. „Ale stěžovat si nemůžeme, poháry přece hrát chceme," dodává.

Letenští by ještě mohli rozšířit kádr, ale zřejmě to nemají v plánu. Naopak den po postupu před Zwolle uvolnili nevytíženého obránce Hybše do Jihlavy. Uzávěrka přestupů pro evropské soutěže je v pondělí o půlnoci.

„Dokud přestupní termín neskončí, může se něco stát. Nějaké zásadnější změny na poslední chvíli ovšem nechystáme," avizoval Lavička po nedělní výhře nad Jabloncem.

Reklama

Související témata: