Hlavní obsah

Čtyři body byly málo, přiznal odvolaný kouč Rada

Jihlava/Praha

V létě se rozmýšlel, zda v Jihlavě zůstane. Nakonec se kouč Vysočiny Petr Rada dohodl s majitelem klubu podnikatelem Františkem Vaculíkem na pokračování. Po devíti kolech jsou však Jihlavští poslední se čtyřmi body a Rada byl v úterý odvolán, což prý sám nečekal, jak potvrdil v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Rada ještě jako kouč Jihlavy během utkání 9. kola Synot ligy na hřišti Dukly.

Článek

Překvapilo vás odvolání, které nepřišlo hned po prohře na Dukle, ale až tři dny poté?

V tomto ohledu mě to překvapilo. O víkendu ani v pondělí se nic nedělo a v úterý mi bylo oznámeno, že končím já i můj asistent Zdeněk Klucký. Myslel jsem si, že do sobotního utkání se Slavií zůstaneme a situace se bude řešit v reprezentační přestávce. Ale i tak to ve fotbale chodí.

O vašem odvolání se spekulovalo už dříve, ale přišlo po devíti kolech. Berete ho za stávající situace jako logický krok vedení klubu?

Vyhazov nikdy není příjemný. Vždycky si říkáte, že bylo jiné řešení. Na druhou stranu chápu, že vedení klubu chtělo něco změnit. Po devíti kolech má Vysočina čtyři body, to je málo. Navíc je poslední, což je pochopitelně špatně.

Nelitujete, že jste v létě po určitém váhání kývl na prodloužení smlouvy?

Toho určitě nelituju. Mám velmi dobrý vztah s majitelem klubu panem Vaculíkem. On a jeho žena jsou duší Vysočiny, a kdyby v klubu nebyli, první liga by se v Jihlavě nehrála. Samozřejmě je to nepříjemná situace, ale k fotbalu patří. Nejsem první ani poslední vyhozený trenér. Naše vztahy tento krok určitě nenaruší. Kdykoliv je rád uvidím.

Když se ohlédnete zpět za nevydařeným úvodem podzimu. Co jste udělal špatně?

Nechci se vymlouvat, ale nemám pocit, že bych něco udělal vyloženě špatně. Pracoval jsem s maximálním nasazením, stoprocentní přístup jsem vyžadoval i od hráčů. Nevidím nic, co bych měnil... Snad jen jediné. Možná jsem měl být důraznější při posilování mužstva. Na druhou stranu Vysočina nemá prostředky, aby mohla kupovat hotové hráče za velké peníze. Pracoval jsem s týmem, který byl k dispozici a snažil se z něj dostat maximum. Nepodařilo se to. Určitě totiž má na víc, než předvádí.

Kde je tedy problém?

V neproměňování šancí. Zasekl se nám Harba, který v minulé sezóně dával hodně gólů. Střelecky se nedařilo ani dalším hráčům. Šance jsme si dokázali připravit, ale neproměnili jsme je a ztráceli body.

Čím si to vysvětlujete, že mužstvo takhle selže?

To kdybych věděl... Samotného mě to překvapilo. Trénovali jsme zakončení, mluvil jsem s hráči individuálně, snažil se jim zvednout psychiku. Nic nezabíralo, situace se nezměnila.

Nebyl problém třeba v tom, že jste byl na hráče tvrdý a oni se rozhodli, že vás zlikvidují?

Tak to si nemyslím. Nikde jsem neměl s hráči problém nebo vyhrocené vztahy. V Jihlavě také ne. A nijak extrémně tvrdý jsem nebyl, ani na ně neřval.

Budete na Jihlavu jezdit?

To ne, ani by to nebylo dobré, ale moc jí přeji, aby se pod novým trenérem Kučerou ze situace co nejdřív dostala.

Co teď budete dělat?

Všechno si nechám projít hlavou a rozeberu si to. Samozřejmě chci trénovat, ale podbízet se nebudu, to není můj styl. Věřím, že nějaká zajímavá nabídka přijde co nejdřív. Pochopitelně budu sledovat fotbal dál a chodit na něj.

Reklama

Související témata: