Hlavní obsah

Malý vzdal marný boj, po deseti měsících naděje ukončil vrcholovou kariéru

Praha

Zdraví je přednější, a tak se Petr Malý rozhodl ukončit kariéru vrcholového sportovce. Fotbalista pražské Dukly tak po deseti měsících končí boj o návrat na ligové trávníky. Budoucnosti se ovšem nebojí. „Momentálně se plně věnuji profesi vedoucího mužstva, ale nevylučuji ani další možnosti," avizuje pro klubové stránky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Malý z Dukly (vlevo) v hlavičkovém souboji s žižkovským Janem Zawadou.

Článek

Petr Malý byl ze zdravotních důvodů donucen předčasně ukončit profesionální kariéru. Jeho diagnózou je arytmogenní kardiomyopatie. „Jde o poruchu srdečního rytmu, kterou nelze vyléčit a dá se pouze podchytit implantací defibrilátoru. Tuto operaci jsem již podstoupil, takže kdyby se mělo opakovat to co v lednu, zachrání mi to život," podotýká Petr Malý.

Tehdy zůstal Malý ležet na hřišti během zápasu zimní ligy. Pozdější vyšetření mu dávala naději, ale na ligu už to není.

Se sportem se ovšem úplně loučit nemusí. „Bylo mi zakázáno pokračovat na vrcholové úrovni, ale díky defibrilátoru můžu sportovat aspoň rekreačně. Kdybych operaci nepodstoupil, zůstalo by velké riziko, že se příhoda z ledna zopakuje. Čím vyšší je tepová frekvence, tím větší je riziko, že se mi to stane. Nesmím se přepínat," uvědomuje si.

V Dukle působí už přes deset let a je to znát i na podpoře v kabině. „Kluci mi po celou dobu pomáhali a pomáhají. Nesli to špatně, ale život jde dál. Nejdůležitější je, že žiju, hranice byla tenká," zdůrazňuje.

Nyní se bude naplno věnovat své nové profesi vedoucího prvního týmu. „Ale rýsují se i další možnosti uplatnění tady na Dukle. Úplně první řešení, které mě napadlo, bylo stát se trenérem. Začít dělat trenérskou licenci a vést malé kluky. Asi by mě to bavilo, ale musel bych si to vyzkoušet," nechává otevřená vrátka dalším možným příležitostem.

"Rád bych poděkoval personálu a doktorům kardiologie nemocnice na Karlově náměstí za veškerou jejich péči. Byl bych moc rád, kdyby si mě lidi pamatovali jako fotbalistu a ne jako někoho, kdo měl problémy se srdcem," přeje si odchovanec Sparty, který v Dukle prošel pražským přeborem, druhou ligou a v nejvyšší soutěži naskočil celkem do 68 zápasů a vstřelil v nich 9 branek.

Reklama