Hlavní obsah

Přestřelku v Ďolíčku ovládl Liberec, Slavii k výhře nepomohla ani penalta po 73 zápasech

České Budějovice
Aktualizováno

Fotbalisté Liberce zvítězili v utkání 12. kola Synot ligy na hřišti Bohemians Praha 1905 4:2. V zápase nejdříve vedl Slovan, pak vývoj domácí otočili, ale Severočeši nakonec z Ďolíčku vezou tři body. Podještědský celek vyhrál teprve podruhé v sezóně. Slavia po dlouhých 73 zápasech kopala v lize penaltu. V zápase s Českými Budějovicemi ji sice proměnil Piták, remízu ale Jihočechům zařídil Vošahlík, který v Dynamu hostuje právě z Edenu. V další páteční předehrávce pak Jihlava zdolala Zbrojovku Brno 2:0 a pod koučem Kučerou ještě neprohrála.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký obránce Lukáš Pokorný (vpravo) a Matúš Mikuš z Bohemians 1905 bojují o míč.

Článek
Fotogalerie

Liberec je nechtěným remízovým králem dosavadního průběhu ligového ročníku. Z Ďolíčku Severočeši plánovali vybojovat všechny tři body. K výhře je posunul Pavelka, který v 37. minutě využil zaváhání v domácí obraně a tváří v tvář prostřelil gólmana Švengra. Klokanům se ale vydařil parádní obrat. Dvěma góly orámovali poločasovou přestávku. V poslední minutě úvodní půle našel Mikuš zcela volného Bratanoviče, který srovnal.

A ve 47. minutě se do křížku s Moravcem pustil hostující bek Fleišman a sudí odpískal penaltu, kterou s přehledem proměnil Jindřišek. Ani Slovan se ale nevzdal a nepříznivý vývoj zápasu dokázal otočit. Luckassen ve vápně našel Šurala, který šestým gólem v sezóně vyrovnal. A pak začal úřadovat Delarge. Nejdřív mu Luckassen prostrčil míč a konžský záložník nekompromisní střelou k tyči poslal hosty do vedení.

Domácí se pokoušeli o další zdramatizování zápasu, ale Bratanovičův gól padl z jasného ofsajdu a proti parádní Lietavově bombě se zaskvěl talentovaný brankář Kolář. Dramatický závěr se nekonal, Delarge totiž využil rychlý protiútok a po parádní přihrávce Fleišmana vstřelil svůj druhý gól v utkání.

Slavii srazil vlastní hráč v dresu Jihočechů

Slavia v minulém kole přerušila sérii pěti porážek a na remízu s Jabloncem chtěli sešívaní navázat vítězstvím v Českých Budějovicích. Na úvodní gól se na jihu Čech čekalo dlouho. Až v 74. minutě dostal šikovnou přihrávku do běhu Milan Škoda, kterého v pokutovém území zfauloval brankář Křížek a sudí nařídil pokutový kop.

To byla pro Pražany věc nevídaná. Poslední penaltu totiž v lize kopali v květnu roku 2012. Od té doby Slavia nastoupila k 73 ligovým zápasům a ani v jednom z nich pokutový kop k dispozici neměla. K exekuci se postavil střídající Piták, který bez potíží otevřel skóre zápasu. Body se ale nakonec dělily. Domácí totiž tři minuty před koncem poslali dlouhý míč téměř z poloviny hřiště, gólman Slavie Hrubeš ho nešikovně vyrazil a do brány ho pak poslal Vošahlík, který v Českých Budějovicích hostuje právě ze Slavie.

Neporazitelnost nedávno jmenovaného jihlavského trenéra Kučery trvá i nadále. Po výhře nad Slavií a remíze v Ostravě si Vysočina poradila se Zbrojovkou Brno. První gól vstřelil Mešanovič, který po rychlém protiútoku překonal brankáře Doležala střelou k levé tyči.

Druhý uklidňující gól přidal ve druhé půli Hybš, kterého ke skórování vyzval šikovnou asistencí Jánoš. Zbrojovka prohrála už počtvrté v řadě.

12. kolo fotbalové Synot ligy:
Jihlava - Brno 2:0
Branky: 37. Mesanovič, 74. Hybš.
České Budějovice - Slavia 1:1
Branky: 87. Vošahlík - 76. Piták z pen.
Bohemians 1905 - Liberec 2:4
Branky: 45. Bratanovič, 48. Jindřišek z pen. - 37. Pavelka, 62. Šural, 76. Delarge, 90.+3 Delarge.

Reklama