Hlavní obsah

Pauza vyvedla Klokany z rytmu. A k tomu nás limituje úzký hráčský kádr, vysvětluje kouč Pivarník

Reprezentační přestávka je v rozletu zastavila, to je trenérovi fotbalových Klokanů Romanu Pivarníkovi jasné. Zatímco před asijskou misí národního týmu Bohemians pravidelně střádali body a drali se tabulkou vzhůru, po čtrnáctidenní ligové pauze vyšli dvakrát po sobě naprázdno. Ba co víc - v obou zápasech inkasovali po čtyřech gólech. „Vypadli jsme z rytmu. A když se k tomu přidají zdravotní problémy, příčina je na světě, protože máme příliš úzký kádr, než abychom se dokázali se situací vyrovnat,“ přiznával s netajenou hořkostí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Bohemians Roman Pivarník má po reprezentační přestávce důvod k přemýšlení.

Článek
Fotogalerie

Před reprezentační přestávkou posbírali Klokani šestnáct bodů, v tabulce se dostali na šestou příčku a náramně si libovali. Žádný div, když podobný bodový zisk neměli před rokem na kontě za celý podzim.

Poctivost a odvaha je pro Klokany nezbytná

„Jedeme nad plán, ale pro nás je podstatné, že do konce podzimu nás čeká ještě šest zápasů, z nichž chceme další body. A také se prezentovat svou hrou a dál se zlepšovat," liboval si kouč Roman Pivarník.

Jenže v následných duelech v Teplicích a doma s Libercem přišlo vystřízlivění. Bohemians oba zápasy prohráli (1:4 a 2:4) a hrou na výkony před ligovou pauzou nenavázali.

„Bude nutné, aby si hráči znovu uvědomili, že předchozí úspěchy a bodové zisky přišly s poctivým přístupem, odvahou a nezbytným důrazem, tedy vlastnostmi, která mně teď u některých z nich schází," vyčetl Pivarník po prohře se Severočechy svým svěřencům.

„Svou roli sehrávají ale pochopitelně i další faktory. Pokaždé nás zaskočí, když se do vedení dostane soupeř a my musíme výsledek otáčet. Chceme vyrovnat, jenže nejsme patřičně kompaktní, nehrajeme, jak bychom měli a inkasujeme další góly," naráží na čtyři branky, které dostal jeho tým v Teplicích i doma s Libercem.

Přitom se zdálo, že po prvních kolech, kdy obranná hra Klokanů hořela, začíná defenzíva konečně fungovat. Zápas s Českými Budějovicemi, stejně jako pražská derby s Duklou a Slavií odehráli Bohemians s nulou, na ostravských Bazalech dostali jen jeden gól.

„Zdání ovšem klamalo. Nezbývá, než abychom se vrátili zase zpátky a na defenzivní činnosti a úkolech znovu tvrdě pracovali," uvědomuje si Pivarník.

Úzký kádr trenéra limituje

Jistou omluvu však pro opakující se chyby v obraně měl a má. „Jmenuje se zdravotní stav hráčů a náš úzký kádr, který mě samozřejmě limituje. V útoku jsem si schopen ještě poradit, protože na lavičce sedí Lietava a také Nerad, jimiž si mohu pomoci. V obraně je to však mnohem horší, neboť nedostatek náhradníků mě limituje daleko víc," připomínal právě zápas s Libercem, v jehož úvodu si zkušený Šírl natáhl postranní vaz v koleně, takže o půli střídal, zatímco Pauschek sužovaný žaludečními problémy a „hnačkou" musel vydržet na trávníku jen proto, že dalšího krajního obránce už Pivarník k dispozici neměl.

„Stačilo, že na levý kraj obrany musel Moravec, jenž je krajním záložníkem, jehož to táhne dopředu. A to nemluvím o Brabcovi, který se po zranění v Teplicích zapojil do přípravy až poslední dva dny v závěru týdne. Výpadky v tréninku se pochopitelně projeví, protože ke konci utkání chybí hráčům síly. A když nejsme stoprocentně nachystaní, kvalita soupeřů se projeví," zdůvodňoval trenér Pivarník, proč se jeho Klokani nemohou po reprezentační přestávce dostat do rytmu, v němž poskakovali před ligovou pauzou.

"Stěžovat si ale nemůžeme. Hrajeme s tím, co máme a výsledky je třeba uhrát," nemínil hledat výmluvy.

Reklama