Hlavní obsah

Sparta rázně vlétla do čela tabulky. Baník padl, v závěru si dal vlastní gól a Jablonec tak rovněž přeskočil Plzeň

oc, dosSport.cz
Aktualizováno

Razantně se fotbalisté Sparty chopili v 15. kole Synot ligy možnosti alespoň na jeden den poskočit před Plzeň na pozici lídra soutěže, když zdolali na vlastním hřišti České Budějovice 4:0. Na výhru proti plzeňské Viktorii nenavázala Jihlava, která vedla v Liberci 2:0. Severočeši v závěru zápasu dokázali srovnat, vyrovnávací branku vstřelili v nastavení. Slovan přesto zůstal blízko sestupových vod, dosud patnácté Brno totiž jediným gólem utkání zdolalo Příbram. Teplice porazily Duklu 1:0. V posledním sobotním utkání Baník podlehl Jablonci 1:2, hostům pomohl ke třem bodům vlastní gól ostravského Baránka v samém závěru. Jablonečtí se tak posunuli na druhé místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují gól proti Českým Budějovicím.

Článek
Fotogalerie

Sparťanům se podařilo přesně to, co si předsevzali - vytvořili tlak na dosud vedoucí Plzeň, kterou v neděli čeká zápas s Bohemians 1905. Sparta má po vítězství na Západočechy dvoubodový náskok, o který se postarali zejména kapitán týmu Lafata a Dočkal. Oba si totiž připsali po dvou brankách a sparťané tak jenom znovu dokázali, o co jsou nebezpečnější s reprezentanty. Lafata se desátou brankou v sezóně dotáhl na doposud nejlepšího kanonýra ligy Doška.

Pokud Liberec v posledních dvou podzimních kolech nevybojuje alespoň čtyři body, zaplatí hráči nemalé pokuty, vzkázalo fotbalistům vedení. A v 56. minutě se zdálo, že u hráčů Slovanu budou chudé Vánoce. To se totiž prosadil jihlavský Mešanovič a Liberec prohrával 0:2. Čtvrt hodiny před koncem ale Delarge našel volného Šurala, který snížil a v nastavení srovnal střídající Hadaščok. Liberec má po zisku bodu stejný počet bodů jako patnácté České Budějovice, a pokud nechtějí fotbalisté platit pokuty, musejí v předehrávaném kole jarní části zdolat Příbram.

Teprve druhou porážku pod trenérem Tobiášem si připsali fotbalisté Příbrami, kteří prohráli v Brně 0:1. Jedinou branku zápasu vstřelil už v 5. minutě Moukanza, jehož do vůbec první šance utkání vyslal Zavadil. Pro Francouze to byl premiérový gól v české nejvyšší soutěži. Hosté se snažili odpovědět, ale to jim znepříjemnil Zápotočný, který si po půlhodině hry nechal ukázat červenou kartu a skóre se tak do konce zápasu neměnilo.

Dukla znovu prokázala, že na hřištích soupeřů se jí nedaří tak dobře jako na Julisce. S domácími Teplicemi, které předchozí tři zápasy nevyhrály, prohráli Pražané 0:1. Stěžejní událost zápasu se odehrála v 53. minutě. Rychlý brejk zakončil Litsingi přihrávkou na Vůcha, který byl faulován ve vápně a sudí nařídil penaltu. Tu proměnil Krob.

Baránek přihrál body Jablonci

Také třetí Jablonec měl možnost předstihnout aspoň na den Plzeň a využil ji. Vyhrál na Bazalech. Baník naposledy v lize porazil Jablonec v březnu 2010, po vyrovnání ve druhé půli to pro domácí vypadalo aspoň na bod, ale Baránek v závěru srazil míč do vlastní sítě a přihrál nešťastně vítězství Severočechům. Body Baníku nestačil zajistit ani Baroš, který přišel na posledních pár minut.

Program 15. kola:
Pátek
Mladá Boleslav - Slovácko 2:0
Sobota
Sparta - Č. Budějovice 4:0
Branky: 28. a 52. Lafata, 48. a 61. Dočkal.
Brno - Příbram 1:0
Branka: 5. Moukanza.
Liberec - Jihlava 2:2
Branky: 76. Šural, 90.+1 Hadaščok - 11. Kučera, 56. Mešanovič.
Teplice - Dukla 1:0
Branka: 54. Krob z pen.
Ostrava - Jablonec 1:2
Branky: 61. Štěpán - 43. Doležal , 90. Baránek vlastní
Neděle
15:45 Plzeň - Bohemians 1905
18:00 Slavia - Hradec Králové

Reklama