Hlavní obsah

Plzeň má akademii. Kde je vůle, bude podpora. Kde rozum není, tam mají smůlu, řekl šéf FAČR Pelta

Plzeň

První Regionální fotbalová akademie v ČR vznikne v Plzni. Plzeňský kraj podepsal s FAČR a městem Plzeň Memorandum o spolupráci při vybudování projektu pro hráče ve věku 12 až 15 let, který některé kluby nepřijímají pozitivně. „Jinde jsou rozpory, v Plzni jste jednotní. Řeknu to přímo: Kde je vůle, bude naše podpora. Kde rozum není, tam mají smůlu," řekl šéf FAČR Miroslav Pelta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta vznik fotbalové akademie v Plzni vítá

Článek

Když Fotbalová asociace loni na podzim zveřejnila plán na fungování akademií, setkala se spíš s negativní reakcí. V Plzni si tento projekt naopak vyhodnotili pozitivně, došlo k symbióze města, kraje i prvoligové Viktorie Plzeň. Zkraje července by se akademie měla rozjet naplno.

„Snad nyní ostatní kluby pochopí, že nám všem jde hlavně o fotbal a ne o vedlejší zájmy. Té kritice totiž nerozumím, možná se někteří lidé akademií jen bojí," prohlásil reprezentační kouč Pavel Vrba. „V Plzni všichni hledali varianty, co a jak udělat, aby to fungovalo. A neřešilo se politické zákulisí jako v jiných krajích," prohlásil vedoucí úseku talentované mládeže FAČR Michal Prokeš, jenž patří společně s Vrbou a technickým ředitelem FAČR Dušanem Fitzelem k hlavním propagátorům projektu.

„Kdo je první, dostane speciální bonus. Byl jsem u ministra školství, výstup ze schůzky byl takový, že jestli on něco bude podporovat, tak jsou to tyto projekty," podotkl předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta. Výši bonusu nekonkretizoval. Prozradil však, že prvotní investice na rozjezd akademie je 6 miliónů korun, o kterou se rovným dílem podělí Plzeňský kraj, město Plzeň a FAČR.

Zapojí se i Horváth?

Jak bude "život" v akademii v kostce probíhat? Zhruba 100 vybraných dětí ve věku 12 let jednou za čtrnáct dní absolvuje společné tréninky. Na pěti místech Plzeňského kraje a na dvou v Karlovarském kraji. V kategorii do 13 let se pak počet hráčů zmenší na 35. Čtrnáctileté děti už budou v akademii od pondělí do pátku, do svých klubů se budou vracet na víkendové zápasy.

„Kraj zajistí infrastrukturu, vzdělání, ubytování, stravování, FAČR pak ty nejkvalitnější možné trenéry a vybavení. V Plzni by mělo pracovat šest koučů, z toho dva externě. Navíc se tréninků budou pravidelně účastnit reprezentační trenéři," pověděl Prokeš.

„Věřím, že zapojíme i ligové hráče Viktorky, ty, kteří končí kariéru. Umím si představit, že by přišli jednou dvakrát za 14 dnů. Rád bych zapojil Pavla Horvátha, on je ten typ, kterého by to bavilo. Navíc by poznal, jestli se může v budoucnu trenéřině věnovat," doplnil Vrba, který vidí zásadní problém v tom, že talentovaní hráči jsou rozmělněni v mnoha klubech, kde necítí konkurenci, tudíž jejich talent zakrní. „Chceme mít proto ty nejlepší pospolu, aby se připravovali s těmi nejlepšími, aby měli možnost výkonnostně růst."

Viktorie Plzeň si pak z absolventů bude moci jako první vybrat nejlepší fotbalisty do svého dorostu, zbylé si rozdělí jiné kluby v kraji. Studium na akademii by nemělo přesáhnout částku 1000 korun za měsíc, suma poputuje na stipendijní fond pro děti ze sociálně slabších rodin.

Reklama

Související témata: