Hlavní obsah

Baník dotaci nedostane, zastupitelé posvětili rozhodnutí rady

Ostrava

Ostravští městští zastupitelé dnes schválili dotace na vrcholový sport. Radní při jejich rozdělování zamítli přiznat dotaci 15 miliónů korun fotbalovému klubu Baník Ostrava, zastupitelé jejich rozhodnutí posvětili. Klub už v úterý avizoval, že zastupitele o schválení dotace dodatečně žádat nebude, ale bude usilovat o mimořádnou dotaci osm miliónů korun.

Foto: Aleš Krecl

Milan Baroš přijímá gratulace od Michala Frydrycha po vstřelené brance do sítě.

Článek

Nepřiznání dotace fotbalovému klubu vedení města zdůvodňovalo tím, že klub nesplnil při podávání žádosti jednu z podmínek, kterou je bezdlužnost vůči městu. Klub dlužil městu přes 800.000 korun za pronájem stadiónu Bazaly, tento závazek sice dodatečně vyrovnal, ale dotaci přesto nezískal. V době podání žádosti totiž podmínku bezdlužnosti nesplňoval.

Náměstek primátora Lumír Palyza (ČSSD), který má na starosti kulturu, sport a volnočasové aktivity, dnes ČTK řekl, že se o snaze Baníku usilovat o mimořádnou dotaci dozvěděl až dnes z tisku. "Jsem vcelku překvapen. Všichni moc dobře vědí, že dělat jakékoliv změny dodatečně a zpětně jsou vytvářením precedentu, na který by mohly zareagovat desítky subjektů, které byly z formálních důvodů vyřazeny, jak z kultury, tak ze sportu, tak z volnočasových aktivit," uvedl Palyza.

Jedna výjimka by mohla sérii žalob

Podle náměstka je případná mimořádná dotace otázkou diskuse. "Osobně bych se velice obával dělat jakékoliv kroky dodatečně někomu, kdo nesplní podmínky," míní Palyza, podle něhož nejde k jednomu ze subjektů přistupovat jinak. Podle něj by to mohlo vyvolat sérii žalob, případně dodatečných žádostí.

Baník už v úterý uvedl, že s dotací počítal a její nepřiznání by znamenalo razantní omezení činnosti mládežnických kategorií. Právě na výchovu mládeže by podle tvrzení mluvčího klubu Jaroslava Baďury chtěl případně mimořádně získané finanční prostředky účelově použít.

"Všichni vědí, že dotace, které dává město, nejsou nárokové," uvedl Palyza, podle něhož by kluby neměly na tyto peníze spoléhat. Město si při rozdělování dotací, které dnes zastupitelstvo schválilo, ponechalo rezervu 15 miliónů korun.

"Vzhledem k tomu, že se tam ta rezerva ponechala, předpokládám, že tam byla vůle Baníku ty peníze dát," uvedl opoziční zastupitel Martin Štěpánek (ODS). Osobně by dotaci pro Baník podpořil. "Stejně tak jako by měly být posouzeny všechny ostatní projekty, které byly vyřazeny z formálních důvodů," podotkl Štěpánek.

Reklama

Související témata: