Hlavní obsah

Záložník Zeman v Příbrami září, ale tvrdí: Do Sparty už se vrátit nechci!

Příbram

Ve Spartě Martin Zeman vylétl jako kometa. Skvělé výkony na levém okraji středové řady z něj udělaly jednoho z největších talentů českého fotbalu. Na jaře 2010 se radoval z mistrovského titulu. O rok později přišel pozvolný pád a zmizel tiše nejen ze sestavy, ale i z Letné. Byl problémový... Po veskrze nevydařených hostováních v Admiře Vídeň, Plzni a Senici přišel v lednu 2014, stále jako hráč Sparty, do příbramské „Starkovy polepšovny“. A vrátil se znovu na vrchol. Dnes je nejen oporou středočeského týmu, ale i jedním z nejlepších hráčů Synot ligy. Chce znovu hrát o nejvyšší příčky, ale tvrdí, že jedno ví jistě: „Do Sparty už se vrátit nechci!“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Příbramský záložník Martin Zeman.

Článek

Výraz problémový hráč mu očividně nevoní. „Upřímně, nevím, proč jsem dostal tuhle nálepku. Neměl jsem potíže se životosprávou, žádné průšvihy kvůli chlastu... Asi to bylo proto, že co jsem měl na jazyku, to jsem řekl a nebral jsem si velké servítky, čímž ovšem nemyslím, že bych byl sprostý. Raději říkám věci na rovinu, než abych někomu lhal, myslel si svoje a pak dělal něco jiného. Totéž mám rád i z druhé strany, i když to je třeba nepříjemné. Ve Spartě jsem prostě řekl, co mi vadí nebo se mi nelíbí. To bylo špatně. Nenosilo se to tam. V tom byl podle mě důvod, proč jsem dostal nálepku problémového hráče,“ přemýšlel nahlas v křesle kanceláře příbramského bosse Jaroslava Starky. Byl naprosto v pohodě.

Starka: Je svůj, ale výborný hráč

V Příbrami, kam přišel na hostování v lednu 2014, už žádné problémy neměl. „Martin je svůj, říká věci na rovinu. To mám rád. Neměli jsme jediný konflikt. Když ho fotbal baví, je vynikající, když ne, je to horší. Jsem rád, že ho v Příbrami fotbal baví,“ konstatoval Jaroslav Starka. A přidal se i trenér Pavel Tobiáš: „Martin je výborný fotbalista, jeden z pilířů týmu. Nemám rád výraz problémový hráč. Takového ho neznám. Vycházím z toho, že každý hráč je jiný, určitá individualita, trenér je tu od toho, aby z těch hodných, i jak říkáte problémových, udělal tým. Je to o vzájemném respektu a přístupu.“

Zeman také odmítá, že by přestal říkat, co si myslí. „To ne, já to tak mám v sobě dané. Rozdíl je v tom, že v Příbrami jsou lidé, šéfem klubu Jaroslavem Starkou počínaje a trenérem Pavlem Tobiášem konče, kteří mi řeknou na rovinu, co se jim nelíbí a vyslechnou i můj názor. Mají rádi férovku, a tak mezi sebou mají chlapy jednat. Říkat si do očí i to nepříjemné a jako chlapi to přijmout. Kritika není kolikrát příjemná ani mně, ale beru ji. Jsem rád, když mi někdo řekne na rovinu, co se mu nelíbí. Bavíme se o tom, já to akceptuji, zamyslím se nad tím a snažím se to pak dělat líp,“ nabídl svůj pohled na vzájemnou spolupráci s nadřízenými.

Vzápětí ale přiznal: „ Nikdy jsem si neříkal, že jsem měl raději být ticho, i když jsem samozřejmě kolikrát litoval spíš toho, jak jsem to řekl, než co jsem řekl. Nikdy jsem ale neurážel, to ne. Respektuji nadřízené. Stojím si ale za tím, že se věci mají říkat na rovinu. Jaroslava Starku respektuji a právě pro to, že také říká věci na rovinu a kvůli jeho přístupu k fotbalu a hráčům, ho mám rád. Kolikrát jsme si mezi sebou něco řekli. Nebylo to třeba příjemné, ale vždycky se vzájemným respektem. Nějaké emocionální reakce bych si ani vůči němu nedovolil. Důležité ale je, že to, co jsme si řekli a k čemu jsme došli, vždycky platilo a platí z obou stran. Upřímně, jsem rád, že mi dal šanci a věří mi. Snažím se to splácet co nejlepšími výkony. A totéž platí o trenéru Tobiášovi,“ zdůraznil Zeman.

Bude volný hráč, chce ven

Zeman ale i podle okolí už není takový bouřlivák ani na hřišti. Celkově se zklidnil. Přispěla k tomu i rodina... „Mám manželku a dvě děti. Určitě to také hrálo a hraje velkou roli. Sice mi je teprve pětadvacet let, ale něco už jsem zažil a něčím prošel. Zklidnil jsem se. I na hřišti je to vidět. Už nedělám výstřelky, za které jsem dostával zbytečné karty. Na tréninku jsem také ubral na emocích, i když pořád platí, že nerad prohrávám. Nezastírám, že zejména při zápase to ve mně kolikrát vře. Nesmířím se s tím, že prohrávám, dělám vše pro to, abychom vyhráli, ale krotím se, už nedávám takový průchod emocím. Jednám s chladnější hlavou,“ připustil fotbalista, kterému bude poslední březnovou sobotu šestadvacet let.

V Příbrami se cítí podle vlastních slov velmi dobře. „Nebudu srovnávat zázemí na Spartě, ta je jinde. Pochopitelně každý fotbalista chce hrát o co nejvyšší příčky, o titul... Ale v Příbrami jsem našel vše, co potřebuji pro to, abych mohl hrát na dobré úrovni první ligu. Počínaje kolektivem lidí a konče podmínkami. Jsem tu spokojený,“ pravil viditelně spokojeně.

Snu či přání, bojovat znovu o nejvyšší příčky, se rozhodně nevzdává. „To, co jsem řekl o boji o titul, stoprocentně platí. Ale upřímně vám říkám: Netoužím po Spartě! Nechci se tam vrátit! V létě mi končí na Letné smlouva a já chci jinam. Nejlépe do zahraničí. V první řadě chci na jaře udělat maximum, abychom s Příbramí co nejrychleji utekli z nebezpečných sestupových vod. Na to s fotbalem, který nás naučil trenér Tobiáš, určitě máme. Dá se na něj koukat, baví nás. Chci si ho na jaře užívat. Když se nám všem jaro podaří, bude to dobře i pro mě. Budu volný hráč a snad přijdou i zajímavé nabídky,“ vyslovil svoje přání Zeman.

Táhne ho to do zahraničí, ale setrvání u říčky Litavky úplně nevyloučil. „Léto a přestupový termín je daleko, ale řeknu svoji představu zase na rovinu. Jsem tu rád, vděčím panu Starkovi za hodně, ale pokud přijde zajímavá nabídka ze zahraničí, chci jít ven. Za pár dní mi bude šestadvacet, mám pořád všechno před sebou. Stále mám nejvyšší cíle. Pokud by ale nepřišlo něco opravdu zajímavého, určitě bych v Příbrami zůstal. A kdyby přišlo a šel jsem pryč, rozešli bychom se s panem Starkou v dobrém. On je přející,“ rozloučil se sympatický záložník, který se znovu stal jednou z hvězd Synot ligy.

Reklama

Související témata: