Hlavní obsah

I přes tragédii vystřílel titul! Mám radost za Plzeň a současně jsem smutný, přiznal Kolář

Plzeň

Byl nejlepším střelcem nových fotbalových mistrů. Záložník Plzně Daniel Kolář zatížil konto soupeřů v probíhající sezóně devíti góly, na mnoho dalších přihrál. Přitom se musel vyrovnat s obrovskou životní tragédií. Na konci minulého roku totiž jeho manželka Tereza prohrála boj se zákeřnou chorobou. Devětadvacetiletý borec byl přesto oporou Viktorie, v jejímž dresu slaví už třetí titul. Jeden získal v minulosti i se Spartou. „Mám za sebou nejsložitější sezónu kariéry," ulevil si Kolář po mistrovské korunovaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Kolář (vlevo) během oslav zisku mistrovského titulu v Plzni, na snímku je i Marián Čišovský (vpravo) po boku Pavla Horvátha (zprava) a trenéra Miroslava Koubka.

Článek
Fotogalerie

Mistrovské oslavy v kabině Plzně.

Zdálo se, že po závěrečném hvizdu sudího a vítězství nad Jihlavou jste se dojetím rozbrečel. Byl jste tak moc naměkko?

No, udržel jsem se. Nynější sezóna pro mě byla hodně těžká. Rozhodně nejsložitější ze všech v kariéře. Nevím, co říct. Vážím si posledního titulu nejvíce ze všech čtyř, které jsem vyhrál. Jsem rád, že jsem součástí plzeňského kolektivu.

Prozradíte, kam mířily vaše první myšlenky, když bylo jasné, že mistrovskou korunovaci už Plzni nikdo nevezme?

Hodně jsem nad možností získat titul přemýšlel už od pondělního rána. Chtěl jsem si ten den užít naplno. Věřil jsem, že vyhrajeme. Zápas s Jihlavou byl těžký, ale zvládli jsme ho. Mám smíšené pocity. Mám radost za Plzeň. Samozřejmě. Jsem ale současně smutný...

Bylo těžké se po všem, co jste prožil v průběhu sezóny hlavně v osobním životě, koncentrovat na plzeňský boj o titul?

Ano. Bylo to těžké. Moje osobní hledisko... Prostě jsem byl ve složité situaci. Stalo se, co se stalo. Fotbal byl a je největší součástí mého života. Fakt, že jsem v Plzni a povedlo se mi vyhrát potřetí titul s Plzní, je pro mě velkým zadostiučiněním.

Jak moc velkou oporou pro vás byli spoluhráči?

V Plzni je výborná parta. Smích léčí. A tady to platí dvojnásobně. Jsme spolu hodně let a mám vážně štěstí, že jsem právě tady.

Dokáže se člověk po tak tragické zkušenosti povznést nad tlak, jemuž je vystaven tým usilující o titul?

Zkušenost, kterou jsem udělal, není a nemůže být nikdy dobrá. Dělám fotbal, abych vyhrával. Nechci být na osmém nebo desátém místě, to by mě nebavilo. Jsem vděčný, že jsem součástí klubu, který každý rok bojuje o první místo. Je těžké titul vybojovat. Ale je to jen hra...

Bylo hodně složité být v situaci, do níž jste se dostal, součástí týmu bojujícího o titul a podávat výkony na tak vysoké úrovni?

Pral jsem se s tím delší dobu. Co se stalo, je poměrně čerstvé. Ale žili jsme trošku jiný život, než žijí normální zdraví lidé. Já samozřejmě nemocný nebyl... Chci říct, že v životě jsou důležitější věci, než je fotbal. Ale nechci, aby si někdo myslel, že mi bylo jedno, jak sezóna dopadne. To tak není! Jsem šťastný za Plzeň, že jsme titul vybojovali. Za celou sezónu jsme si ho zasloužili. Odvedli jsme velký kus práce. Klíčové byly vyhrané souboje se Spartou. Dostali jsme se do pozice, že každý čeká od Plzně vítězství o dva či tři góly a jednoznačnou dominanci. Myslím, že jsme se naučili ten tlak zvládat.

Dojalo vás hodně, když na mistrovské oslavy dorazil i spoluhráč Marián Čišovský, který bojuje s těžkou nemocí?

Co k tomu říct... Honíme se za balónem a život je o něčem jiném.

Dokázal jste si vychutnat oslavy titulu?

Je to potřetí za pět let, co jsme vyhráli ligu. Žijeme si plzeňský sen. A já jsem rád, že jsem jeho součástí.

Reklama

Související témata: