Hlavní obsah

Pernica se v Jablonci prosadil i střelecky a těší se do Evropy

Jablonec

O tom, že je Luděk Pernica stabilní oporou fotbalistů FK Jablonec, přesvědčil čtyřiadvacetiletý stoper i v duelu předposledního kola s Baníkem Ostrava. Odehrál svůj devětadvacátý ligový zápas v sezóně a nechyběl tudíž ani v jediném utkání o body. A svůj výkon vyšperkoval i tím nejlepším způsobem. Vstřelil vedoucí gól domácích, čímž je nastartoval k pohodovému vítězství 4:0. A byla to navíc jeho premiérová ligová trefa za Jablonec.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Luděk Pernica, autor prvního jabloneckého gólu proti Ostravě.

Článek

Vybavíte si, co předcházelo zmíněné situaci při úspěšném zakončení?

Před tím se hrálo asi pět minut ve stylu nahoru-dolů. Ostrava nedotáhla jednu ze svých akcí. Tomáš Hübschman naopak založil náš ofenzivní pokus. Řekl jsem si o míč, rozjel jsem akci na Lukáše Masopusta. Postupovali jsme dopředu a pak už mi přálo i štěstí, že jsem vystřelil.

Souhlasíte, že šlo o klíčový okamžik zápasu?

Uznávám, že to byl samozřejmě důležitý moment. Ale měli jsme šance i dříve, takže nechci machrovat ve smyslu, že jsem rozhodl zápas. Je pravda, že nám vedoucí gól hodně pomohl. Pak jsme přidali druhý a v poločase jsme vedli o dvě branky. To byl krásný stav, který jsme ještě vylepšili. Neproměnili jsme další příležitosti, ale to se nedá nic dělat.

Baník Ostrava nekladl příliš velký odpor.

Neřekl bych, že by byli úplně slabí. Spíš od nás to byl hodně dobrý fotbal. Soupeře jsme do ničeho nepustili. Dobře jsme je napadali a Baník si snad vytvořil jedinou šanci, kterou zlikvidoval brankář Michal Špit. Podali jsme diametrálně odlišný výkon od prvního poločasu v Mladé Boleslavi. Takže jsme spokojeni a věřím, že jsme si posílili sebevědomí pro středeční finále Poháru FAČR s Libercem.

V lize skončíte třetí. Pohrávali jste si s myšlenkou, že by z toho přece jen mohlo být i druhé místo na úkor pražské Sparty?

Existovala jen teoretická naděje. Příliš jsme nemohli věřit, že by Sparta v posledních dvou kolech prohrála v Budějovicích a ještě doma s Bohemians. To by byli hloupí.

Jak se těšíte do pohárové Evropy?

Pro mě je to obzvlášť nádherné, protože jsem přišel do Jablonce teprve před rokem. Někteří kluci tady zažili Evropskou ligu v dřívějších sezónách, já ne, jelikož jsem byl ve Zbrojovce Brno. A ta poháry v poslední době nehrála, snad jen Intertoto a ještě před deseti lety. Doufám, že se mi i nadále budou v Jablonci vyhýbat zranění a v Evropě si něco zahraju. Nyní se po sezóně chystáme na dovolenou a pak začne letní příprava na ligu i na evropské poháry.

Reklama