Hlavní obsah

Šilhavý skládá třetí jablonecké Galácticos

Čelákovice

Když před rokem usedl Jaroslav Šilhavý na lavičku Jablonce, dostal osm nových hráčů a úkol vytáhnout severočeský klub do domácí špičky. V zimě přišly další posily a kouč zabudovával další hráče. Jablonec skončil v ligové tabulce třetí a probojoval se až do finále domácího poháru. V něm neuspěl s libereckým rivalem. Teď začal Šilhavý třetí fázi budování Galácticos šéfa Miroslava Pelty. A hned také nelehký úkol, probít se z kvalifikace do základní skupiny Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý.

Článek

Situace je ale podle zkušeného kouče jiná, než před rokem. „Tehdy to bylo těžší, než letos. Přišlo osm hráčů, já jsem v Jablonci začínal, budovali jsme úplně nové mužstvo. Teď ho spíš doplňujeme, posilujeme, zkvalitňujeme širší kádr. Především přišli útočníci Tomáš Wágner a Stanislav Tecl, což jsou hotoví hráči. Získali jsme reprezentanta jednadvacítky Michala Trávníka a mladého Ukrajince Andreje Jakovleva. Základ mužstva je pohromadě už rok, to je důležité. Tím, že přišli kvalitní hráči a nemusíme nikoho zkoušet, máme určitý časový předstih," liboval si Šilhavý, když jeho svěřenci v sobotu zvedl nad hlavu v Čelákovicích Ministerský pohár, první trofej nové sezóny. Malou, ale příjemnou.

Kvalitní útočníci chyběli do mozaiky

Jestli Jablonci v minulé sezóně něco chybělo, pak to byl gólový útočník. Šéf Pelta zkusil oslovit Davida Lafatu, který byl v jabloneckém dresu třikrát nejlepším ligovým střelcem. Lafata i Sparta o tom nechtěli ani slyšet. Neuspěl ani se slávistou Milanem Škodou, ale součástí prodeje záložníka Jana Kopice do Plzně se stali útočníci Tomáš Wágner a Stanislav Tecl. Ti svoje kvality potvrdili už ve zmíněných Čelákovicích. Problém s útokem by měl být vyřešen.

„Neřekl bych, že útok byl v minulé sezóně vyloženě naší slabinou, i když jsme nedávali tolik gólů, kolik bychom chtěli. Problém byl v tom, že nám v rozhodující fázi jara zbyl vlastně jen Martin Doležal, protože Valerijs Šabala se zranil a závěr jara jsme skutečně dohrávali s jediným klasickým útočníkem. Bez ohledu na to, kolik nám zbylo útočníků, považujeme třetí místo v lize za úspěch. Nezapírám však, že kdybychom měli větší výběr, dali bychom třeba víc branek a dopadli v lize i finále domácího poháru ještě lépe. O kdyby ale fotbal není," konstatoval Šilhavý.

V Jablonci pracují perspektivně. Odchod Kopice je určitě oslabením, ale nemělo by to tak být na dlouho. Kouč má totiž kam sáhnout. „Už v zimě přišel Lukáš Masopust, ale přinesl si zranění, takže nastupoval až ve druhé polovině jara. Máme tu také Nermina Crnkiče a Ruslana Mingazova, ze Slavie se vrátil Vukadin Vukadinovič, který se ukazuje velmi dobře. Je kam sáhnout, variant se nabízí víc," vypočítal Šilhavý.

Ještě Karavajev a gólman

Posilování Jablonce v letním termínu ještě neskončilo. „Přijde Vjačeslav Karavajev z Dukly a zmíněný Trávník ze Slovácka, který dostal po šampionátu krátké volno. Pracujeme ještě na jednom brankáři, abychom měli s Vlastou Hrubým vyrovnanou dvojici. Jednou z variant, ale zřejmě tou finančně nejnáročnější, je ostravský Jiří Pavlenka. Máme vytipované i další gólmany. O jménech ale zatím mluvit nebudu," prozradil kouč.

Pelta i Šilhavý dobře vědí, že pokud má být Jablonec úspěšný, potřebuje kvalitní kádr a zdvojení všech postů. „Usilujeme o to, i když je to finančně náročné. Příklady Plzně a Sparty ale ukazují, že pokud chceme splnit už náš první cíl, to je postup do základní skupiny Evropské ligy, a uspět co nejlépe v Synot lize a domácím poháru, je to nutnost. Zatím se nám to daří. Zápasů je před námi hodně, hráči budou určitě vytížení. Jde i o to, aby všichni měli na svém postu konkurenci. Chtěl bych mít kádr dvaceti hráčů a tří gólmanů. Ten bychom doplňovali z juniorky, už teď jsou s námi Breda, Mihálik, Drozd, Houser," má Šilhavý jasnou představu.

I když Jablonec zahájil přípravu už minulý týden, její hlavní fáze teprve přijde. „Teď to bylo takové neúplné, což bylo znát i na sobotním turnaji v Čelákovicích. Greguš se připojil až před víkendem, teprve začátkem týdne přijdou Masopust s Trávníkem. Ve středu odjíždíme na soustředění do Rakouska, kde nás čekají čtyři zápasy s kvalitními soupeři, zbývající víc než týden doma už budeme ladit na úvod Synot ligy a kvalifikace Evropské ligy," dodal Šilhavý s tím, že základní sestava pro úvod podzimu by měla vykrystalizovat právě v Rakousku.

Reklama

Související témata: