Hlavní obsah

Supervíkend ještě nic nenapověděl, o titul dál hrají čtyři týmy, glosuje kouč Rada

Vedl fotbalovou reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. Naposledy působil v průběhu jara na lavičce Teplic, ovšem od nové sezóny je bez angažmá, a tak dění na ligové scéně glosuje pro Sport.cz. Tentokrát se zaměřil na supervíkend, během něhož na sebe narazily čtyři vedoucí týmy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada na lavičce Teplic během utkání na Spartě.

Článek

„Silná čtyřka proti sobě. Plzeň doma porazila Mladou Boleslav a Liberec také doma zdolal Spartu. Pokud jde o mistrovský titul, očekávané kolo ještě podle mě nic nenapovědělo. Právě proto, že oba zápasy vyhráli domácí. Nikdo si tak v tabulce pravdy nepřipsal ani plusové, ani mínusové body.

Plzeň děkuje Kozáčikovi, že chytil jistý gól. Tím mužstvo podržel. Pro Mladou Boleslav byla velká škoda, že na poslední chvíli nemohl nastoupit Baroš. Díky svým zkušenostem by mužstvu v takovém zápase určitě pomohl. Svou roli zvládli mladí plzeňští stopeři. Především Baránek jde v poslední době hodně nahoru. Mladá Boleslav tentokrát nedala gól, což rozhodlo.

Sparta měla šance jen v úvodu

Často bylo poukazováno, že Liberec porazil Spartu v náhradní sestavě, až tak bych to ale nebral. Mužstva mají široké kádry a Slovan navíc mění v lize sestavu dost často. Velkou bitvu rozhodl krásný gól, Delarge se trefil parádně.

Tentokrát Sparta venku nezahrála špatně, vyrovnala se domácím i v nasazení. Zaujalo mě ovšem, že po inkasovaném gólu už si nevypracovala žádnou větší šanci. Dvě největší příležitosti měla ještě na začátku zápasu.

Ztratila tak první místo a jsem zvědavý, jak dopadnou zbývající dvě podzimní kola. Hodně zajímavý teď bude třeba zápas Plzně v Jablonci. Pro fanoušky je každopádně dobře, že o titul pořád hrají čtyři týmy. A počítat bychom k nim asi měli i pátou Slavii.

Slavii se víc daří venku

Sešívaní mají zajímavou vlastnost. Zatímco doma od výhry v derby nad Spartou ještě nevyhráli, venku téměř pravidelně vítězí. V Edenu je asi svazuje zodpovědnost před vlastními fanoušky, soupeři navíc pozorně brání. Naopak venku jsou oni sami schopní udržet čisté konto, obrana jim funguje. A využívají šance, které mají.

Přijdou občas sezóny, kdy se mužstvu daří venku víc než doma. Podobně jsou na tom letos třeba Teplice. Fanoušci si to samozřejmě přejí naopak. Venku svůj tým sledují, ale doma chtějí chodit na vítězství. Slavia v dalším kole hostí Příbram a řekl bych, že už sérii otočí a doma zase zvítězí.

Zlín je nejlepším nováčkem

Právě v Příbrami teď vyhrál Zlín a je tak nejlepším nováčkem za posledních devět sezón. Myslím, že klubu hodně pomohl Zdeněk Grygera. Prošel předními evropskými kluby a pro Zlín je to velký člověk - i velká reklama pro klub.

První rok po postupu do ligy je euforie velká, soupeři vás někdy také podcení. Mnohem těžší ovšem bývá druhá sezóna, kdy už se má mužstvo především stabilizovat. Zlín má samozřejmě výhodu, že to je fotbalové i hokejové město a lidi tam do hlediště chodí. Letos tam problémy se záchranou mít nebudou."

Reklama

Související témata: