Hlavní obsah

Agresivita, důraz, efektivita. Dodají je Spartě Zahustel či Šural? Mladý Frýdek okouzlil Eindhoven

Oponu fotbalového podzimu zatáhne až 16. ligové kolo a závěrečné zápasy českých zástupců v Evropské lize. Přestupová burza ovšem začíná žít dávno před otevřením lednového okna transferů. Pražská Sparta již ústy svého trenéra Zdeňka Ščasného vyhlásila typy hráčů, jež shání. Nejen na Letné však musejí vážně počítat s tím, že do hry se důrazně vkládá také obrozená Slavia...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Přetáhne Sparta Ondřeje Zahustela (vlevo) z Mladé Boleslavi do rudého dresu...?

Článek

Nemůžete od Zdeňka Ščasného čekat, že zveřejní žebříček vytipovaných posil. Typologii hráčů, jež pro své mužstvo shání, ovšem v klubovém rozhovoru s fanoušky precizoval dost jasně.

„Musíme sem přivést hráče, kteří Spartě chyběli. Vedle nesporné kvality musejí přinést do týmu agresivitu a důraz v osobních soubojích. A také efektivitu," avizuje kouč.

„Chceme přivést hráče, kteří jsou góloví, aby naše mužstvo nebylo tak čitelné. Pokud nastupujete do zápasu a víte, že branky dávají především Lafata a Fatai a sem tam Dočkal s Krejčím, tak je to málo. Potřebujeme takových hráčů podstatně více," poukazuje Ščasný.

Tolik ofenziva. Letenští však shánějí také obránce do rozestavení 3-5-2, s nímž kouč nadále počítá. „Pokud chcete hrát tento systém, tak je potřeba mít kvalitní stopery a ne předělané záložníky, což byl náš případ..."

Dufek potvrdil první nabídku

Prodloužením smlouvy si Sparta pojistila služby svého kapitána Davida Lafaty. Agresivitu, důraz a efektivitu jistě splňuje Ondřej Zahustel. Podzimní kometa z Mladé Boleslavi už dolétla až do národního týmu. A je jen otázkou času, kdy se o ni přihlásí také sešívaní.

„Zatím jsme obdrželi jen jednu konkrétní nabídku na našeho hráče. Týká se Ondry Zahustela a přišla ze Sparty," potvrdil Josef Dufek, šéf Mladé Boleslavi, v rozhovoru pro aktuálně.cz.

Letenští mají předkupní právo na Zahustelova spoluhráče Jiřího Skaláka, také vzhledem k nabídkám ze zahraničí však pro ně bude asi nedostupný.

Do Mladé Boleslavi by naopak mohli poslat nevyzpytatelného Afričana Tiémoka Konatého. Zrovna v pondělí sice jako žolík nachystal obrat duelu s Brnem, jinak mu ovšem Ščasný vytýká dlouhodobě mizernou efektivitu.

Pražská "S" hrají derby o Šurala

Mnohem schůdnější než Skalák by měl být přestup jiného reprezentanta, Josefa Šurala z Liberce. Ve Slovanu mu po sezóně končí smlouva a prodloužit ji nechce, v létě už by byl zadarmo. Na Šurala už delší čas líčí Slavia, rivala z Letné ovšem také zajímá.

„O Šuralovi se seriózně bavíme se Slavií. A proběhlo také první sezení se Spartou," řekl pro Deník Sport hráčův agent Zdeněk Nehoda.

Jeho agentura tento týden také oznámila, že nejmladší ze sparťanského rodu Frýdků Christian (ročník 1999) absolvuje týdenní testy v nizozemském Eindhovenu.

Sivok se nevrátil. A co další Turek...?

Jak už bylo řečeno, Sparta pro své áčko hledá další stopery. Tomáše Sivoka v létě k návratu z Turecka nepřesvědčila, to samé teď zkouší v případě svého dalšího bývalého hráče Michala Kadlece. Ve Fenerbahce téměř nenastupuje, což je před ME 2016 problém. A také šance pro letenský klub.

Blízko příchodu do Sparty je volný Ondřej Mazuch, který po dlouhodobém zranění s mužstvem trénoval již v létě. „Jeho rekonvalescence se trochu protáhla. Netlačili jsme na něj, ale pokud vím, vedení klubu jedná o jeho příchodu," avizuje Ščasný.

Reklama