Hlavní obsah

Z miliónových posil buduje Uhrin novou Slavii: Jen nákupy vzestup nezaručí

Radek MalinaSport.czPrávo

Posilovali jako žádný jiný z konkurentů! Fotbalisté Slavie během zimy přivedli osm nových hráčů. V dosavadní přípravě vyhráli devět z deseti duelů. Trenér Dušan Uhrin mladší se snaží vybudovat mužstvo, které po určité odmlce vrátí Slavii do boje na špici soutěže. Pranic se přitom nenechává ukolébat prohlášením vedení, že jaro bude přípravou na další sezónu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Dušan Uhrin zdraví fanoušky.

Článek

„Všichni od nás budou očekávat lepší výsledky. Nikdo z nás není ve Slavii proto, aby hrál ve středu tabulky. Máme určité cíle, jimiž jsou evropské poháry. Chceme je hrát už v další sezóně," říká bojovně Uhrin.

Ještě v létě minulého roku by se takové prohlášení zdálo bláznovstvím. Když 48letý trenér přebíral Slavii, bojoval klub s existenčními problémy. „Ale já měl i tak své cíle. Během kariéry jsem zažil hodně týmů, které měly potíže. A i s mužstvem, které pro veřejnost není tak kvalitní, lze uspět," vysvětluje Uhrin. „Samozřejmě, chyběla nám konkurence. Když se někdo zranil, neměli jsme alternativu. To se nyní změnilo," lebedí si.

Kouč Slavie však varuje před euforií z pouhého nakupování. „Nejde jen na základě změny vlastníka a velkého posilování říct, že budeme hrát se Spartou o titul. Samotné posilování nic neznamená. Je třeba tvrdě pracovat a ukázat, že jsme vzali kvalitu. Je totiž něco jiného hrát za v uvozovkách venkovské kluby, a jít do Slavie nebo Sparty," upozorňuje Uhrin.

Plzeň a Slavia? Dvě rozdílné kapitoly

Každopádně je rád, že když přetrpěl krušnější týdny, může být nyní při „rekonstrukci" týmu z Edenu. „Slavia měla dlouhodobé problémy, ale pro mě šlo o klub s velkou sílou a podporou. I když jsme neměli výsledky, veřejnost projevovala svoji přízeň. Je na čase důvěru splatit," dumá Uhrin.

Velkých ambicí vyřčených vedením se nebojí. Vždyť za sebou má kromě domácích štací angažmá v Temešváru, Kluži, Limassolu, Tbilisi či Minsku. „Určitou chvíli na rozkoukání jsem dostal všude, ale následně byl tlak na výsledky obrovský. A třeba v Tbilisi bylo od začátku dané, že nic jiného než první místo neexistuje," vzpomíná Uhrin na působení, během něhož slavil v Gruzii zisk titulu i tamního poháru. Před necelými dvěma lety navíc zažil bitvu o čelo v tuzemsku při angažmá v Plzni, která měla rovněž mistrovské ambice. „Ale ve srovnání se Slavií jde o dvě naprosto rozdílné kapitoly," je si jistý Uhrin.

„Do Viktorie jsem šel po Pavlu Vrbovi. Mužstvo bylo vybudované, jen bylo potřeba některé věci změnit, což přineslo jistá negativa. A navíc jsme hráli ještě evropské poháry. Ve Slavii budujeme mužstvo od začátku, což je pro mě velká výzva," porovnává Uhrin, jenž staví angažmá v Edenu před působení na západě Čech. „Historicky je Slavia víc než Plzeň. Viktoria má úspěchy v posledních pěti letech, zatímco můj nynější klub má bohatou minulost, kterou nelze odmazat."

Reklama

Související témata: