Hlavní obsah

Posílená Slavia porazila Brno, Sparta je po dvouminutovém obratu v čele. Jak odpoví Plzeň?

Aktualizováno

Fotbalisté Sparty otočili zásluhou tref Brabce se Šuralem, jež dělily pouhé dvě minuty, zápas úvodního jarního kola Synot ligy ve Zlíně a po výhře 2:1 se dostali do čela tabulky o skóre před Plzeň. Západočeši však mají k dobru nedělní utkání na Slovácku. Slavia nasadila do základní sestavy proti Brnu i čtyři zimní posily a jedna z nich, Muris Mešanovič, pomohla sešívaným gólem k triumfu 2:0. Ve zbylých sobotních duelech 17. kola porazily Teplice Příbram 2:0, Jablonec stejným poměrem přehrál Jihlavu a Olomouc remizovala 2:2 s Bohemians.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jiří Bílek ze Slavie (vpravo) oslavuje se spoluhráčem Tomášem Součkem svůj gól proti Brnu.

Článek
Fotogalerie

Sparta vstoupila do jarní části soutěže ve Zlíně, kde z posledních osmi zápasů vyhrála jen jednou. A domácí jí v prvním poločase hodně zatápěli, byli lepším týmem a ve 45. minutě šli po hlavičce Hájka po zásluze do vedení.

O přestávce zůstal v kabině sparťanský kapitán Lafata, místo něhož šel na plac Krejčí a Pražany jakoby tato změna nastartovala. Blízko vyrovnání byl už Zahustel, jeho hlavička ovšem skončila nejprve na pravé tyči a pak i na levé.

17. kolo první fotbalové ligy
Fastav Zlín - Sparta Praha 1:2
Branky: 45. Hájek - 58. Brabec, 60. Šural.
Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905 2:2
Branky: 47. Ordoš, 51. Mahmutovič - 41. Schick, 69. Acosta.
FK Teplice - 1. FK Příbram 2:0
Branky: 7. Hora, 16. Ljevakovič.
FK Jablonec - Vysočina Jihlava 2:0
Branka: 58. Pernica, 78. Tecl z pen.
Slavia Praha - Zbrojovka Brno 2:0
Branky: 15. Mešanovič, 42. Bílek.

V 58. minutě už ale Brabec hlavičkou vyrovnal a za další dvě minuty dokonal obrat ve skóre Šural, pro kterého šlo o první soutěžní zápas v dresu Sparty. V závěru zápasu zmařil snahu o možný tlak Zlínských Bartolomeu, jenž po pouhých třech minutách pobytu na hřišti dostal za stažení Krejčího červenou kartu.

Slavia se čtyřmi zimními posilami porazila Brno

Pražané se tak dostali v tabulce na první místo o skóre před Plzeň, ta má však k dobru nedělní zápas na hřišti Slovácka.Trenér Slavie Dušan Uhrin postavil do základní sestavy proti Brnu čtyři nové zimní posily - obránce Bořila, záložníka Hušbauera a útočníky Železníka s Mešanovičem. A právě bosenský forvard díky svému důrazu po čtvrthodině hry rozjásal většinu z 12 tisíců přítomných fanoušků v Edenu. Do přestávky ještě zvýšil Bílek.

Ve druhém poločase si už sešívání dvougólový náskok hlídali, což se jim až na jednu výjimku dařilo. Tou byla situace ze 73. minuty, kdy sudí Kocourek přísně neuznal Zbrojovce gól pro faul Jovanoviče. Slavia se tak posunula na čtvrté místo o skóre před Liberec, stejně bodů má i třetí Mladá Boleslav. Brno naopak přerušilo úspěšnou sérii proti sešívaným, které před dnešním soubojem porazila čtyřikrát po sobě.

Mahmutovič zařídil Olomouci bod proti Bohemians

Teplice doma Na Stínadlech zdolaly 2:0 Příbram a v lize zvítězily poprvé od loňského října. Severočeši o svém triumfu rozhodli už v první dvacetiminutovce, v níž skórovali Hora s Ljevakovičem. Příbram si sice v dalším průběhu vytvořila řadu gólových šancí, brankáře Chudého ale překonat nedokázala.

Olomouc v záchranářském duelu remizovala 2:2 s Bohemians 1905 a o skóre se na úkor Jihlavy dostala z pásma sestupu. Klokany poslal do vedení ve 41. minutě Schick, v úvodu druhého dějství se ale vytáhla lednová posila Hanáků z Plzně Aidin Mahmutovič. Nejprve přesnou přihrávkou připravil vyrovnání pro Ordoše, aby o čtyři minuty později sám přidal druhý gól domácích. Bohemians ale dokázali Acostou srovnat a v 90. minutě měli štěstí, že je o zisk bodu nepřipravil Ordoš, který pálil jen do břevna.

Pražané tak sice ani v šestém vzájemném souboji za sebou nedokázali Olomouc porazit, v lize ale protáhli šňůru zápasů bez prohry už na šest.

Jihlava padla v Jablonci, dohrávala v devíti

Souboj nových slovenských trenérů Jablonce Zdenka Frťaly a Jihlavy Michala Hippa dopadl lépe pro prvně jmenovaného, jehož svěřenci zvítězili 2:0. Góly Severočechů vstřelili ve druhém poločase Pernica a Tecl z penalty. Jihlava dohrávala utkání o devíti - už ve 25. minutě byl vyloučen Kukol´, za zákrok na Tecla předcházející proměněnému pokutovému kopu zamířil v 78. minutě do sprch i Krejčí. Vysočina tak po třech zápasech vyšla bodově naprázdno.

Reklama

Související témata: