Hlavní obsah

Baník a Slavia jsou s losem spokojeni, Teplice v roli outsidera

PRAHA

Spokojenost zavládla v táborech fotbalistů Baníku Ostrava a Slavie Praha po losu prvního kola Poháru UEFA. Slávistický trenér Karel Jarolím je rád, že mužstvo nemusí cestovat na Balkán, a klub si oživí vzpomínky na irský Cork City. Jako přijatelného soupeře vidí v Ostravě i nizozemský Heerenveen. To v Teplicích jsou si proti španělskému Espaňolu vědomi rolí outsidera.

Článek

Ale předem se tepličtí rozhodně vzdát nechtějí. Inspirovat se při tom chtějí svojí dva roky starou jízdou v Poháru UEFA, v níž v roli podceňovaného týmu vyřadili bundesligový Kaiserslautern či Feyenoord Rotterdam. "Tehdy jsme sice měli zkušenější mančaft, ale i na tom příkladu je jasné, že ve fotbale se může stát úplně všechno. Nemáme co ztratit, s Espaňolem můžeme jen a jen získat," řekl ČTK stoper Tomáš Hunal.

"V prvním kole jsem si přál někoho, kdo bude trochu hratelnější," řekl Hunal. "Ale i teď budeme chtít uhrát co nejvíc a uvidíme, co z toho na konci vyleze. Pokud bychom přes Espaňol nepostoupili, aspoň nám lidi nebudou nic vyčítat," dodal.

Mareček: Pro diváky bude Espaňol svátek

Jeho spoluhráči si před dnešním losem přáli jiné soupeře. "Osobně jsem třeba chtěl dostat Austrii Vídeň nebo Bröndby Kodaň, kteří by pro nás určitě byli hratelnější. S Espaňolem se pokusíme o takový malý zázrak," poznamenal stoper Karel Rada. "Můžeme jenom překvapit, taková pozice by nám mohla sedět. S Minskem jsem byli jasnými favority a v odvetě se dost natrápili. Proč bychom to nemohli zkomplikovat i Espaňolu. Jsou favority, ale je to všechno jen na papírech," dodal.

Trenér Vlastislav Mareček toužil hlavně po tom, aby Teplice přešly do prvního kola přes Minsk. Souboje s účastníkem elitní evropské soutěže považuje především za velkou výzvu. "Dnes jsme si už při losu příliš vybírat nemohli. Popasovat se s Espaňolem znamená získání dalších obrovských zkušeností s mezinárodním fotbalem a pro všechny hráče je to hlavně velká odměna. Také pro diváky to bude svátek," poznamenal teplický kouč.

V Baníku nechtěli Besiktas nebo Partizan

Zatímco před rokem Baníku vystavil los anglický Middlesbrough, letos má tým z Bazalů přes nizozemský SC Heerenveen zřejmě větší naději na průnik do atraktivní fáze a účast v jedné ze základních skupin. Pětice možných soupeřů zahrnovala i mnohem věhlasnější kluby. Třeba AS Řím nebo Besiktas Istanbul.

"Hlavně, že to nebyl Besiktas nebo Partizan Bělehrad. Na obou stadionech jsme už hráli a je to tam hodně bouřlivé," ulevilo se zkušenému Martinu Čížkovi. "Heerenveen považuju za přijatelného soupeře, nebyl bych ani proti Genku," připustil obránce.

Ani šéfové ostravského klubu si na přízeň osudí nestěžovali. "Já jsem asi nejspokojenější s tím, že začínáme doma. Už kvůli fanouškům. Tentokrát snad budeme i před odvetou ve hře," usmál se předseda představenstva Jakub Kahoun. "Když si vybavím, co hrozilo..." otřepal se hrůzou při pohledu na jména jiných protivníků z šestého koše.

Jarolím Cork nepodceňuje

Podle slávistického trenéra Jarolíma byly nejméně vhodnými soupeři Dinamo Bukurešť a Levski Sofia. "Nechtělo se nám znovu někam na východ, ale především jsme se chtěli vyhnout Balkánu. I proto je ze všech možných variant tato nejpřijatelnější," vysvětlil. Přesto podle něj ani irský celek určitě nebude lehkým soupeřem. "Je třeba si všimnout, že vyřadil špičkový švédský klub, a to má svou hodnotu," připomněl Jarolím, že Irové přešli do hlavní soutěže přes Djurgaarden, mistra země z roku 2003.

I slávistický kapitán Patrik Gedeon tvrdí, že podcenění ze strany Slavie rozhodně nehrozí. "To si nemůžeme dovolit, ale naším cílem musí být postup," prohlásil odhodlaně, než vyběhl se svými spoluhráči k předzápasovému tréninku před cestou do Olomouce. Slávisté nepotkají Cork City poprvé: v roce 1994 ho po výsledcích 2:0 a 4:0 vyřadili v předkole Poháru UEFA.

Reklama