Hlavní obsah

Na hráče netlačíme, ale sami se chtějí dostat do play-off, říká ústecký jednatel Evan

Ústí nad Labem

Bez vysokých cílů a tlaku na umístění ze strany vedení, ale s odhodláním a snahou prezentovat se solidním hokejem půjde celek Slovanu Ústí nad Labem do nového ročníku první ligy. „I hráči ve svých vyjádřeních naznačují, že by se chtěli dostat do play-off, což vnímáme pozitivně,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz. jeden z představitelů ústeckého klubu Vladimír Evan, který se stal jednatelem pro sportovní úsek. Před sedmi lety přivedl jako trenér zdejší tým do extraligy, v níž pod jeho taktovkou absolvoval tehdejší nováček svoje první kroky v nejvyšší soutěži.

Foto: Miroslav Rosendorf, hcusti.cz

Ilustrační snímek ústeckých hokejistů.

Článek

Jak proběhla letošní příprava mužstva?

Standardním způsobem. Kádr jsme postavili poměrně brzy, byť jsme nevěděli, jak dopadneme po stránce zajištění chodu klubu. Přesto hráči šli do jistého rizika a koncem letní přípravy tým doplnili Vágner, Kolafa, Gengel. Od začátku tréninků na ledě je mužstvo v podstatě kompletní. Spoléháme na hráče, kteří dali najevo, že tady chtějí působit. Těm, kteří se rozhodli odejít, jsme nebránili.

Na ústecké soupisce už chybí nejzkušenější útočník Jan Alinč. Co za tím vězí?

Jsme limitováni ekonomickými podmínkami. Loni jsme měli v útoku dvě top jména: Honzu Alinče a Jardu Roubíka. Oba jsme si už nemohli ze zmíněných důvodů dovolit. Taková byla reálná situace. Museli jsme zvážit, koho z nich si ponechat. I po konzultaci s trenéry zůstal Roubík, to je celé.

A co třeba odchody mladých hráčů?

Možná nás trochu mrzí přestup Martina Hanzla. Dostal ale nabídku z extraligového Litvínova.

Je pro něj inspirací působení jeho bratra Robina Hanzla právě v tomto klubu?

Cestu do extraligy si Martin Hanzl asi našel sám svými výkony v Ústí. Jen mohu říci, že pro nás by byl ve svém perspektivním věku velmi platným hráčem, ale respektujeme jeho logickou šanci na posun do vyšší soutěže.

V ústecké sestavě se objevuje další hokejově známé jméno: Trončinský.

Ano, je to obránce Jan Trončinský, ročník 1995. A bratranec obránce Marka Trončinského, ústeckého odchovance, který po angažmá v Kladně, Liberci, v Chanty-Mansijsku a Slovanu Bratislava v KHL nyní září v Třinci.

Ještě jsme se nezmínili o ústeckých trenérech. Co rozhodlo, že zůstávají Milan Skrbek a Tomáš Mareš?

Pan Skrbek odváděl v Ústí dobrou práci už jako asistent Petra Rosola, pak vedl juniorku. S Marešem přebírali „áčko" v průběhu minulé sezóny, kdy jsme byli poslední. A zvedli jej do klidných pater tabulky. Proto vůbec nepadl záměr s hledáním nových trenérů. Oba navíc mají k Ústí vztah. Pak Skrbek je tady už několik let a Tomáš Mareš je ústeckým rodákem, byť momentálně bydlí v Litvínově.

Z první ligy postoupily do extraligy Mladá Boleslav a Olomouc. Překvapilo vás to?

Měl jsem tušení, že Boleslav uspěje v baráži, což se také stalo. Pro Olomouc byl postup asi šokujícím překvapením, ale ukázalo se, že tam dobře pracují.

V první lize vás tedy čekají z extraligy sestoupivší Kladno a Chomutov. Jsou to podle vás jasní favorité?

Nezužoval bych to jen na tuto dvojici. Předpokládám, že se vytvoří silná čtyřka, v níž by mohly být ještě ČEZ Motor České Budějovice a Dukla Jihlava. Podle mě mají na to, aby udávaly tón a tempo. Třeba se ale všechno může vyvinout i jinak. V tom je hokej nevyzpytatelný.

Sledujete dění i v ostatních týmech?

Samozřejmě si všímáme, že se chtějí prosadit moravské celky Havířova a Prostějova, který jako nováček nebude chtít hrát druhé housle. A v našem sousedství máme Litoměřice, nadále spolupracující se Spartou. Vím, že pražský tým hodně hráčů pustil, ale zase má široký kádr s možností uvolnění kluků do první ligy.

A kam v této konkurenci pasujete ústecký Slovan?

Nedáváme mužstvu striktní pokyny, že musíme skončit do pátého místa. Na nikoho v tomto směru netlačíme. Ale zaznamenal jsem, že hráči se i ve vyjádřeních do médií shodují v tom, že by se chtěli poprat o play-off.

Reklama