Hlavní obsah

Česko - Rusko 2:4Hokejisté smazali dvougólovou ztrátu, přesto vítězná série s Rusy skončila v Ostravě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Ljubimov 0 : 1
27. Sjomin 0 : 2
35. Kundrátek 1 : 2
43. Buchtele 2 : 2
51. Tělegin 2 : 3
57. Gusev 2 : 4
Záznam online reportáže

Ostrava
Aktualizováno

Šestá výhra v řadě nad Rusy už nepřišla. Čeští hokejisté sice při ostravském utkání evropské tour smazali dvougólovou ztrátu, ale v posledních deseti minutách zase dvakrát inkasovali. Nakonec tedy soupeři podlehli 2:4 a byla to pro ně první porážka se sbornou od prosince 2014.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Robert Kousal z Česka (v bílém)a Andrej Svetlakov z Ruska.

Článek
Fotogalerie

Českému mužstvu chyběl nemocný útočník Gulaš, kterého na křídle elitního Kovářova útoku nahradil Kašpar. Hruška se z pozice třináctého útočníka v minulém zápase posunul do sestavy vedle sehrané sparťanské dvojice Přibyl, Buchtele.

Domácí tým s podporou neustále bouřící vyprodané haly měl velkou chuť útočit, jenže dobré šance Vincoura i Radila neměly gólový efekt. Neuspěl ani Kašpar, jenž zkoušel z úhlu překvapit Sorokina, jenže ruský gólman měl rameno na správném místě.

Ačkoli byli čeští reprezentanti celou první třetinu aktivnější a měli i víc střel, skóre dokázali otevřít výborně bruslící Rusové. Po střele Běreglazova neudržel Furch puk ve výstroji a k dorážce se dostal Ljubimov, který uklidil opuštěný kotouč za padajícího brankáře. Vzápětí musel český gólman vytáhnout parádní zákrok proti Sjominovi.

Kousal po přísném trestu ve druhé třetině dohrál

Rusové si drželi dobrý pohyb i agresivní hokejový projev. Další průběh hry ale poznamenal docela přísný trest pro Kousala, který u mantinelu nasadil tvrdý hit Ožiganovovi. Sice při něm trefil soupeře ramenem, jenže sudí to nakonec kvalifikovali jako faul do oblasti krku a hlavy, když ruský obránce nebyl schopen s otřesem mozku pokračovat ve hře.

Český centr musel předčasně do sprch a jeho spoluhráči přečkali čtyři minuty oslabení, ale v páté už inkasovali. Sudí tam přehlédli faul Rusů a jejich kapitán Sjomin se prosadil střelou zápěstím. Národní tým mohl po trestu pro Kousala točit pouze jedenáct útočníků a chvíli trvalo, než našel zpátky ztracený herní rytmus. Pomohla až využitá přesilovka díky parádní spolupráci dvou hráčů bratislavského Slovanu.

Kašparova přihrávka přes celé útočné pásmo nabila Kundrátkovi, který dělovkou bez přípravy propálil Sorokina. Čeští hráči ožili a tlačili se za vyrovnáním. Dočkali se po 151 vteřinách třetí části, Přibyl za brankou vybojoval puk a našel před brankou Buchteleho, který měl čas přehodit Sorokinův beton. V osmnáctém reprezentačním utkání kariéry se tak sparťanský útočník dočkal první branky v českém dresu.

Gólman Sorokin ukázal, proč má v KHL nejlepší čísla

Za stavu 2:2 se začínalo vlastně znovu a nastal bohužel už jednou v utkání viděný úkaz. Přes výraznou českou aktivitu skóroval soupeř, tak trochu z ničeho. Tělegin získal před českou brankou prostor, Zámorský mu nezabránil ve střele a Rusové zase vedli. Pak už soustředili jen na bránění a Sorokin ukazoval, proč má v KHL nejlepší statistická čísla ze všech brankářů. Nakonec měl v zápase celkem třicet úspěšných zásahů a patřil mezi pilíře ruského vítězství.

Pojistka přišla s velkou dávkou ruského štěstí. Furch sice zlikvidoval Sjominovo sólo, ale jak se snažil odehrát vleže puk hokejkou, posunul ho ke klečícímu Gusevovi. Ruský útočník jen plácl do kotouče, který po odrazu od Kempného brusle nakonec skončil v české síti. Korekci skóre pak už nepřinesla ani česká přesilovka ještě umocněná power play, domácí ani v šesti proti čtyřem neskórovali.

Euro Hockey Tour v Ostravě
Česko – Rusko 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
Branky a asistence: 35. Kundrátek (Kašpar, Kempný), 43. Buchtele (Přibyl) – 15. Ljubimov (Běregazov, Světlakov), 27. Sjomin (Gusev), 51. Tělegin, 57. Gusev (Sjomin). Rozhodčí Kaukokari, Salonen (oba Finsko) – Ondráček, Suchánek (oba ČR), vyloučení 0:4 navíc Kousal 5 min a do konce utkání, využití 1:1, 9241 diváků (vyprodáno).
Česko: Furch – Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Kolář, Zámorský, Šimek, Hrbas, T. Voráček – Kašpar, Jan Kovář, Krenželok – Radil, Koukal, Vincour – Řepík, Kousal, Birner – Buchtele, J. Hruška, Přibyl.
Rusko: Sorokin – Mironov, Ljubuškin, Běreglazov, Aljajev, Ignatovič, Pajgin, Ožiganov, Gavrikov – Sjomin, Prochorkin, Gusev – Bučněvič, Galuzin, Golyšev – Šumakov, Šalunov, Karpov – Ljubimov, Světlakov, Tělegin.
Švédsko - Finsko 4:2 (2:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Thuresson (Sundström), 17. Zackrisson (Norman), 22. Zackrisson (Forsling), 41. Heed (Burström) - 32. Nättinen (I. Filppula), 35. Aho (Kalteva, I. Filppula). Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Dahmén, Malmqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 9:6. Využití: 1:1. Diváci: 8094.
Švédsko: Fasth - Englund, Fantenberg, Nygren, Junland, Heed, Burström, Forsling - Danielsson, Lundqvist, Sörensen - Petersson, Wallmark, Axelsson - Thuresson, Sundström, Klasen - Norman, Zackrisson, Lundberg - Persson. Trenér: Pär Marts.
Finsko: Metsola - Kivistö, Mäenpää, Jalvanti, Elorinne, Kalteva, Melart, Järvinen, Mäntylä - Louhivaara, Lindgren, Pesonen - Osala, Sallinen, Kiiskinen - Aho, Niemi, Laine - Lehkonen, Nättinen, I. Filppula. Trenér: Kari Jalonen.
1.Švédsko8510226:1917
2.Rusko8302327:2311
3.ČR8220419:2310
4.Finsko8301415:2210

Reklama

Související témata: