Hlavní obsah

Petružálek se stěhuje ze zámoří do Evropy, bude hrát za Raumu

Český hokejový útočník Jakub Petružálek ukončil své působení v zámoří a v nové sezóně bude hrát za finský klub Lukko Rauma. Petružálek působil za mořem v juniorských a nižších soutěžích od ročníku 2004/05, ale teprve letos si mohl vyzkoušet slavnou NHL, když nastoupil ve dvou zápasech za Carolinu.

Článek

O mosteckého rodáka stál klub finské nejvyšší soutěže delší dobu, ve hře však byli také uchazeči ze Švédska. Čtyřiadvacetiletého Petružálka však nakonec nejvíce oslovil právě zájem Raumy. "Jakub podepsal s finským klubem roční smlouvu, veškeré náležitosti jsou potvrzeny a uzavřeny," potvrdil serveru hokej.cz Michal Leimberger ze společnosti Global Management Group, jež útočníka zastupuje.

Poté, co mu skončila smlouva s Hurricanes, byl jednou z možností dalšího Petružálkova působení i mateřský Litvínov. Sám hráč však upřednostňoval zahraniční angažmá. "Jakub naznačil, že by rád odešel do jiné evropské soutěže, návrat domů ho zatím příliš nelákal," přiblížil Leimberger.

Mladého forvarda potěšil zájem, který dal najevo přímo generální manažer jeho nového zaměstnavatele. "Když vám zavolá přímo člověk, který dává dohromady kádr pro další sezónu, něco to znamená," myslí si Petružálek.

Petružálek si chce udělat jméno v Evropě

I přesto byl jako každý rok v kontaktu i s generálním manažerem extraligového klubu Václavem Hořejším. "Máme dobré vztahy. Ptal se, jestli půjdu zpátky. A pokud ano, zda bych jim dal vědět. Odpověděl jsem, že nemám problém. V Litvínově mě vychovali. Netvrdím, že bych tam hned zamířil, ale klub budu samozřejmě o svých plánech informovat," řekl Petružálek.

Nyní si však chce udělat v Evropě jméno úspěšným působením ve Finsku, touží si také vyzkoušet seniorský reprezentační dres. "Chci si zahrát kvalitní hokej v kvalitní soutěži, myslím také na reprezentaci. Naposledy jsem v ní byl během šampionátu dvacítek 2005, kdy jsme v Grand Forks udělali bronz. Od té doby uteklo dost času. Nároďák pro mě vždycky hodně znamenal. Kdyby přišla šance třeba na nějakém turnaji během sezony, byl bych šťastný," prohlásil Petružálek.

Pro návrat do Evropy mluvila i jeho touha po změně. "Láká mě nová země, nový hokej. Dost se na to těším. V zámoří jsem byl dlouho, Hurricanes mají řadu mladých hráčů. Nevím, kolik by mi dali šancí," připustil nejistotu Petružálek, který si ve dvou únorových startech za Carolinu stihl připsat jednu finální přihrávku. Ve farmářském týmu Albany River Rats v 77 duelech zaznamenal v poslední sezoně 54 bodů díky 19 gólům a 35 asistencím.

Reklama

Související témata: