Hlavní obsah

Západočeši odvrátili mečbol, o mistrovském titulu rozhodne sedmý zápas

KARLOVY VARY

Hokejisté Karlových Varů vyhráli v pondělí šestý finálový zápas na svém ledě 4:1 a odvrátili slávistický mečbol. O mistrovském titulu tak rozhodne sedmé utkání na ledě sešívaných. K výhře nasměroval domácí tým v první třetině dvěma brankami Jaroslav Kristek, Pražané sice do konce první části snížili a ve druhém dějství zatlačili svého soka, ale brankově převahu nevyjádřili. Sedmé utkání se hraje ve středu v O2 Aréně.

Článek

Úvod šestého finálového duelu patřil domácím Karlovým Varům. Ve čtvrté minutě si vytvořila tlak formace Zucker, Pech, Polák, ale na branku si museli Západočeši počkat až do desáté minuty. V ní Němec našel přesným pasem na útočné modré Jaroslava Kristka, jehož střelu nejprve Svoboda vyrazil, ale na dorážku byl již krátký. Velkou příležitost ke srovnání přinesla třináctá minuta. Bednář zavezl puk do útočného pásma, puk se dostal k Tomicovi, jehož střelu vyrazil Mensator na volného Romana Červenku, ale útočník Pražanů netrefil prázdnou branku.

Trest v podobě druhého gólu domácích přišel o čtyři minuty později. Ve skrumáži před brankovištěm se nejlépe zorientoval Kristek a se štěstím protlačil puk za slávistického brankáře. Dvě minuty před koncem úvodního dějství se však Pražané díky zvýšené aktivitě dočkali. Drtina v přesilové hře vypálil na Mensatora a odraženou střelu poslal neomylně do prázdné klece Jaroslav Bednář.

O rozruch se čtyři minuty po začátku druhé části postarali Josef Řezníček s Tomášem Mickou. Slávistický forvard neubrzdil před Mensatorem a to těžce nesl domácí zadák, který se do urostlého útočníka Pražanů zostra pustil, souboj však na body jednoznačně prohrál. Slávisté byli aktivnějším týmem, ale zahrozili paradoxně v oslabení. Nejprve Bednářovi v poslední chvíli sjel kotouč z hole ve střelecké pozici před brankovištěm. O minutu později pro změnu nezužitkoval David Hruška sólový únik. Domácí gólman jeho kličku zneškodnil efektivním skluzem.

Ve čtyřiatřicáté minutě vytáhl Mensator další výborný zákrok proti přízemní Kadlecově střele k levé tyčce, když vytasil svůj beton a zabránil srovnání. Ve stejné minutě si vyměnili Vondrka s Žižkou a Hruškou puk v útočném pásmu, ale poslední jmenovaný nepřekvapil gólmana Energie vyjetím zpoza brány. Pražané vysunuli forčeking a přebírali iniciativu, avšak svou převahu gólově nevyjádřili.

V tlaku hosté pokračovali i ve třetí dvacetiminutovce a Západočeši hrozili jen z rychlých brejků. Ve 47. minutě se jim však jeden z nich podařilo přetavit v gól na 3:1. Petr Mudroch dostal od Řezníčka pas na modrou, odkud domácí zadák prostřelil Svobodu ranou k pravé tyčce. Červenobílí se nevzdávali, ale ze své aktivity se jim nepodařilo vytěžit gól.

Naopak ve 49. minutě ujel obraně hostí Václav Skuhravý, ale střelu mezi betony si Svoboda pohlídal. Osm minut před koncem byl blízko k brance Polák, jeho rána zazvonila pouze o tyčku. Domácí si již vítězství vzít nenechali a do prázdné branky ještě sekundu před závěrečnou sirénou pečetil Melenovský na konečných 4:1. O držiteli mistrovského titulu tak rozhodne sedmý duel na ledě Slavie.

Energie Karlovy Vary - Slavia Praha 4:1
Branky a nahrávky: 10. a 17. Kristek (na obě Němec), 47. Mudroch (Řezníček), 60. Melenovský - 18. Bednář (Drtina). Rozhodčí: Husička, Hradil - Bláha, Kostka.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Mudroch, Řezníček, Němec, Prošek, Grof, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Bílek, Kraft, Hluchý - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Zucker, Pech, V. Polák. Trenéři: Venera, Baďouček a Kněžický.
Slavia Praha: A. Svoboda - Kadlec, Vašíček, J. Novák, Drtina, Sloboda, Žižka, Kolařík - Bednář, Červenka, Tomica - D. Hruška, Klepiš, Vondrka - Micka, V. Růžička ml., Sup - Beránek, Rataj, M. Čermák. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.

Reklama