Hlavní obsah

Sparta - Litvínov 3:2Sparta pod dohledem legend vyhrála a Litvínov přišel o šanci hrát play-off

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Ručinský 0 : 1
33. Gerhát 0 : 2
35. Foster 1 : 2
42. Sersen 2 : 2
60. Tenkrát 3 : 2

PRAHA

Nikdo je nemohl už překonat, dvě kola před koncem základní části hokejové extraligy byli hráči Sparty vítězi základní části. Ve středeční předehrávce 51. kola si nejlepší tým a držitel Prezidentského poháru poradil s Litvínovem po výhře 3:2. A to pod dohledem sparťanských osobností, které byly před zápasem uvedeny do Klubu legend Sparty. Hosté po výsledku ztratili poslední šanci na postup do předkola play-off a čeká je skupina o udržení.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankář Litvínova Martin Volke před Michalem Brošem ze Sparty.

Článek

Největšího aplausu od fanoušků se dočkali František Výborný, Jiří Zelenka a Vladimír Zábrodský. Svým předchůdcům poděkovali i samotní hráči Sparty, vítězové Prezidentského poháru.

Do nově založeného klubu byli zařazení hráči všech dekád pražského oddílu. Celkem byla tato pocta udělena devatenácti jménům. Kromě Vladimíra Zábrodského nebo Karla Guta se členem tohoto klubu stal také třeba Petr Bříza s Richardem Žemličkou. „Nebudu žádného z těch hráčů, kteří již mají dres pod stropem haly, vyzdvihovat nebo snižovat. Všechny jsem znal osobně a ke všem z nich chovám obrovský respekt,“ vysekl poklonu Pavel Richter, který je od středy také ve sparťanském Klubu legend.

Mezi oceněnými byl i Vladimír Zábrodský, který se Spartou vyhrál dva tituly v roce 1953 a 1954. Kladnu třeba dokázal dát osm gólů v jednom utkání. „Vzpomínám na to hlavně společensky, byli jsme dobrá parta i mimo hřiště. Neřádili jsme, ale vždy byla legrace,“ vzpomínala sparťanská legenda v přestávkovém rozhovoru, která ve Spartě vstřelila 228 gólů a připsala si i 30 hattricků.

První třetina skončila bez gólu

Utkání kvůli slavnostnímu ceremoniálu začalo s patnáctiminutovým zpožděním.

Ve 13. minutě se do přečíslení dostali dva nejproduktivnější sparťané, ale Tenkrát s Tonem svoji šanci nevyužili a více než sedm tisíc fanoušků se stále úvodní trefy nedočkalo. O minutu později na druhé straně vodil puk Hübl, ale ani on neuspěl.

Pět minut před koncem třetiny domácí hráli přesilovku, hosty zatlačili před gólmana Volkeho, ale ten si se všemi příležitostmi sparťanů poradil. Se sirénou se počet vyloučených srovnal a Litvínov nastupoval do prostřední části s výhodou jednoho hráče.

Čtyři využité přesilovky a stav byl 2:2

Hosté hráli dokonce 52 sekund ve dvojnásobné výhodě a za pískotu sparťanských diváků šli do vedení. O gól Vervy se postaral kapitán Ručinský.

Sparta poté zvýšila obrátky, dostávala se do šancí, ale na druhé straně stál vždy připravený litvínovský gólman Volke. Ve 33. minutě se Litvínov radoval podruhé, a opět při přesilové hře. Sparťanský obránce Hanzlík nedokázal odehrát puk, který mířil k brankáři Pöpperlemu a tím, kdo neminul, byl Gerhát, který zvýšil na 2:0. Ale za dvě minuty domácí snížili, a také v početní výhodě, na 1:2 upravil Foster.

Třiasedmdesát sekund uběhlo ze třetí dvacetiminutovky a bylo srovnáno. Litvínovští pykali, Sparta hrála přesilovku, Sersen od modré čáry napřáhl a puk skončil až v brance - 2:2.

Hosté se dočkali i druhé přesilové hry pěti proti třem. Tentokrát měli na vstřelení gólu 59 sekund. Ale Litvínov tuto šanci doslova zahodil. O všechny body hosté přišli v poslední minutě, trefil se Tenkrát a Sparta získala další tři body, Litvínov zase jistotu, že letos play-off hrát nebude.

Sparta - Litvínov 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 35. Foster (Pacovský, Milam), 42. Sersen (Krstev), 60. Tenkrát (Ton) - 22. Ručinský (Jareš, V. Hübl), 33. Gerhát (Jenáček, Kubinčák). Rozhodčí: Hodek, Hribik - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:2. Diváci: 7441.
Pöpperle - Milam, Sersen, Kasík, Jan Hanzlík, Philipp, D. Kočí, Kučný, Krstev - Pacovský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Jánský, Lapšanský, S. Treille. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.
Volke - Stříteský, Kubát, Gula, Jareš, Kousalík, Brejčák, Černošek, Skuhrovec - Černý, V. Hübl, F. Lukeš - Gerhát, Jenáček, Ručinský - Rindoš, Majdan, Kubinčák - Jurčík, Smolka, Šrámek. Trenéři: V. Jeřábek a V. Lukeš.

Reklama

Související témata: