Hlavní obsah

Sparta - Brno 3:2 SNSparťané bitvu zvládli. V reparátu přetlačili Kometu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Kováčik 0 : 1
7. Pacovský 1 : 1
28. Bližňák 2 : 1
31. Svoboda 2 : 2
70. Ton (rozhodující nájezd) 3 : 2
Záznam online reportáže

Hokejisté Komety nedokonali brněnské povstání v Praze. Napodruhé neuspěli. Sparta v Česká pojišťovna play-off Tipsport extraligy vyhrála druhé čtvrtfinálové utkání. Po nedělním výsledku 3:2 po nájezdech je série srovnána na 1:1 na zápasy. Sledovaný souboj si opět nenechalo ujít téměř jedenáct tisíc fanoušků. Příští dva zápasy se hrají v Brně. A to ve středu a ve čtvrtek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Milan Hruška z Komety Brno (vpravo) tiskne na hrazení Dominika Pacovského ze Sparty.

Článek

Neskončila ještě ani první minuta druhého čtvrtfinálového utkání a Sparta hrála v oslabení. David Kočí dohrál souboj za sparťanskou brankou a šel na trestnou lavici. Hůře dopadl Miroslav Holec po jeho ataku. Toho museli masér i lékař týmu odvézt do šatny. Náraz patrně odnesl rameno nebo ruka.

Nejen po tomto zákroku hrála Kometa přesilovku. Dokonce dvojnásobnou, ta měla trvat 69 sekund. Netrvala. Na Spartě fanoušci hodně pískali, ale gólu nezabránili. Střela od modré čáry Jozefa Kováčika a hosté vedli. Totožná situace jako v sobotním utkání. První přesilovka a ve třetí minutě šla Kometa do vedení.

První vážnější zákrok si mohl připsat hostující gólman Jiří Trvaj v 7. minutě, ale na střelu Dominika Pacovského, který stál před brankou, nestihl zareagovat. I domácí následně měli šanci hry v pěti proti třem, a to 39 sekund. Sparťané ale tuto výhodu nevyužili, a to jen kvůli obětavosti hráčů Brna. Ti se po zbytek zahajovací třetiny převážně bránili, ale více gólů už neinkasovali.

„Oba týmy hrají nadoraz. Prohrávat nepomůže psychice, ale musíme být disciplinování. Je to skvělý hokej hlavně pro diváky," řekl v přestávkovém rozhovoru sparťanský obránce Kočí. Za úvodních dvacet minut si hostující gólman Trvaj připsal téměř třikrát více zákroků než jeho protějšek Tomáš Pöpperle. V prostřední části měli gólmani zákroky už vyrovnané.

Bitkařská vložka Fostera a Čermáka

Tlak Sparty se gólově naplnil ve 28. minutě. Petr Tenkrát zavezl puk do třetiny, nahrál před branku, kde Petr Ton vrátil na Maria Bližňáka a ten nemohl minout, domácí vedli 2:1. Stejný gólový průběh měl i předešlý zápas.

Po změně skóre se na brněnské střídačce objevil v civilu zraněný Holec a přinesl hostům štěstí. Za pár sekund srovnal Tomáš Svoboda. Sparťanům vydrželo vedení necelé tři minuty. Ve 34. minutě si téměř jedenáct tisíc fanoušků od hokeje na chvíli odpočinulo. Bitkařskou vložku předvedl Alex Foster a hostující Leoš Čermák. Oba poté vyfasovali 2+2+10 minut na trestné lavici.

Před koncem třetiny hráli domácí dvojnásobnou přesilovku, a to 47 sekund, změna skóre ale nenastala. Opět při této příležitosti domácí zaváhali. A to i v následné klasické početní výhodě, naopak sparťané se nedohodli na střídání a hráli v šesti, což předvedli i v sobotu.

Ve 48. minutě dostala Sparta šanci hrát čtyři minuty v početní výhodě. A trápila se. Nakonec se skóre neměnilo, domácí a přesilové hry v tomto utkání nebylo ideální spojení. Sparta byla aktivnější, tlačila Brno, ale to svojí obětavostí stále drželo nerozhodný stav 2:2. Pět minut před koncem třetí třetiny hrála i Kometa s více hráči na ledě, ale tako bez úspěchu. Po třech dvacetiminutovkách dospělo utkání do prodloužení.

Po jedenadvaceti sekundách šli sparťané do tří, šance pro hosty rozhodnout tento souboj při hře čtyři proti třem, ale domácí krizový okamžik zvládli. V polovině nastaveného času se mohl zapsat do dějin utkání brněnský Tomáš Divíšek, ale Pöpperle jeho šanci chytil a nejproduktivnější hráč play-off selhal. Poté zaváhali i domácí, když jeli tři na jednoho, ale Ivan Rachůnek i Angel Krstev neuspěli a hosté šli poté do tří, ale sparťané po 34 sekundách hráli také ve třech.

Půl minuty před možnými nájezdy si brněnský kouč Zdeněk Venera vyžádal oddechový čas. Dovednostní soutěž také musela rozhodnout tuto bitvu. Brno poslalo do branky specialistu Sasu Hoviho.

Vítěze po třech a půl hodinách určil Petr Ton a bod patří Spartě.

Čtvrtfinále ČP play-off Tipsport extraligy - 2. zápas:
Sparta - Brno 3:2 SN (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)
Stav série: 1:1
Branky a nahrávky: 7. Pacovský (I. Rachůnek, Jan Hanzlík), 28. Bližňák (Ton, Tenkrát), 70. Ton (samostatný nájezd) - 3. Kováčik (Petrovický), 31. T. Svoboda (Jakub Svoboda, Žižka). Rozhodčí: Hodek, Minář - Bláha, Kostka. Vyloučení: 11:13, navíc Foster (SPA) - Jaroslav Svoboda, Čermák (oba BRN) všichni 10. minut. Využití: 0:1. Diváci: 10 781.
Pöpperle - Krstev, Sersen, Milam, Jan Hanzlík, Philipp, D. Kočí, Kasík - Pacovský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - Y. Treille, Foster, S. Treille - Jánský, od 22. navíc T. Rachůnek, Lapšanský. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.
Trvaj (samostatné nájezdy Hovi) - Kováčik, Žižka, M. Hruška, Malec, Bičánek, Vašíček, Švrček - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - Erat, Petrovický, Holec (2. H. Zohorna) - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Balej, Koreis, Křivohlávek. Trenéři: Venera a Oslizlo.

Reklama

Související témata: