Hlavní obsah

Brno - Sparta 3:1Brno opanovalo druhý domácí duel, série je znovu vyrovnaná

Brno

Hokejisté Brna porazili ve čtvrtém čtvrtfinále play off Spartu 3:1 a vyrovnali stav série na 2:2. Vítěz základní části se dnes střelecky prosadil až osm minut před koncem, když snížil dvougólové vedení Komety, otočit výsledek se mu však už nepodařilo. Naopak při power play Pražanů pečetil vítězství Brna střelou do prázdné branky obránce Milan Hruška. Série pokračuje v sobotu od 18:10 hodin v Praze.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Milan Hruška z Komety Brno (vlevo) se raduje z branky do sparťanské sítě.

Článek

Na rozdíl od středečního zápasu vstoupila Kometa do zápasu aktivně, prosazovala se větším důrazem a soupeře, v jehož sestavě chyběl zraněný obránce Kočí, zaskočila nátlakovou hrou. Už ve třetí minutě po úniku Zohorny podklouzl na modré čáře obránce Sersen a brněnský útočník zakončil akci gólovou trefou přes dalšího obránce Sparty. Brankář Pöpperle měl částečně zacloněný výhled a na střelu už nestačil zareagovat.

Brňany náskok povzbudil, v útočné třetině soupeře přesněji kombinovali a vypracovali si i další slibné příležitosti. Ve vyložené šanci se ocitl Dlouhý a po úniku dva na jednoho i Divíšek, obě šance ale zmařil domácímu týmu Pöpperle. Velkou nabídku ke skórování propásl Tomáš Svoboda, jenž netrefil v 11. minutě prázdnou branku.

Sparťané oproti předchozí bitvě zastavovali soupeře častěji za cenu faulů, i když si ale svěřenci kouče Venery při přesilovkách vypracovali výrazný tlak, jejich snažení ke gólovým šancím nevedlo. Ke zvýšení náskoku nepomohla v závěru úvodní třetiny ani 54 sekund dlouhá přesilovka pět na tři. Výraznou převahu Komety vyjadřují i zásahy brankářů: Pöpperle si jich připsal 15, brněnský Trvaj si sáhl na kotouč pouze pětkrát.

Druhá třetina nabídla neúprosnou bitvu o každý metr ledu, v níž oproti úvodu zápasu ubylo střeleckých pokusů na úkor nesmlouvavých osobních soubojů, k čemuž přispěla Sparta výrazně zvýšenou agresivitou. Hned v úvodu se dostal do šance Tenkrát, na Trvaje ale nevyzrál.

Divíšek zvýšil náskok Brňanů

I když útočný tlak Brňanů ztratil na účinnosti z první třetiny, gólově se prosadili v přesilovce při vyloučení Jánského. Po kombinaci s Divíškem připravil Petrovický střeleckou pozici Dlouhému a i když jej tísnili zadáci soupeře, nedokázali brněnského útočníka přetlačit a Dlouhý střelou pod horní tyčku překonal podruhé Pöpperleho. V závěru druhého dějství se sice dostali Pražané do tlaku, ovšem ve vyložené šanci promáchl Sacha Treille holí naprázdno a netrefil před okrytou brankou kotouč.

Hokejová přetlačovaná pokračovala i ve třetí části. Sparta sice čekala trpělivě na příležitost ke vstřelení kontaktního gólu, jenže Kometa nepřistoupila jen na defenzivní pojetí hry a bránění náskoku. V 50. minutě domácí bek Kováčik nastřelil tyč. O necelé dvě minuty později se podařilo konečně vykřesat Spartě naději na zvrat. Po souboji u branky nahrál Sacha Treille volnému Jánskému, který překonal střelou těsně nad ledem Trvaje.

Pražané ještě přidali, v závěru hráli přes minutu power play ve snaze vyrovnat, ale své šance nevyužili a naopak sami inkasovali z hole Hrušky.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 4. zápas:
HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 3. H. Zohorna (Žižka, Švrček), 26. Dlouhý (Petrovický, Divíšek), 60. M. Hruška (Divíšek) - 52. Jánský (S. Treille). Rozhodčí: Jeřábek, Fraňo - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. Diváci: 7200 (vyprodáno). Stav série: 2:2.
Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, M. Hruška, Malec, Bičánek, Vašíček, Švrček - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - Erat, Petrovický, Koreis - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Balej, H. Zohorna, Polodna. Trenéři: Venera a Oslizlo.
Sparta: Pöpperle - Krstev, Sersen, Milam, Jan Hanzlík, Philipp, Kasík - Pacovský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - Jánský, Foster, S. Treille - Y. Treille, T. Rachůnek, Lapšanský. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.

Reklama

Související témata: