Hlavní obsah

Pardubice - Vítkovice 6:0Východočeši jsou krok od semifinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Bartek 1 : 0
32. Elkins 2 : 0
37. Kolář 3 : 0
41. Starý 4 : 0
53. Bartek 5 : 0
55. Bartek 6 : 0
Záznam online reportáže

Pardubice

Hokejistům Pardubic chybí po dnešním pátém čtvrtfinálovém duelu play off extraligy s Vítkovicemi jediný krok do semifinále. Východočeši porazili Ostravany přesvědčivě 6:0 a vedou v sérii hrané na čtyři vítězství 3:2 na zápasy. Nejvýrazněji k tomu přispěli útočník Martin Bartek, který zaznamenal hattrick, a brankář Martin Růžička, jenž vychytal své vůbec první čisté konto v play off. Šestý duel se hraje v neděli v Ostravě na ledě finalisty minulého ročníku od 18:10 hodin.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Pardubický David Bartek se raduje ze své branky proti Vítkovicím.

Článek

Východočeši se od samého začátku pokoušeli o častou střelbu a zaměstnávali gólmana Šindeláře, který mezi tyčemi opět zastoupil Málka. První větší šanci měli ale zdravotními problémy decimovaní hosté, když pálil z mezikruží Sedlák, Růžička v domácí brance byl ovšem pozorný. Pardubičtí byli i nadále aktivnější, moc však nechybělo, aby šli do vedení hosté - Burger v oslabení ale na Růžičku nevyzrál.

V 11. minutě hostující obrana chybovala, když nechala trestuhodně zcela volného Bartka, jehož okamžitě našel přihrávkou od hrazení Somík a slovenský kanonýr snadno otevřel skóre. Domácí si poté vynutili již třetí přesilovku zápasu, v níž Benák skvěle hledal Koukala, jenže ten tečoval těsně vedle. Vyrovnání měl v 17. minutě na holi Štefanka, sám proti Růžičkovi ovšem zamířil bekhendem hodně vysoko nad horní tyč.

Podobně jako první polovina úvodní třetiny vypadala také první desetiminutovka druhé části, jenže v opačném podání. Vítkovičtí v touze po vyrovnání hodně přidali, vytvořili si tlak a na dlouhé pasáže se nastěhovali před Růžičku. Největší "tutovku" Šedivého, k němuž se odrazil puk ideálně mezi kruhy, ale zmařil na poslední chvíli svou holí Semorád.

Zcela proti průběhu hry přišel v polovině 32. minuty druhý úder Východočechů, když z nenápadné akce zvýšil Elkins a otupil tak hostující nápor. Na začátku 37. minuty navíc ujel pardubický forvard Kolář, jemuž nedovoleně sekáním znepříjemnil zakončení Sedlák a z nařízeného trestného střílení Kolář blafákem do bekhendu posunul skóre na 3:0. Vzápětí Elkins při přesilovce zakončoval z úhlu pouze do Šindelářovy lapačky.

Když hned po 43 vteřinách třetího dějství Starý napodobil svého spoluhráče z útočné formace Koláře a zakončil samostatný únik bekhendovým blafákem s gólovou tečkou, bylo jasné, že Ostravané budou v neděli čelit hrozbě vyřazení. Že je rozhodnuto, pochopilo záhy i pardubické publikum, které odstartovalo oslavné "mexické" vlny.

Zmar hostů vzápětí dokumentovala minutová přesilovka pět na tři, v níž si Vítkovice nedokázaly připravit vůbec žádnou šanci a jen se vracely do svého pásma pro kotouče vyhozené pardubickými hráči. Ve 49. orazítkoval Sloboda v přesilovce tyč a jen chvilku nato našel Borer biliárově o zadní hrazení z druhé strany najíždějícího Bartka a bylo to 5:0.

Ani to ještě nebylo všechno. V přesilovce nejprve Sičák rozezvučel bombou horní tyčku, ale Bartek už tu samou početní výhodu využil a zkompletoval tak svůj hattrick. Růžičkovi nesebral čisté konto ani Štefanka, který z hranice brankoviště minul prázdnou branku.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 5. zápas:
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Vítkovice Steel 6:0 (1:0, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 11. Bartek (Somík), 32. Elkins (Bartek, Borer), 37. Kolář I z trestného střílení, 41. Starý (Píša, V. Kočí), 53. Bartek (Borer, Somík), 55. Bartek (Elkins, Somík). Rozhodčí: Minář, Pešina - Horinek, Lhotský. Vyloučení: 4:6, navíc Szturc (Vítkovice) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 9754. Stav série: 3:2.
Pardubice: M. Růžička - Píša, V. Kočí, Sičák, Borer, Havíř, Kolář II, Benák - Kolář I, Koukal, Starý - Cetkovský, T. Zohorna, Rákos - Bartek, Elkins, Somík - Semorád, Kousal, Buchtele. Trenéři: Hynek a Lubina.
Vítkovice: Šindelář - Sloboda, Voráček, Sedlák, Kudělka, Punčochář, Koma - Ujčík, Burger, J. Káňa - Pohl, Strapáč, Klimek - J. Sýkora, Húževka, T. Káňa - Šedivý, Štefanka, Szturc (6.- 16. Kolouch). Trenéři: Trličík a Moták.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec