Hlavní obsah

Pardubice - Brno 5:4Stav série 1:0Brno v Pardubicích čtyřikrát srovnalo, padlo až na nájezdy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Radil 1 : 0
27. Čermák 1 : 1
42. Rákos 2 : 1
44. Dlouhý 2 : 2
45. Píša 3 : 2
47. Erat 3 : 3
55. Buchtele 4 : 3
57. Žižka 4 : 4
65. Koukal (rozhodující nájezd) 5 : 4
Záznam online reportáže

Pardubice
Aktualizováno

Vyprodáno a radost domácích. Pro tým z východu Čech ideální spojení. První finále České pojišťovny play-off Tipsport extraligy vyhráli hokejisté Pardubic, když porazili Kometu Brno 5:4 po samostatných nájezdech a ujali se vedení 1:0 v sérii. Vítěze určil kapitán Petr Koukal. Hosté předchozí tři vyřazovací série začali výhrou, v pondělí ale padli. Druhé utkání partie o mistra se hraje na stejném místě v úterý od 18:10.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kapitán Pardubic Petr Koukal po vítězném nájezdu

Článek
Fotogalerie

Jiří Bartoška v pardubickém dresu a Miroslav Donutil v brněnském. Tato herecká dvojice vhodila na úvod buly, poté už přišli na řadu herci, kteří vyprodali pardubickou ČEZ arenu. Poprvé v historii se oba kluby potkávají v play-off. A hned jde o nejprestižnější možný duel. Domácí už na začátku ukázali, kdo hraje doma. Ve třetí minutě vypálil z kruhu Lukáš Radil, který se stal prvním úspěšným střelcem finále. Brankář Jiří Trvaj si sáhl na puk, ale ten jen škrtl připravenou lapačku a skončil za jeho zády.

Pardubickým také patřila zahajovací přesilovka v sérii. Sám se před Trvajem zjevil domácí kapitán Petr Koukal, ale přihrávku minul, tím také skončila největší starost hostů v oslabení. Za minutu se mohla předvést v početní výhodě Kometa. Ale během dvou minut nepředvedla vůbec nic.

Reparát mohla předvést v úvodní části ještě jednou, ale po minutě se hrálo ve čtyřech na každé straně. Na trestnou lavici zamířil Tomáš Divíšek, brněnský útočník, který s Pardubicemi v roce 2005 slavil extraligový titul.Kometa posledních šest zápasů s Pardubicemi prohrála, nedaří se jí střílet góly. V posledních pěti případech dokázala překonat brankáře soupeře dokonce vždy jen jednou. Za prvních dvacet minut finále byla na nule.

Ve 25. minutě zaváhal v obrovské šanci brněnský Leoš Čermák, dostal přihrávku od svého obránce, jel sám na gólmana Růžičku, ale ten si s ním poradil. Stejně jako předtím s Balejem. Kometa mohla využít zvýšenou aktivitu v následné přesilovce, a to se jí také podařilo. Čermák, který před chvíli neuspěl, se nyní nemýlil. Přihrávku si připsal Divíšek, nejproduktivnější hráč play-off.

Ve 33. minutě zůstal za pardubickou brankou ležet Robert Petrovický a lékaři Komety měli práci. Po chvíli útočník za podpory odjel po svých do kabiny, za což si vysloužil potlesk od fanoušků. Možnosti ke vstřelení gólu měli hráči v prostřední dvacetiminutovce na obou stranách dost, ale v brankách stáli muži s nejlepšími čísly ve statistikách - dva obdržené góly na zápas v průměru, úspěšnost zákroků vysoko před 93 procent.

Začátek třetí třetiny patřil domácím, po 103 sekundách nadvakrát překonal Trvaje Rákos, který nejdříve na modré čáře vyzrál na obránce Vašíčka. Dlouho ale Kometa nesmutnila. Za necelé dvě minuty srovnal na 2:2 Dlouhý, který napálil puk bez velkých příprav, a oba týmy měly k první výhře v sérii zase stejně daleko.

Jenže domácí hráli přesilovku a strhli vedení na svoji stranu. Po 49 sekundách od vyrovnání změnil skóre obránce Aleš Píša, který se také dvakrát nerozpakoval, a jeho střela od modré čáry skončila za brněnským gólmanem.

Domácí v utkání potřetí vedli. Na Brnu bylo podle scénáře vyrovnat. Stalo se. A opět nešlo o dlouhé čekání. Ve 47. minutě si sjel před branku Roman Erat a Růžička neměl nárok. Domácí mohl poslat do vedení druhým gólem Rákos, ale před Trvajem moc vymýšlel.

V přesilovce domácích Pardubice předvedly slušnou střelnici před Trvajem, ale gólu se pět minut před koncem třetiny nedočkaly. Až když už byl potrestaný Divíšek na ledě, zapomněli hosté na Jana Buchteleho, tem musel trefit prázdnou bránu, a to se mu podařilo - 4:3. Jenže pondělní bitva měla svoji tradici. A to, že hosté vždy dokázali srovnat. Za minutu tak učinil Žižka, mohlo se začít od začátku.

První větší šanci v nastavení si připsal brněnský Divíšek, Růžička jeho střelu vykryl. Domácí se spíše bránili a do útoku se hnali především hosté. Když už vypálil pardubický útočník Jan Kolář, brankář Trvaj byl na místě. Deset minut prodloužení nakonec vítěze neurčilo a po sedmdesáti minutách zápasu musely vše rozhodnout až samostatné nájezdy.

Na samostatné nájezdy nasadil hostující trenér Zdeněk Venera do branky Sasu Hoviho. Ten na úvod vychytal Barteka, ale ani Tomáš Svoboda na druhé straně neuspěl. Poté Tomáš Zohorna trefil tyčku, Divíšek minul branku a po druhé sérii byl stav 0:0. První gól dal až domácí kapitán Petr Koukal a Čermák musel dát. Nedal a Pardubice získaly první bod ve finálové sérii

Finále ČP play-off Tipsport extraligy
ČSOB Pojišťovna Pardubice - Kometa Brno 5:4 po sam. nájezdechon-line
Branky a nahrávky: 3. Radil (V. Kočí), 42. Rákos (Semorád), 45. Píša (Kolář I, Starý), 55. Buchtele (Benák, Radil), rozh. nájezd Koukal - 27. L. Čermák (Divíšek), 44. Dlouhý (Jaroslav Svoboda, L. Čermák), 47. Erat (Žižka), 57. Žižka (Kováčik). Rozhodčí: Hodek, Šindler - Bláha, Kostka. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. Diváci: 10.050 (vyprodáno).
Pardubice: M. Růžička - Píša, V. Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II, M. Drtina - Kolář I, Koukal, Starý - Bartek, Cetkovský, Somík - Semorád, T. Zohorna, Rákos - Radil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Hynek a Lubina.
Brno: Trvaj (na nájezdy Hovi) - Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, M. Hruška, Malec, Švrček - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Erat, Petrovický, H. Zohorna - Balej, Polodna, Haluza. Trenéři: Venera a Oslizlo.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec