Hlavní obsah

Finále extraligy začalo parádně. Na úvod devět gólů, jeden dokonce z půlky

Pardubice

Za čtyřicet minut padly v prvním finále České pojišťovny play-off Tipsport extraligy mezi Pardubicemi a Brnem dva góly. Ve třetí třetině jich bylo už šest a v celém zápase nakonec devět. Kometa Brno prohrála v Pardubicích po nájezdech 4:5, a to čtyřikrát dokázala srovnat skóre. „Prohráli jsme na nájezdy, nemáme se za co stydět, hráli jsme dobrý hokej,“ řekl i přes porážku obránce Tomáš Žižka, který vstřelil čtvrtý gól hostů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rákos z Pardubic při šanci před brněnskou brankou

Článek
Fotogalerie

Právě trefa brněnského obránce byla hodně kuriózní. Žižka nahodil puk z poloviny hřiště a brankář Martin Růžička inkasoval. A to čtyři minuty před možným koncem zápasu. „Nic jsme mu neříkali. Každý ví, že to měl chytnout, ví to každý na zimáku i u televize, tohle nemá cenu vyčítat, člověk by ho sundal ještě víc," hodil prohřešek za hlavu pardubický kapitán Petr Koukal, který utkání rozhodl. Jako jediný proměnil samostatný nájezd.

„Je si vědom, že udělal chybu, ale v penaltách nám to vrátil," nedělal vědu z chyby brankáře trenér Ladislav Lubina.

Úplně čisté svědomí neměl ani Jiří Trvaj, ten mohl zabránit prvnímu gólu. „Oni to nemají jednoduché, je to první finále. Jirka mohl první gól chytit, ale takový gól pustí každý gólman, dále to ale několikanásobně vynahradil. Ten náš vyrovnávací gól na 4:4, ten byl hodně laciný, ale to k tomu patří. I Růžička měl hodně dobrých zákroků, vybrali si slabší chvilku, ale oba to vrchovatě vynahradili," zhodnotil gólmany brněnský trenér Zdeněk Venera, který neví, jestli se bude moci v úterý spolehnout na útočníka Róberta Petrovického.

Ten ve druhé třetině po souboji musel zápas předčasně ukončit, má otřes mozku. „Je to škoda, je to náš lídr," pověděl Žižka. „Jel do nemocnice, čekáme na vyšetření, moc dobře to nevypadá, bohužel," přidal se Venera.

Musíme hrát líp, Kometa měla dost šancí, varoval Koukal

Po sedmdesáti minutách a samostatných nájezdech se nakonec radovali domácí, mají první bod ve finálové partii. A rozhodl Koukal. „Měl jsem rozmyšlené, co udělám předem, nejsem takový snajpr, abych jel a reagoval na gólmana. Je to velká úleva, že jsme vyhráli nájezdy, je to obrovská úleva, to jsem nečekal," usmál se střelec pátého pardubického gólu.

„Kvalitní zápas. Ani jednou jsme nevedli, ale ceníme si toho, že jsme čtyřikrát vyrovnali. Nájezdy nám bohužel nevyšly. Neodehráli jsme špatný zápas," dodal Venera.

Pardubice vyhrály, přesto velký jásot ze šatny nezněl. Je co napravovat a série je dlouhá. „Všude jsme byli o krok pozadu, hrálo se nám špatně. Negativem utkání je, že čtyřikrát po našich vlastních chybách soupeř srovnal," dodal Lubina. „Musíme hrát líp, Kometa měla dost šancí," doplnil Koukal.

Reklama

Související témata: