Hlavní obsah

Z litvínovské obrany jsou trosky, šest hráčů marodí

Litvínov

Doslova v troskách se ocitla po sedmi extraligových kolech litvínovská obrana. Hned šest beků základní sestavy marodí a takovou situaci nikdo z týmu ještě v hokeji nezažil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Litvínovský trenér Vladimír Jeřábek má hlavu plnou starostí.

Článek

„Měl jsem představu, že budeme točit osm beků, jenže z těch, s nimiž jsme počítali, zůstali po třech týdnech soutěže zdraví už jen Posmyk a mladý Stříteský," uvažuje Vladimír Jeřábek, jemuž se mimo hru postupně ocitli Brejčák, Zeman, Gula, Kousalík, Kubát a nakonec kvůli zlomené klíční kosti i nejzkušenější z obránců Jareš.

„Nebyl moc čas ani prostor na shánění náhradníků, takže jsme narychlo ze dne na den povolávali kluky na střídavý start z první ligy," říká výkonný ředitel klubu Robert Kysela. Kamil Černý se Skleničkou přišli z Ústí, Havelka z Mostu a Martinka z Litoměřic. „Musíme poděkovat prvoligovým klubům, že nám v zoufalé situaci vyhověly, a pochválit i všechny ty kluky, kteří naskočili za zraněné. Zahráli na hranici svých možností," prozrazuje kouč.

I v okleštěné sestavě s nezkušenými obránci dokázala Verva získat skalp vedoucího Brna. „Ke konci jsme sice zkracovali střídání, ale nikdo se nezatavil," tvrdí Matěj Stříteský, podle nějž na souhru beků bylo minimum prostoru. „Vždycky se volají kluci z juniorky, abychom to pro trénink dali nějak dohromady. K zápasové taktice si všechno podstatné říkáme a kreslíme až při rozbruslení, kdy už se ví, kdo bude hrát," vypráví 22letý bek.

První by se měl vrátit Kubát

Délka absence marodů se podle Jeřábka počítá od několika dnů až po více než dva měsíce v případě nejvážněji zraněného Jareše. „Nejdřív z těch šesti by mohl být fit Kubát, ale vždycky ráno teprve zjišťujeme, kdo bude pro zápas vlastně k dispozici. Než ale takhle provizorně lepit sestavu, budeme potřebovat nějakého zkušeného obránce získat," míní Jeřábek. „Mám už několik tipů," prozrazuje Kysela.

„Zajímám se třeba o Semana, který trénuje v Havířově, ale patří Třinci. Třeba nebude drahý, jenže na druhou stranu prodělal loni dva poměrně těžké otřesy mozku, takže nechceme kupovat zajíce v pytli," vypráví Kysela s tím, že nejprve by musel Semana vyzkoušet, jak na tom je, a podrobit ho důkladné zdravotní prohlídce. V litvínovském hledáčku se ocitl i slovenský zadák Hudec, který nedávno okusil extraligu v plzeňském dresu.

„Jednu chvíli problesklo, že stojíme o Tomáše Kaberleho. V naší situaci by byl darem z nebes a nějaké kontakty tam skutečně proběhly, jenže jak víte, dohodl se v Kladně. Nabídku od nás dostal i útočník Michael Frolík. Měl ale drahou pojistku i určitou představu o platu. My jsme však spíš z těch chudších klubů, a tak to nedopadlo," přibližuje Kysela, jehož rekord v počtu startů za Litvínov v extralize překonal před týdnem Kubinčák.

„Když se blížil ten rekordní 683. zápas, tak jsem Kubinčáka chtěl prodat, aby mě nepředstihl. Ale pak jsem si řekl, že je to hráč, který patří k litvínovské historii, a to, že mě vymazal z klubových tabulek, jsem mu prominul," usmívá se Kysela.

Reklama

Související témata: