Hlavní obsah

Slavia - Plzeň 0:1Stav série 1:1Semifinále je srovnané! Plzeň na Slavii svým první gólem v extralize spasil mladík Schleiss

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Schleiss 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Přáli si najít střelce, který by konečně odčaroval kouzlo slávistického gólmana Dominika Furcha. A nakonec jej plzeňští hokejisté nečekaně našli v Janu Schleissovi. Teprve osmnáctiletý juniorský útočník trefou ze čtvrté minuty, svou vůbec první v extralize, rozhodl o výhře Západočechů 1:0 a srovnání semifinále na 1:1 na zápasy. Série pokračuje třetím duelem ve čtvrtek na ledě Škodovky.

Článek

Už tak prořídlý plzeňský útok (zranění Balej s Kratěnou a distancovaný Hollweg) přišel i o dalšího forvarda Václava Pletku, jenž kvůli poraněnému kolenu odstoupil v 54. vteřině nedělního prvního duelu a do pondělního pokračování se nestihl dát dohromady. Bylo tak otázkou, jestli a případně koho najdou Západočeši jako střelce, který by jako první v letošním play off překonal slávistického gólmana Furcha.

Překvapivě se této úlohy zhostil už ve čtvrté minutě Jan Schleiss. Teprve osmnáctiletý junior, který až do dnešního dne neposbíral v seniorské extralize ani bod a právě dnes poprvé naskočil do play off, využil dálnice v domácí obraně a v sólovém úniku si kličkou do forhendu počínal jako zkušený mazák.

Náskok Škodovky pak málem po Jelínkově chybě za brankou navýšil její kapitán Straka, sám před brankou ale trefil Furcha. Slavia v první třetině vyslala na gólmana Mazance jen čtyři střely, při té nejnebezpečnější však Kadlec netrefil puk ideálně, a proto se Mazanec stihl včas přesunout do odkryté části své svatyně.

Vlasákův gól rozhodčí neuznali

Od druhé třetiny sešívání viditelně přidali a šance se střídaly na obou stranách. Sedláčkovu střelu po ledě z 24. minuty vykopl reflexivním zákrokem betonem Furch, jeho protějšek Mazanec pak podcenil lehké Poletínovo nahození od střídaček a zachraňovat jej musela pravá tyč. Slávisté se hnali za vyrovnáním, Mazanec však své zaváhání odčinil při šancích Krenželoka s Mickou a Tomicových nebezpečných dorážkách.

V 52. minutě se už Plzeňští radovali po střele Vlasáka z druhého gólu, ten však rozhodčí pro Schleissovo postavení v brankovišti neuznali. A hned o minutu později ujel při vlastním oslabení Straka, Furch však jeho ránu na lapačku vyrazil a udržel Slavii ve hře. Utkání gradovalo, na druhé straně si vyměnil Tomica puk s Žejdlem, z ideální pozici ale branku netrefil.

Dvě minuty před třetí třetinou šla Plzeň po Sýkorově vyhození puku mimo ledovou plochu do čtyř, padesát sekund před koncem navíc zamířil Furch na střídačku a Slavia zkusila hru v šesti proti čtyřech. Vyrovnání se ale i přes velkou šanci Růžičky nedočkala. Druhý gól mohl naopak vstřelit hostující brankář Mazanec, který pálil přes celé hřiště. Bránu ale minul.

Semifinále play off hokejové extraligy - 2. zápas:
HC Slavia Praha - HC Škoda Plzeň 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávky: 4. Schleiss (Mozík, Vlasák). Rozhodčí: Fraňo, Lacina - Bláha, Kostka. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 9469.
Slavia: Furch - Kadlec, Kučný, Kuboš, Holub, Kolařík, Kempný - Micka, P. Jelínek, Tomica - Hertl, V. Růžička ml., Sklenář - Žejdl, Alinč, Krenželok - Stránský, Skokan, Poletín. Trenéři: V. Růžička st., Weissmann a Beránek.
Plzeň: Mazanec - Slovák, J. Jeřábek, Mozík, St. Pierre, L. Poživil, Boháč - Johnson, Jan Kovář, Martin Straka - Schleiss, Kašpařík, Vlasák - Dvořák, Lev, Vampola - T. Sýkora, Petruška, P. Sedláček. Trenéři: Razým, Michal Straka, J. Špaček a Pejchar.
STAV SÉIRE: 1:1.

Reklama

Pavouk - Extraliga 2012/13

  • Čtvrtfinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Vítkovice Steel - logo HC Vítkovice Steel
    4 : 2
  • HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec HC Sparta Praha - logo HC Sparta Praha
    4 : 3
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha Rytíři Kladno - logo Rytíři Kladno
    4 : 1
  • HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    4 : 3
  • Semifinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec
    4 : 2
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    2 : 4
  • Finále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    3 : 4