Hlavní obsah

Slavia - Plzeň 4:5Stav série 2:3Nervy drásající bitvu rozhodl 34 vteřin před koncem Vlasák, Plzeň je krok od finále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Kovář 0 : 1
19. Hertl 1 : 1
19. Jelínek 2 : 1
19. Pletka 2 : 2
39. Kempný 3 : 2
44. Kratěna 3 : 3
45. Kovář 3 : 4
54. Hertl 4 : 4
60. Vlasák 4 : 5
Záznam online reportáže

Praha

Nervy drásající souboj přineslo páté semifinále mezi hokejisty Slavie a Plzně. Utkání plné obratů nakonec ovládla Plzeň, výhru 5:4 jí zajistil 34 vteřin před koncem třetí třetiny Tomáš Vlasák. Západočeši v sérii vedou 3:2 a od finále, které si v dějinách samostatné české extraligy ještě nezahráli, je dělí jediné vítězství. Šesté pokračování se odehraje ve středu v Plzni.

Článek

Žádná opatrná hra, naopak strhující ofenzivní tempo s mnoha šancemi servírovala obě mužstva hned od úvodních minut 12 668 přítomným fanouškům, největší návštěvě letošního play off. Jednoho z diváků trefil hned na začátku vystřelený puk do obličeje a způsobil mu krvavé zranění. Mladík naštěstí neutrpěl vážná zranění, bezprostředně po zásahu byl ošetřen přímo na stadiónu.

Pak už pozornost všech strhávaly jen góly. Ten první slavila v patnácté minutě Plzeň, když Furcha překonal střelou k pravé tyčce Kovář. Náskok hostů mohl navýšit Kratěna, bekhendovým pokusem ale neuspěl. V 19. minutě zívala prázdná slávistická branka na Vampolu, Furch ale v poslední chvíli báječně zastavil letící puk čepelí své hole.

A tak místo toho naopak Slavia skóre otočila. V přečíslení dvou na jednoho pálil Růžička, brankář Mazanec vyrazil kotouč jen před sebe a dojíždějící Hertl srovnal. Za dalších pětačtyřicet vteřin navíc Jelínek při vlastním oslabení dojel Kadlecovo vyhození a milimetrově přesnou ranou do levého horního růžku skóre otočil. Radost z vedení však Pražanům trvala jen patnáct vteřin, Furchův nejistý zákrok potrestal dorážkou Pletka.

Kempný vrátil Slavii náskok

Po první změně stran byla mnohem aktivnější, i kvůli častým faulům Západočechů, Slavia. Blízko brance byl nejprve Skokan, jehož reflexivním zákrokem lapačkou vychytal Mazanec, ještě blíže byl pak Kadlec, jeho dělovku ale zastavila tyčka, od níž se puk odrazil do zad plzeňského gólmana a následně zamířil těsně vedle pravé tyče.

Ve 32. minuté hráli domácí minutovou přesilovku pět na tři, plzeňskou svatyni však prakticky neohrozili, neboť hned třikrát se nepřesnými přihrávkami sami vyhnali z pásma. V pokračující klasické početní výhodě se blýskl krásným průnikem přes tři protihráče Žejdl, i on ale ztroskotal na Mazancovi.

V ojedinělé příležitosti Škodovky zahrozil Kratěna, i kvůli faulu ale trefil jen Furcha. V předposlední minutě prostřední třetiny podnikli při hře ve čtyřech na obou stranách rychlý výpad do plzeňské obrany Jelínek s Kempným, který vypálil nechytatatelně do horního růžku branky a vrátil Slavii náskok.

Jelínek v závěrečné tutovce selhal

Zápas plný zvratů pokračoval i ve třetí části hry. Ve 44. minutě nejprve při signalizovaném trestu Slavie srovnal Kratěna na 3:3, přesně o minutu později navíc pohotově tečoval Slovákovo nahození Kovář a svým druhým gólem překlopil vedení na plzeňskou stranu. Jenže v 54. minutě se Hertl zmocnil puku ještě ve vlastním pásmu, prohnal se po pravém křídle a po zasekávačce do středu hřiště i on slavil svůj druhý zásah a začínalo se vlastně od znova.

Když už se schylovalo k prodloužení, našel St. Pierre od zadního mantinelu bývalého slávistu Vlasáka, který 34 vteřin před třetí sirénou rozhodl o výhře Plzně 5:4. Deset vteřin před koncem totiž v tutovce selhal domácí Jelínek.

Semifinále play off hokejové extraligy - 5. zápas:
HC Slavia Praha - HC Škoda Plzeň 4:5 (2:2, 1:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 19. Hertl (V. Růžička ml.), 20. P. Jelínek (Kadlec), 39. Kempný (P. Jelínek, Poletín), 54. Hertl - 15. Jan Kovář (Martin Straka), 20. Pletka (Jan Kovář, Kratěna), 44. Kratěna (Pletka), 45. Jan Kovář (Slovák, Martin Straka), 60. Vlasák (St. Pierre). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Kostka, Bláha. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 12 668.
Slavia: Furch - Kadlec, Dresler, Kuboš, Kempný, Kolařík, Kučný - Micka, P. Jelínek, Poletín - Skokan, V. Růžička ml., Tomica - Hertl, Alinč, Sklenář - Vrdlovec, Žejdl, T. Doležal. Trenéři: V. Růžička st., Weissmann a Beránek.
Plzeň: Mazanec - Slovák, Jiří Hanzlík, L. Poživil, Boháč, Mozík, St. Pierre - T. Sýkora, Jan Kovář, Martin Straka - Kratěna, Lev, Pletka - Schleiss, Kašpařík, Vlasák - Hollweg, Dvořák, Vampola. Trenéři: Razým, Michal Straka, J. Špaček a Pejchar.
STAV SÉRIE: 2:3.

Reklama

Pavouk - Extraliga 2012/13

  • Čtvrtfinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Vítkovice Steel - logo HC Vítkovice Steel
    4 : 2
  • HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec HC Sparta Praha - logo HC Sparta Praha
    4 : 3
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha Rytíři Kladno - logo Rytíři Kladno
    4 : 1
  • HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    4 : 3
  • Semifinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec
    4 : 2
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    2 : 4
  • Finále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    3 : 4
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec