Hlavní obsah

Plzeň ve finále? Pořád tomu nemůžu uvěřit, ale jsem hrozně šťastný, přiznává Kovář

Plzeň

Předlouhých jednadvacet let čekala hokejová Plzeň na postup do finále play off. V roce 1992 podlehla v boji o titul ještě ve federální lize Trenčínu, nyní parta okolo Martina Straky doufá, že dosáhne až na samotný pohár. „Pořád nemůžu uvěřit, že jsme ve finále, snad až se ráno vzbudím,“ říkal půlhodiny po skončení vítězné semifinálové série se Slavií tahoun Západočechů Jan Kovář.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský útočník Nicolas Johnson (vzadu vlevo) se raduje se spoluhráči Janem Kovářem a Martinem Strakou (vpravo) ze vstřelení gólu.

Článek

V postup do finále uvěřil až na konci 59. minuty, když kapitán Straka trefil prázdnou branku sešívaných a zvýšil na 4:2. „Do té doby jsem nevěřil, protože Slavia hraje závěry výborně. Pak to ale byla neskutečná euforie! Už víte, že o náskok nemůžete přijít a že jdete dál. Na střídačce jsme všichni skákali a užívali si to. Jsem hrozně šťastnej, to se ani nedá popsat. Pořádně si ale ještě ani neuvědomuju, že už jsme ve finále," tetelil se blahem.

Přitom kdyby na konci druhé třetiny proměnili Pražané za stavu 2:2 téměř dvouminutovou dvojnásobnou přesilovku, mohl se zápas vyvíjet zcela jiným způsobem. „To bylo hodně důležité. Mazi (brankář Mazanec) ale všechny střely naštěstí pochytal," říkal Kovář a Slavii za její výkony pochválil. „Podala fantastický výkon, v celé sérii rozhodovaly detaily."

Při závěrečném podávání rukou se pak Kovář zastavil u protihráče Tomáše Hertla, se kterým několik vteřin rozmlouval. „Říkal jsem mu, že je opravdu výborný. Měl fantastickou sezónu a popřál jsem mu, ať se mu daří v nároďáku. Protože on na mistrovství světa určitě pojede," prozradil plzeňský forvard, jehož by účast na šampionátu ve švédském Stockholmu rovněž nemusela minout.

Straka už by titul mohl konečně vyhrát

Nyní se ale plně koncentruje na finále, které startuje příští úterý. Soupeře si ale nevybírá. „Je to úplně jedno, nad tím nepřemýšlím. Sejdou se tam dva nejlepší týmy. Buď to bude Zlín, který praktikuje spíš defenzivnější hokej, nebo Třinec, který je naopak silný do ofenzívy," nestresuje se Kovář, jenž letošní postup do finále považuje za dosavadní vrchol své hokejové kariéry.

„Srovnatelná je jen semifinálová série znovu se Slavií z roku 2009. Tehdy jsme doma prohráli čtvrtý zápas (vysoko 1:6 - pozn. red.) a lidi přesto zůstali na stadiónu a fandili až do konce. Stejně jako dneska. To bylo strašně hezké," vzpomíná Kovář s odstupem času na celkovou prohru 1:4 na zápasy.

A uspět ve finále si přeje i kvůli Martinu Strakovi. Ten jako jediný ze současného plzeňského kádru pamatuje poslední finále Západočechů v roce 1992 proti Trenčínu, které Plzeň prohrála. „Tehdy to byla jedna z prvních Stračenových sezón, tahle už je zase možná jeho poslední. Taky by už konečné ten titul mohl vyhrát," přeje si Kovář. A nejen kvůli Strakovi...

Reklama

Pavouk - Extraliga 2012/13

  • Čtvrtfinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Vítkovice Steel - logo HC Vítkovice Steel
    4 : 2
  • HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec HC Sparta Praha - logo HC Sparta Praha
    4 : 3
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha Rytíři Kladno - logo Rytíři Kladno
    4 : 1
  • HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    4 : 3
  • Semifinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec
    4 : 2
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    2 : 4
  • Finále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    3 : 4
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec