Hlavní obsah

Sparta dostala Prezidentský pohár a deklasovala Kometu. Třinec smetl Kladno, venku bodovaly jen Vítkovice

mm, vapSport.cz
Aktualizováno

Po téměř třítýdenní olympijské přestávce se opět otevřely brány extraligových stadiónů a kompletní 48. kolo hokejové Tipsport extraligy svědčilo domácím. Lídr soutěže Sparta, která před zápasem s Brnem s předstihem obdržela Prezidentský pohár pro vítěze základní části, přehrála Kometu vysoko 7:0. Litvínov zdolal Karlovy Vary 2:1, mistrovská Plzeň pražskou Slavii 4:1, Liberec stejným poměrem zvítězil nad Pardubicemi, Zlín porazil Chomutov 6:3 a Třinec rozdrtil Kladno 6:0. Pouze Vítkovice dokázaly bodovat na ledě Hradce Králové, výhru 3:2 v samostatných nájezdech jim vystřelil Petr Strapáč.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sparťanský útočník Petr Ton střílí úvodní gól zápasu brněnskému brankáři Jiřimu Trvajovi.

Článek
Fotogalerie

Prezidentský pohár převzala z rukou šéfa české nejvyšší soutěže Josefa Řezníčka bývalá brankářská opora holešovického týmu Jiří Holeček. Členové vítězného kádru si dali dobrý pozor, aby se poháru z pověrčivosti nedotkli, a na ledě pak proti týmu, s nímž jako vítěz dlouhodobé části sezóny 2011/2012 vypadli v play off hned ve čtvrtfinále, jim to šlo náramně.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Trvaj poprvé inkasoval již po 42 vteřinách a po třetím gólu ve 13. minutě raději uvolnil místo Čiliakovi. Ani ten však brankostroj domácích nezastavil. Nejlepší kanonýr soutěže Petr Ton (35 gólů) zaznamenal v utkání dvě trefy a dvě asistence. Holešovický klub už v této ligové sezóně nastřílel rovné dvě stovky branek, nasbíral dosud 106 bodů a je na nejlepší cestě zaútočit na rekordní bodový zisk v základní části soutěže, který vytvořily v ročníku 2002/2003 Pardubice ziskem 111 bodů.

Fanouškům brněnského celku, podobně jako o den dříve po výkonu fotbalistů Zbrojovky v konfrontaci se Spartou na Letné (0:4), zůstaly po nejtěžší prohře mužstva v aktuálním ročníku jen oči pro pláč...

Suverénní byl i Třinec. Neškodné Kladno rozstřílel 6:0 a připsal si šestý triumf v řadě. Tři asistence si do tabulky produktivity připsal Martin Růžička, brankář Hrubec pošesté v sezóně vychytal nulu. Zato Středočeši jsou ve velké střelecké krizi. Potřetí v řadě neskórovali a sérii bez gólu natáhli už na 191 minut.

Zlín porazil Chomutov i počtvrté v sezóně a posunul se v tabulce znovu mezi elitní šestku, která má zajištěný přímý postup do čtvrtfinále play off. Zato beznadějně poslední Piráti natáhli rekordní sérii porážek už na 21 zápasů.

Liberec poskočil do desítky, Slavia a Vary ztrácejí

Hokejisté Vítkovic potvrdili, že jsou suverénně nejlepším týmem v soutěži v duelech venku. Z Hradce Králové přivezli další dva body. Základ výhry položil již ve 34. vteřině střelou švihem Petr Strapáč, který později proměnil hned první samostatný nájezd. Domácí Šimánek a Kudrna v rozstřelu neuspěli a pojistku přidal vítkovický Roman. Ostravští přes výhru ale klesli ze šestého místa na sedmé o bod za Zlín.

V boji o předkolo vyřazovací části, které zajišťuje ještě desátá příčka, si pohoršila pražská Slavia. Dlouhou sérii sedmi utkání venku, v níž dosáhla na jediné vítězství, zakončila prohrou 1:4 v Plzni a klesla na jedenácté místo o tři body za Liberec. Indiáni vyhráli doma patnáctý z posledních šestnácti zápasů a pojistili si druhou pozici. Plzeňskému brankáři Machovskému sebral čisté konto až 94 sekund před koncem explzeňský Stránský.

Liberečtí Bílí Tygři zdolali Pardubice 4:1 a poprvé v sezóně proti Východočechům bodovali. Domácí zaznamenali třetí vítězství v řadě a posunuli se na desátou pozici. Dvěma góly se na výhře podílel útočník Petr Vampola, expardubickému brankáři Jánu Lašákovi pokazil čisté konto až v 54. minutě v přesilovce šikovnou tečí Gregorcovy střely Zohorna.

Rychlé dva góly Jánského a Černého zajistily Litvínovu už v 8. minutě vedení 2:0 nad Karlovými Vary. Domácí nakonec těsnou výhru 2:1 udrželi a na devátém místě mají před jedenáctou Slavií náskok už pěti bodů. Naproti tomu celek z lázeňského města popáté za sebou nebodoval a desítka pro play off se mu vzdaluje.

Hokejová Tipsport extraliga - 48. kolo:
Třinec - Kladno 6:0
Branky: 10. Adamský, 13. Bonk, 23. Trončinský, 47. Peterek, 51. Hrňa, 57. Orsava
Litvínov - Karlovy Vary 2:1
Branky: 1. Jánský, 8. Černý - 33. Drtina
Zlín - Chomutov 6:3
Branky: 3. Marušák, 5. Melenovský, 22. Honejsek, 31. Z. Okál, 41. Balaštík, 57. Ondráček - 27. Bartečko, 35. Bomersback, 50. Kaše
Plzeň - Slavia 4:1
Branky: 6. Jeřábek, 43. J. Sýkora, 50. Lev, 57. Duda - 59. Stránský
Liberec - Pardubice 4:1
Branky: 37. a 51. Vampola, 9. Bulík, 26. Filippi - 54. T. Zohorna
Hradec Králové - Vítkovice 2:3 po sam. nájezdech
Branky: 28. Frühauf, 46. T. Pospíšil - 1. a rozh. nájezd Strapáč, 39. Huňa
Sparta - Brno 7:0
Branky: 1. a 59. Ton, 9. I. Rachůnek, 13. J. Hlinka, 26. Buchtele, 29. Pilař, 60. Simon

Reklama