Hlavní obsah

Teď si dám pivko a cigárko, hokej přenechám mladším, loučil se plzeňský Straka

Čestmír FolkSport.czPrávo

Hokejisté Plzně mistrovský titul neobhájí. V šestém utkání čtvrtfinálového play off padli v Brně 3:4 v prodloužení a sezóna pro ně skončila. Několik minut po utkání navíc kapitán Západočechů Martin Straka ohlásil ukončení kariéry.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Plzeňský Martin Straka, jeden z nejlepších hokejistů zlaté éry českého hokeje, ukončil po prohraném čtvrtfinále s Brnem kariéru.

Článek

„Je to smutný závěr, ale jinak mám za sebou krásných pětadvacet sezón s hokejem. Teď si dám pivko a cigárko, na ledě to už přenechám mladším. My starší jsme totiž v sérii s Brnem mužstvo moc netáhli, co si budeme namlouvat," byl k sobě kritický olympijský vítěz z Nagana.

O Strakův konec se v páté minutě nastaveného času zasloužil Hynek Zohorna, který svou druhou trefou v utkání rozhodl o postupu Komety. „Byly to určitě moje nejdůležitější góly v kariéře. Jsem strašně šťastný," svěřil se.

„Ani jsem moc nevnímal, jak jsem v rozhodujícím okamžiku sólo vyřešil. Pamatuju se jen, že jsem ramenem naznačil brankáři Machovskému pohyb, on na to reagoval a pro mě už nebyl problém uklidit puk do sítě. Jsem hrozně rád, že jsme Plzeň přehráli. Teď si dva dny odpočneme a zkusíme v semifinále potrápit i Spartu," plánoval.

Straka? Jeden z nejlepších hráčů v historii

Rovněž kouč Brňanů Vladimír Kýhos tvrdil, že není ještě se sezónou zdaleka spokojený. „Nic pro nás rozhodně nekončí, jedeme dál," sdělil rezolutně.

„Klíčovým momentem posledního střetnutí s Plzní byl podle mého názoru náš šťastný vyrovnávací gól na 3:3, v prodloužení se pak štěstíčko přiklonilo k nám. Myslím, že fanoušci viděli v Plzni i u nás skvělé zápasy, snad si čtvrtfinále dokonale užili," věřil spokojený Kýhos. Martina Straky mu bylo líto. „Považuju ho za jednoho z nejlepších hokejistů české historie. Asi měl raději skončit loni po zisku titulu," poradil mu opožděně.

Plzeňský trenér Milan Razým uznal, že Kometa postoupila zaslouženě. „Byla o malinko lepší. My jsme si postup neprohráli v pátek v Brně, ale už předtím doma. Nezvládnout před naším publikem dva ze tří zápasů je trestuhodné. Chtěli jsme Martinovi Strakovi zařídit lepší loučení, ale myslím, že odcházíme se vztyčenými hlavami," byl přesvědčený Razým.

Ani brankář Škodovky Matěj Machovský nepovažoval vyřazení za katastrofu. „V play off rozhoduje aktuální forma a tu mělo Brno lepší. Za třetí místo v základní části extraligy se ale rozhodně stydět nemusíme. Velká škoda té chybičky v prodloužení, měli jsme blízko k tomu, abychom si vynutili sedmý čtvrtfinálový duel. V příští sezóně zkusíme na titul zaútočit znovu," předsevzal si Machovský.

Reklama

Související témata: