Hlavní obsah

Sparta - Brno 4:5Stav série 3:4Sparta končí! Brno se oklepalo z hororového úvodu a po obratu vyzve ve finále Zlín

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Pech 1 : 0
2. Buchtele 2 : 0
7. Čermák 2 : 1
11. Rolinek 3 : 1
16. Žižka 3 : 2
23. Němec 3 : 3
26. Pivko 3 : 4
30. Hruška 3 : 5
43. Polášek 4 : 5
Záznam online reportáže

Praha

Za necelou půlminutu prohrávali o dva góly a v tu chvíli by si na ně vsadil jen málokdo. Jenže hokejisté Brna předvedli v rozhodujícím sedmém semifinále play off na Spartě velkolepý obrat a po výhře 5:4 si po dvou letech opět zahrají finále. Holešovičtí naopak na finále čekají už sedm let a potvrdili, že sedmé zápasy nezvládají - prohráli i svůj čtvrtý v klubové historii. Boj o titul startuje ve čtvrtek, výhodu domácího prostředí bude mít Zlín.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Komety Brno oslavují vítězství a postup do finále po vítězství nad Spartou.

Článek
Fotogalerie

Hlavně nezopakovat úvod šestého duelu, ve kterém inkasovali za první třetinu čtyři branky, si přáli před rozhodující semifinálovou bitvou hokejisté Komety. Jenže tento plán jim vůbec nevyšel. Jestliže v sobotu prchnul gólman Čiliak na střídačku ve 13. minutě, nyní pustil svého kolegu Trvaje do branky už po necelé minutě a půl.

V té době už totiž hosté prohrávali 0:2. Nejprve vyrobil při rozehrávce hrubka Káňa, když namazal Pechovi, který bez problémů otevřel skóre. A o pouhých sedm vteřin později přidal druhý zásah Buchtele.

Těžký šok pro Brno, ze kterého se ale dokázalo oklepat, v sedmé minutě se k dorážce dostal kapitán Čermák a snížil. Sparta si však dvougólový náskok brzy vzala zpátky, Rolinek totiž v sólovém úniku zamířil mezi Trvajovy betony. Jenže hosté se ani tentokrát nevzdali. Pivko sice nejprve zamířil mimo, Čermák už ale i díky teči sparťana Pecha korigoval na 2:3 z pohledu hostů.

Třígólový obrat Komety ve druhé třetině

A jak Kometa první třetinu skončila, tak také tu prostřední začala. Hanzlíkovo nahození tečoval navrátilec do brněnské sestavy Vojtěch Němec a bylo srovnáno. Pak se sice většina z téměř dvanácti tisícovek fanoušků radovala ze čtvrté branky domácích, jenže sudí ji proto, že byla dosažena rukou, správně neuznali.

A tak šli namísto toho vůbec poprvé v zápase do vedení Brňané. V přesilovce se dostal k dorážce Pivko a bez problémů zamířil do odkryté klece. Sparta si sice okamžitě vyžádala oddechový čas, ani ten jí však nepomohl.

Hráčů Komety byl plný led, domácí takřka nepouštěli z jejich obranného pásma a v polovině zápasu stačilo Janu Hruškovi jen nastavit hůl, aby proměnil Koreisův pas v pátý gól. A to mohlo být domácím ještě hůř, 44 vteřin dlouhou hru ve dvojnásobném oslabení však přečkali.

Bronzové medaile jen slabou náplastí

V závěru druhé části hry zápas skončil pro brněnského zadáka Jana Hanzlíka, který si po souboji s Kumstátem pohmoždil rameno a zamířil na rentgen do nemocnice. Probudit Spartu se pak snažil krátce po startu třetí třetiny Forman, který svedl vyrovnaný pěstní souboj s Dlapou. Domácí jakoby tento moment skutečně nakopl a Polášek záhy v početní výhodě snížil na 4:5. To už Pražané hráli jen na tři útoky a jen ze střídačky hru sledoval kanonýr Petr Ton.

Pražané se hnali za vyrovnáním, jenže Kometa bez výraznějších problémů odolávala. Čtyřicet vteřin před koncem základní hrací doby zamířil Pöpperle na střídačku a domácí zkusili power play. Jenže hosté už si těsný náskok vytrhnout z rukou nenechali.

Brno tak navázalo na sezónu 2011/12, kdy Spartu coby vítěze základní části rovněž v play off vyřadilo. Tehdy už ve čtvrtfinále, nyní Holešovičtí mají alespoň bronzové medaile, ale to je pro favorita číslo jedna jen slabá náplast.

Semifinále play off hokejové extraligy, 7. zápas
HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 4:5 (3:2, 0:3, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Pech, 2. Buchtele (Přibyl), 11. Rolinek (Buchtele, Pech), 43. Polášek (Divíšek, Přibyl) - 7. Čermák (Pivko, H. Zohorna), 16. Žižka (H. Zohorna), 23. V. Němec (Jan Hanzlík, Burian), 26. Pivko (Kuboš, H. Zohorna), 30. J. Hruška (Koreis). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Blümel, Pouzar. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 11 928.
Sparta: Pöpperle - Piskáček, Krejčík, Sičák, Polášek, Philipp, Kubát, Pilař - P. Ton, J. Hlinka, Klimek - Kumstát, Pech, Rolinek - Forman, Přibyl, Buchtele - Simon, Divíšek, I. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.
Brno: Čiliak (2. Trvaj) - Jan Hanzlík, Žižka, Kováčik, Kempný, Kuboš, Dlapa - H. Zohorna, Čermák, Pivko - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Jakub Svoboda, Koreis, J. Hruška - Vondráček, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.
KONEČNÝ STAV SÉRIE: 3:4.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec