Hlavní obsah

Rozhodnuto! Mladá Boleslav a Olomouc postupují do extraligy, Chomutov a Kladno elitu opouštějí

Praha
Aktualizováno

Prvoligové týmy Mladé Boleslavi a Olomouce si zahrají příští ročník extraligy a nahradí Chomutov a Kladno, které hokejovou elitu minimálně na rok opouštějí. Rozhodly o tom páteční zápasy 11. kola baráže, v nichž Olomouc na svém ledě zdolala hráče Mladé Boleslavi 5:4 v prodloužení, což bodově přesně oběma týmům stačilo. Naděje Chomutova na udržení v extralize se tím definitivně rozplynuly, Severočeši navíc doma prohráli s Kladnem 2:3. Závěrečné nedělní 12. kolo baráže se už bude hrát jen z povinnosti.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Olomoucký Radim Kucharczyk (vlevo) a Lukáš Pabiška z Mladé Boleslavi.

Článek

Karty byly před pátečními duely rozdány jasně: pakliže Olomouc zdolá Mladou Boleslav v prodloužení nebo samostatných nájezdech, oba celky budou slavit postup. Nakonec to tak skutečně dopadlo....

Třikrát hosté z Mladé Boleslavi vedli o gól, třikrát domácí srovnali. Poté v závěrečné třetině zásluhou Ostřížka skóre otočili, ale Ovčačík nasměroval zápas do prodloužení. V něm zlatý druhý bod Hanákům vystřelil tak trochu symbolicky mladoboleslavský odchovanec Jaroměřský (jeho mateřskému klubu bod stačil k postupu) a Olomouc, první mistr samostatné české extraligy z roku 1994, se po 17 letech znovu vrací mezi elitu. Boleslav, jež loni přišla o postup do extraligy až v závěrečném barážovém utkání s Libercem, mezi nejlepší míří po dvouleté pauze.

"Nenapadlo by mě ani ve snu, že oba prvoligové týmy půjdou z baráže nahoru a dolů Kladno s Chomutovem. Ale je to ukázka toho, že první liga není tak špatná soutěž, jak se o ní mluví," řekl mladoboleslavský trenér Marian Jelínek.

Chomutovu a Kladnu zbyly oči pro pláč

Aby se zápas na Hané rozhodl v základní hrací době, si přál Chomutov. Jedině v tom případě by dál zůstal ve hře, samozřejmě za předpokladu, že by doma zdolal Kladno. Jenže to se nestalo.

Středočeši, o jejichž sestupu do první ligy bylo rozhodnuto již dříve, si i díky dvěma slepeným gólům Miloslava Hořavy a Libora Procházky v rozmezí půl minuty prostřední části hry vybudovali třígólové vedení. Piráti sice alespoň snížili, ale další gól nepřidali ani v závěru, kdy hráli po trestu ve hře pro Daleckého téměř pět minut přesilovku podpořenou hrou bez brankáře. O jejich osudu však bylo po výsledku v Olomouci beztak definitivně jasno už zhruba deset minut před koncem (duel na Hané skončil dříve) a Chomutov by nezachránilo, ani kdyby dokázali zápas s Kladnem otočit.

Šestinásobní kladenští mistři republiky opouštějí extraligu po 12 letech, hokejisté Chomutova po dvou a jejich budoucnost je po sestupu do první ligy nejasná. Předseda představenstva a majitel klubu Jaroslav Veverka starší nemá chuť v klubu nadále pokračovat.

Baráž o hokejovou extraligu, 11. kolo:
Olomouc - Mladá Boleslav 5:4 v prodloužení
Branky: 18. a 33. Kucharczyk, 44. Marosz, 46. Ostřížek, 62. Jaroměřský - 6. Pabiška, 27. Mikulík, 40. Jarůšek, 49. Ovčačík
Chomutov - Kladno 2:3
Branky: 37. Stehlík, 45. O. Kaše - 9. Patera, 29. M. Hořava, 29. L. Procházka

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články