Hlavní obsah

Z extraligy máme trošičku sevřený zadek, přiznává olomoucký majitel a trenér Dopita

Jihlava

Po sedmnácti letech si hokejisté Olomouce zahrají českou extraligu. Majitel klubu a současně asistent trenéra Jiří Dopita z blížícího se startu soutěže nervózní není, naopak se na něj těší. „Ale máme trošičku sevřený zadek, aby kluci nebyli vyjukaní,“ přiznal pětačtyřicetiletý olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa, který sobotní exhibiční Zlaté utkání šampiónů z Nagana proti týmu Zlatého hattricku sledoval jen v civilu ze střídačky olympijských vítězů.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Dopita

Článek

Proč jste nevyjel na led?

Moc mě to mrzí, ale rok a půl už mám problémy s kolenem a vůbec jsem se necítil na to, abych šel na led. Kdybych se na něm mohl aspoň trošku klouzat, hrozně rád bych si zahrál. Ale bohužel to nešlo.

Na kterého spoluhráče ze zlatého Nagana jste se nejvíc těšil?

Na všechny, protože žádného z kluků nevídám pravidelně. Je to příjemný, člověku se vybaví vzpomínky na nároďák, na mistrovství světa a samozřejmě Nagano.

Překvapil vás někdo, že by se od té doby hodně změnil?

Věk se nedá zastavit, nikdo nevypadá jako před dvaceti lety. Ale je důležité, že vesměs všichni kluci si jdou občas zabruslit a udržují se.

Dočkal jste se od nich i blahopřání k postupu do extraligy s Olomoucí?

Ne že bych na ně čekal, ale někteří kluci přišli a gratulace proběhly.

A po volném místu v týmu se nikdo nepoptával?

Pro některé hráče bychom místo měli, ale zase bychom na ně neměli peníze.

Extraliga začíná příští pátek, už jí máte plnou hlavu?

Máme z toho trošičku sevřený zadek. Šanci dostanou vesměs všichni kluci, kteří extraligu vybojovali. Důležité je, aby bojovali a na ledě nechali úplně všechno. Uvidíme, jak to dopadne.

Z čeho přesně máte sevřený zadek?

Aby kluci nebyli vyjukaní, jako když jsme hráli přípravu s Kometou a oni byli zbytečně ustrašení. Přeju si, aby byli schopní podat to, co umějí a na co jsme od nich zvyklí. Prostě aby bojovali a udrželi tím lidi na zimáku.

Jste z blížícího se startu soutěže nervózní?

Nejsem, naopak se na to těším. Jako trenér začínám svou druhou sezónu a nějakým způsobem si na to zvykám. Budu kluky ze střídačky povzbuzovat. Natrénováno mají, tak to z nich jen musíme dostat.

Jak moc reálně vidíte, že by se Olomouc stala dlouhodobým účastníkem tuzemské nejvyšší soutěže?

Vůbec nebudu spekulovat. Prostě chceme odehrát dobrou sezónu, to je celé.

Mohl by divácký zájem v Olomouci zvýšit fakt, ž fotbalová Sigma spadla do druhé ligy?

Fotbalistům jsme sestup nepřáli. Myslím, že lidi by chodili i tehdy, kdyby se v Olomouci udržela první fotbalová liga.

Nejzvučnější letní posilou je Pavel Patera, váš spoluhráč z olympiády v Naganu. Jak složité bylo zrealizovat jeho přestup?

Stálo to jenom na tom, jestli o něho bude mít zájem Kladno. To nemělo, takže jsme se hned dohodli, že půjde do Olomouce.

Reklama

Související témata: