Hlavní obsah

Zákeřnost nesnáším a odsuzuju, říká kouč Hradce Draisaitl a žádá poctivou práci

Sedl si za stůl vedle předsedy představenstva hokejového Mountfieldu Miroslava Schöna a poslouchal, jaké cíle vedení klubu stanovilo před startem nového extraligového ročníku. A tužba získat medaile, v ideálním případě jinou než bronzovou, kouče Hradce Králové Petera Draisaitla nevylekala.

Foto: mountfieldhk.cz/Stanislav Souček

Peter Draisaitl na střídačce hradeckého Mountfieldu.

Článek

Skutečně necítíte zvýšený tlak?

To ano, ale bez něj si profesionální sport nedovedu představit. Nevím, jak by to mohlo fungovat, to by nás snad ani nemohlo bavit. Proto ambice a cíle vedení klubu beru, nevadí mi. Ale vím, že o medaile se hraje až v roce 2015. Zatím mě zajímá jen vstup do sezóny a vývoj týmu. Relativně brzo přijdeme na to, co nám chybí a kam se můžeme zařadit. Medaile mají ještě chvilku čas. Ale za dvanáct let, co trénuju, jsem ještě nezažil klidnou sezónu. A ani teď s ní nepočítám.

Vloni zažíval Mountfield v Hradci Králové premiérovou extraligovou sezónu a kvůli stěhování z Českých Budějovic bylo léto hodné hektické. Letos už byla příprava o dost klidnější, že?

Teď je otázka, jestli to pro nás bude k prospěchu. Před rokem jsme nevěděli, do čeho jdeme a co nás čeká, takže jsme přece jenom trochu stáhli prdelky a koukali, jak to přežijeme. Což nebylo až zas tak špatné.

Máte obavy, aby z mužstva nevyprchala nováčkovská euforie?

Stát se může cokoliv. Musíme být ve střehu, hlavně já. Nesmí nastat ten nejhorší scénář, tedy že si budeme myslet, že když to šlo loni, půjde to nějak i teď. Musíme si všechno vybudovat znova od nuly, jinak než přes poctivou a tvrdou práci to nepůjde. To vím bezpečně už teď.

I proto, aby neupadl divácký zájem v Hradci o hokej?

Přesně tak, minulou sezónu to byla famózní záležitost, nikdo s tím nepočítal. Je na nás všech, abychom na tom pozitivně dál stavěli. Jestli si někdo myslí, že fanoušci na nás budou chodit jenom kvůli tomu, že vyjedeme na led? Tak to určitě nebude! Musíme si přízeň publika znova získat.

Vedení klubu na tiskové konferenci vyslovilo přání, aby mužstvo hrálo tvrději než v minulé sezóně. Jak chcete důraz do svých svěřenců dostat?

Pozor! Já tady nechci tým, který kolem sebe jenom mlátí a dělá blbosti. Pro mě spočívá tvrdost v umění ránu přijmout, ne ji rozdat V průběhu minulé sezóny nastaly situace, na které jsme neměli odpověď. Nechci se bavit o tom, že budeme mlátit lidi.

Neměl jsem na mysli zákeřnost.

Tu nenávidím! Takové věci, jako útoky zadkem na koleno, odsuzuju a hráčům je zakazuju.

Nevylekaly vás trochu přípravné zápasy? Vyhráli jste jen tři z deseti...

V přípravě výsledky nepotřebuju. Pro mě je důležité, jak zápasy vypadaly. Víme, že ještě nejsme ve stoprocentním stavu. Přesuny v sestavě přeci jen byly výraznější než u jiných týmů. Do toho přišla zranění, sestava se hodně míchala. Takže stoprocentní stabilita u nás ještě není.

S posílením týmu jste spokojený?

Měli jsme vytipované kvalitní hráče na trhu a zdá se nám, že jsme je našli. Ale ještě budeme potřebovat nějaký čas, aby všechno stoprocentně pasovalo. A hlavně jsme všichni rádi, že jsme udrželi Šimánka, Kudrnu, Vydareného a Mertla.

Reklama