Hlavní obsah

Litvínov udržel neporazitelnost, mistr ze Zlína padl na ledě olomouckého nováčka

Praha
Aktualizováno

Hokejisté Litvínova jsou po 3. kole Tipsport extraligy jediným týmem, který ještě neokusil hořkost prohry. V dramatickém souboji připravili první porážku ambicióznímu Třinci, zvítězili 3:2 po samostatných nájezdech. Poprvé v sezóně se musely sklonit také Hradec Králové (prohrál 1:2 v Liberci) i pražská Slavia (2:4 v Pardubicích). Z premiérové výhry po návratu do extraligy se radovala Olomouc, která otočila vývoj duelu s mistrem ze Zlína ke konečnému zisku tří bodů (3:2). Plzeň zdolala v západočeském derby Karlovy Vary 2:1, Vítkovice přehrály brněnskou Kometu (3:1) a pražská Sparta překvapivě podlehla 3:4 Mladé Boleslavi, kterou při jejím posledním působení v extralize v letech 2008 až 2012 doma ve všech deseti vzájemných zápasech porazila.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Litvínovský obránce Zbyněk Sklenička (vpravo) se raduje z gólu proti Třinci.

Článek
Fotogalerie

Litvínov, nebo Třinec?  Jen jeden z těchto týmů se po vzájemném zápase mohl chlubit bilancí bez porážky. Oceláři, kteří do úterního duelu neztratili ani bod, si vypracovali ve třetím dějství dvougólový náskok, ale domácí nesložili zbraně a po trefách Skleničky a Jánského si vynutili prodloužení a pak i samostatné nájezdy. V páté sérii rozhodl o výhře Severočechů Hanzl.

První body si připsali Bílí Tygři z Liberce, kteří díky gólu Šimka z 54. minuty připravili první ztrátu hostům z Hradce Králové.  O neporazitelnost přišla i Slavia, v repríze předkola play off minulé sezóny byli znovu úspěšnější Východočeši.

Všechny čtyři góly vstřelili v početní výhodě a dvakrát se trefil střelecky disponovaný Radoslav Tybor. Návrat do známého prostředí tak zhořkl slávistickému kouči Ladislavu Lubinovi, jenž v Pardubicích strávil převážnou část své hráčské kariéry a v klubu pak tři sezóny působil i jako asistent trenéra. Východočeši odehráli zápas s černými páskami na rukávech, kterými uctili svého bývalého kapitána Miroslava Hlinku, který v neděli spáchal sebevraždu.

Brněnská Kometa chtěla proti Vítkovicím navázat na uplynulou sezónu, v níž v obou zápasech na soupeřově ledě zvítězila. Tentokrát ale defenzívu domácích a pozorného brankáře Dolejše, který zaznamenal 30 úspěšných zákroků, dokázal překonat jen v závěru utkání při vlastním oslabení Hruška. Vítkovičtí zvítězili 3:1, gólem a asistencí k výhře dopomohli Káňa s Čerešňákem.

Mistr ze Zlína nadále bez výhry

Olomouc se po návratu do extraligy po sedmnácti letech dočkala první výhry. Vyšlápla si na mistrovský Zlín, který v úvodu sezóny výsledkově tápe a na vítězství v tuzemské nejvyšší soutěži zatím čeká. Šampióny sice v průběhu necelé minuty a půl úvodní třetiny dostaly do dvougólového vedení střely Köhlera a Vlacha, ale pak už byli úspěšní pouze domácí a Kašík třikrát inkasoval. Rozhodující gól dal v závěru druhé dvacetiminutovky Laš.

Také Karlovy Vary zahájily utkání v Plzni lépe, ale domácí vývoj otočili a první výhru v sezóně slaví oni. Energie zůstává bez bodového zisku.

Sparta v souboji s Mladou Boleslaví dokázala dvakrát srovnat náskok hostů, ale na čtvrtý Klimentův zásah už odpověď nenašla. Utkání bylo pikantní pro kouče Středočechů Františka Výborného i jeho syna Davida, kapitána Bruslařského klubu. František dovedl Holešovické ke třem mistrovským titulům, David vyhrál se Spartou titul dvakrát.

Hokejová Tipsport extraliga, 3. kolo:
Vítkovice - Brno 3:1
Branky: 18. J. Káňa, 44. Húževka, 59. Čerešňák - 57. J. Hruška
Litvínov - Třinec 3:2 po samostatných nájezdech
Branky: 51. Sklenička, 53. Jánský, rozhodující sam. nájezd Hanzl - 42. Polanský, 50. Orsava
Pardubice - Slavia 4:2
Branky: 37. a 57. Tybor, 9. Nahodil, 22. P. Sýkora - 23. Valach, 43. Poletín
Olomouc - Zlín 3:2
Branky: 17. Diviš, 36. Cibák, 38. Laš - 11. Köhler, 12. Vlach
Liberec - Hradec Králové 2:1
Branky: 23. Bartek, 53. Šimek - 22. Červený
Plzeň - Karlovy Vary 2:1
Branky: 28. Balej, 47. Kratěna - 5. R. Pšurný
Sparta - Mladá Boleslav 3:4
Branky: 15. Pech, 18. J. Hlinka, 34. Klimek - 28. a 37. Klimenta, 3. Lenc, 12. Broš.

Reklama

Související témata: