Hlavní obsah

Litvínovská jízda pokračuje! Sparta ovládla pražské derby, mistr ze Zlína se dál trápí

mm, dfkSport.cz
Aktualizováno

Vítězné tažení hokejistů Litvínova trvá! Rozjetý severočeský celek v 5. kole Tipsport extraligy nezastavila ani brněnská Kometa, odvezla si debakl 1:6. Po sérii tří porážek znovu zabrala Sparta, jež v pražském derby jasně přehrála Slavii (5:2), ambiciózní Třinec veze tři body z ledu Liberce (0:3). Vítkovice porazily Zlín 3:2 a obhájci titulu tak stále marně čekají na bodový zisk. V dalších nedělních zápasech si Plzeň poradila s Mladou Boleslaví (6:1), Pardubice zdolaly nováčka z Olomouce 3:1 a Karlovy Vary zvítězily nad Hradcem Králové 2:1.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Útočník Sparty Daniel Přibyl (vpravo) se raduje z gólu se svým spoluhráčem Lukášem Cingelem.

Článek
Fotogalerie

Litvínovský tým kolem veteránů a olympijských šampiónů Jiřího Šlégra a Martina Ručinského, který se v utkání proti Kometě blýskl čtyřmi body za gól a tři přihrávky, si dál udržuje punc neporazitelnosti. Jízdu za dalším tříbodovým přísunem zahájil záhy Lukeš, a přestože Ton v dresu hostí osvědčil pověst kanonýra, v dalších dvou třetinách už pálili přesně jen domácí a na začátku třetího dějství vyhnali brankáře Čiliaka na střídačku.

Severočechům k pátému úspěchu v novém ročníku pomohly i čtyři využité přesilové hry, Ručinský se s třemi góly a šesti nahrávkami vyšvihl do čela pořadí kanadského bodování celé soutěže.

V pořadí již 102. pražské derby rozhodla první třetina. Slavii sice dostal do vedení už po 80 sekundách Stránský, ale Sparta odpověděla ještě v první části čtyřmi góly, tři z nich vstřelili hosté v početní výhodě. Sešívaní před vlastními fanoušky vyšli v tomto ročníku poprvé bodově naprázdno.

Hrubec podpořil výhru Třince čistým kontem

Třinec se rychle oklepal z páteční prohry v přestřelce s Vítkovicemi a ukončil minisérii Liberce v podobě dvou výher nad Hradcem Králové a ve Zlíně. Prvním čistým kontem v sezóně k tomu přispěl brankář Šimon Hrubec, jenž předvedl 35 úspěšných zákroků.

Mistr se trápí. Zlín nezabral v nové sezóně ani na čtvrtý pokus a po prohře ve Vítkovicích je v extralize stále bez jediného bodu poslední. O další porážce v Ostravě navíc rozhodl zlínský odchovanec Petr Šenkeřík. Vítkovice si připsaly už čtvrtou výhru v řadě a v tabulce poskočily na druhou příčku, na Litvínov ztrácejí jediný bod.

Mladá Boleslav se před zápasem v Plzni pyšnila dvěma výhrami na ledě soupeře, ale Indiáni tentokrát nedali hokejistům z města automobilů žádnou šanci. Na debaklu 6:1 se dvěma trefami podíleli Johnson a Lev, šanci na čisté konto pokazil brankáři Matěji Machovskému až v závěru utkání Klimenta.

Pardubice zůstaly i ve druhém domácím zápasu stoprocentní. O vítězství nad Olomoucí rozhodl dvěma góly útočník Lukáš Radil, který v 57. minutě vstřelil vítěznou branku a 15 vteřin před koncem při power play nováčka ještě potvrdil výsledek.

Karlovy Vary porazily v pátek Spartu a premiérová výhra mužstvo z lázeňského města, zdá se, povzbudila. Západočeši v neděli znovu přetavili výhodu domácího ledu v tříbodový zisk, tentokrát odjel s prázdnou Hradec Králové. Výraznou zásluhu na úspěšné minisérii Varů má i brankář Vladislav Habal, který v posledních dvou zápasech povolil soupeřům vždy jen čestný úspěch a úspěšnost zákroků už navýšil nad 96 procent.

Hokejová Tipsport extraliga - 5. kolo:
Karlovy Vary - Hradec Králové 2:1
Branky: 19. V. Tomeček, 22. R. Pšurný - 54. Kudrna
Pardubice - Olomouc 3:1
Branky: 57. a 60. Radil, 19. Čáslava - 21. Cibák
Liberec - Třinec 0:3
Branky: 31. Dravecký, 48. Irgl, 53. Roth
Vítkovice - Zlín 3:2
Branky: 4. Svačina, 31. Huna, 50. Šenkeřík - 15. Leška, 53. Tesařík
Litvínov - Brno 6:1
Branky: 26. a 53. Jánský, 2. Lukeš, 32. Ručinský, 44. Martynek, 51. Gula  - 4. Ton
Plzeň - Mladá Boleslav 6:1
Branky: 21. a 28. Johnson, 6. a 47. Lev, 8. Kratěna, 32. J. Sýkora - 53. Klimenta
Slavia - Sparta 2:5
Branky: 2. Stránský, 39. Sklenář - 5. Klimek, 8. Přibyl, 11. Polášek, 19. J. Hlinka, 27. Hrbas

Reklama