Hlavní obsah

Zvážil jsem všechna pro i proti. Rozhodování vyznělo pro Brno, tvrdí útočník Honejsek

Brno

Téměř všichni očekávali, že se po krátkém působení ve finském Espoo vrátí do mateřského Zlína. Hokejový útočník Antonín Honejsek však překvapivě zamířil do Komety, kterou na jaře pomáhal připravit o extraligový titul. Zejména mezi fanoušky obou finalistů z minulé sezóny vzbudil jeho nečekaný přestup mimořádné emoce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Antonín Honejsek na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Počítal jste s tak silně negativními reakcemi ze strany zlínských příznivců?

Daly se čekat. Dopředu jsem tušil, že můj příchod do Brna neproběhne úplně hladce. Když jsem si však při rozhodování, kudy se bude moje hokejová kariéra ubírat dál, zvážil veškerá pro i proti, vyznělo to jasně pro Kometu.

Proč?

Se Zlínem jsem vybojoval titul a uzavřel jsem tím jednu kapitolu mého hokejového života. Chtěl jsem zkusit něco jiného. Přilákaly mě vysoké ambice Komety, která má v kádru řadu mimořádných hráčských osobností. Jsem přesvědčený, že její momentální postavení v závěru tabulky je pouze přechodné. Z krize se už dostává a zcela určitě bude stoupat stále výš. Jsem si jistý, že jsem neudělal chybu. Na Zlín jsem ale v žádném případě nezanevřel. Prožil jsem tam krásné roky a vůbec nevylučuju, že bych se sem ještě někdy, třeba na sklonku kariéry, vrátil.

S jakými ambicemi do Brna přicházíte?

Já se především strašně těším, že si po několikatýdenní pauze začnu zase hokej užívat. Budu rád, když budu mít ze svých výkonů dobrý pocit. Vynasnažím se co nejvíc přispět k úspěchům svého nového mužstva.

Jak vás kabina Komety přijala?

Naprosto v pohodě. Hned jsem poznal, že je v Brně vynikající parta.

Už jste v minulosti s některými novými spoluhráči sdílel stejnou šatnu?

Nejvíc znám Honzu Káňu, přestože jsme spolu nikdy v jednom mužstvu nehráli. Navštěvovali jsme ale ve Zlíně stejnou základku a později jsme se denně potkávali na tamním zimáku. A z prvoligové Třebíče, kde jsem kdysi hostoval, si pamatuju taky Buriana, Vondráčka či Dočekala.

Už vám někdo připomněl, že i kvůli vám nezískala Kometa v závěru uplynulé sezóny mistrovský titul?

Ani ne. Připadlo mi, že kluci jsou zatím spíš překvapení, že jsem se mezi nimi ocitl. Ale vtípky na toto téma určitě brzy přijdou.

Chystáte se do Brna přestěhovat, anebo hodláte dojíždět?

Pocházím z Prostějova, odkud to není daleko. Určitě si ale v Brně pronajmu byt, abych zde mohl přespávat.

Považujete angažmá v Kometě za dlouhodobější štaci, nebo se vaše myšlenky stále upínají k zahraničnímu angažmá?

Podepsal jsem tříletou smlouvu s tím, že tuto sezónu stoprocentně odehraju za Kometu. Na ty dvě další v ní mám klauzuli, že mě klub v případě výhodné nabídky uvolní. Neznám hokejistu, který by nesnil o dobrém angažmá v cizině. Ani já nejsem výjimkou.

Proč jste tedy ve Finsku tak brzy po začátku sezóny skončil?

O tom bych se nerad moc šířil. Nebyl jsem zraněný, jak se povídalo, ani jsem neodešel kvůli neshodám s trenérem, byť jsem nebyl se svým vytížením na ledě příliš spokojený. Měl jsem prostě nějaký osobní problém a věděl jsem, že ho mnohem lépe vyřeším doma v Česku.

Najdete na působení ve Finsku i nějaký klad?

Rozhodně. Nabral jsem spoustu zkušeností. Poznal jsem kupříkladu, jak to chodí ve finském špičkovém klubu. A v těch pár zápasech, co jsem odehrál, jsem si dokázal, že na elitní evropskou soutěž mám.

Byl oproti Česku velký rozdíl v zázemí?

Řekl bych, že o hráče je tam postaráno trochu líp než u nás. Já jsem například dostal byt i se saunou, a myslel jsem si, jaká nejsem bůhvíjaká celebrita. Jen do té doby, než jsem zjistil, že saunu mají úplně všichni hráči Espoo. (úsměv).

Stihl jste se naučit finsky?

Za těch několik týdnů bohužel moc ne. Zvládl jsem pouze některá ne příliš slušná slova a taky umím finsky pozdravit a rozloučit se. V kabině, v obchodě i na úřadech však nebyl vůbec žádný problém domluvit se anglicky.

Jaká je podle vás Finsko země?

Připadlo mi, že tam žijí samí disciplinovaní lidé. Téměř nikdo si na nic nestěžuje, natož aby nadával. Jsou milí a skromní. Na druhou stranu mi místní připadají takoví sušší, smysl pro klasický český humor jsem u nich moc nezaznamenal.

A jací jsou Finové hokejoví fanoušci?

Přiznám se, že atmosféra při ligových zápasech pro mě byla největším zklamáním. Finští fandové chodí na hokej skoro jako do divadla. Skoro vůbec se neprojevují. Do bouřlivé atmosféry, jaká vládla kupříkladu v Brně a ve Zlíně během jarní finálové série extraligy, tam bylo hodně daleko.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec