Hlavní obsah

Veterán Patera budoucnost neřeší: Dejte mi čtrnáct dnů, teď jdu s kluky na pivo

Petr MarekSport.czPrávo

Poslední kolo baráže se v neděli na ledě Olomouce dohrávalo jen z povinnosti, domácí Kohouti i chomutovští Piráti totiž nastupovali jako jistí účastníci příštího ročníku extraligy. Přesto do ochozů přišly více než čtyři tisíce lidí, kteří zejména po utkání vytvořili parádní atmosféru. Užíval si to i veterán Pavel Patera, který ve 43 letech přemýšlí, zda prodloužit hokejovou kariéru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Olomoucký útočník Pavel Patera.

Článek

Loni jste v baráži s Kladnem neuspěl, letos s Olomoucí ano. Takže asi velká úleva?

Určitě. Extraligu jsme zachránili, vyhráli jsme i poslední zápas, takže spokojenost. V hlavě však zůstává, že jsme měli navíc a to tu radost trochu kalí.

Fanoušci vám ale připravili nádherné rozloučení?

Ano. Bylo to úžasné. Celou sezónu byli skvělí. Stáli za námi i v době krize. Dokonce jednou přišli na trénink a i tam nám fandili. Klobouk dolů.

Co k celé baráži říct?

Především to, že to byla neskutečně těžká soutěž. Psychicky i herně. Však také tři celky bojovaly o extraligu ještě v předposledním kole.

Vy jste do baráže dobře vstoupili, ale jednu chvíli to s vámi vypadalo všelijak. Kde se to ve váš prospěch otočilo?

Zlomový byl jednoznačně domácí zápas s Českými Budějovicemi, který jsme zvládli po třech porážkách v řadě a v němž jsme podali asi vůbec nejlepší výkon za celou sezónu. Ten nás nastartoval a pak už jsme se drželi.

Jak už jste říkal, měli jste na víc. Jednu chvíli to dokonce vypadalo na účast v play-off. Proč jste nakonec skončili v baráži?

To je jednoduché. Prohráli jsme patnáct utkání v řadě a ty nás srazily dolů. Lepší týmy, mají-li krizi, prohrají tři, čtyři zápasy a zase se zvednou.

Jak hodnotíte kolektiv, v němž jste v Olomouci hrál?

Já nikdy nezažil tým, v němž by byla vyloženě špatná parta. Tady byla ale super. Když se nedařilo, pořád jsme drželi neuvěřitelně při sobě. To bylo klíčové. V opačném případě by se zachránit extraligu nepovedlo.

Jaká bude vaše budoucnost? Máte ještě chuť v kariéře pokračovat?

Nyní jsem hlavně rád, že jsme extraligu zachránili. Fakt nevím. Dejte mi čtrnáct dnů.

Pokud byste se rozhodl hrát dál, bude to zase v Olomouci, nebo existují i jiné varianty?

Teď chci jít s kluky na pivo, pak se poradím s rodinou a potom se uvidí.

Reklama

Související témata: