Hlavní obsah

Mistr si na úvod extraligy zastřílel. Hadamczik začal vítězně, jen Vítkovice venku uspěly

Praha
Aktualizováno

Po více než čtyřměsíční pauze se v pátek znovu rozjela hokejová Tipsport extraliga. Hned její úvodní kolo nabídlo souboj dvou posledních šampiónů - a úřadující mistři z Litvínova doma suverénně přejeli Zlín 4:0. Zastříleli si také plzeňští - svěřenci Michala Straky porazili Karlovy Vary 5:1. Vicemistr z Třince přivítal nováčka Chomutov vedený Vladimírem Růžičkou a po boji nakonec vyhrál 3:0. Po pěti letech se do nejvyšší soutěže vrátil i kouč Alois Hadamczik, který si s Kometou Brno připsal vítězství 5:2 nad libereckými Bílými Tygry. Sparta se proti Olomouci v extraligové premiéře představila v O2 areně a v utkání měla jednoznačně navrch (4:1). Mladá Boleslav deset sekund před koncem otočila duel s Pardubicemi (2:1) a Vítkovice vyhrály na ledě Hradce Králové 4:3 po nájezdech.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Radost litvínovských hráčů po vstřeleném gólu proti Zlínu v 1. kole extraligy.

Článek
Fotogalerie

Úřadující mistr z Litvínova vstoupil do sezóny velkolepě a nová jednička Severočechů Jaroslav Janus se hned v prvním zápase sezóny dočkala čistého konta. Proti Zlínu, který zisk extraligového titulu slavil loni, měla Verva jednoznačnou převahu. Nejzdařilejší byla z domácího pohledu druhá třetina, kdy se Litvínov trefil hned třikrát. Gól a dvě asistence v pátečním duelu zaznamenal Rostislav Martynek.

Hokejová Tipsport extraliga, 1. kolo:
Plzeň - Karlovy Vary 5:1
Branky: 7. Hossa, 12. Kratěna, 16. Bližňák, 30. Preisinger, 49. Lev - 17. Duda.
Mladá Boleslav - Pardubice 2:1
Branky: 30. Výborný, 60. Urban - 13. Marcinko.
Litvínov - Zlín 4:0
Branky: 4. Kubát, 22. Trávníček, 31. Martynek, 32. Hořava.
Třinec - Chomutov 3:0
Branky: 39. Chmielewski, 60. Orsava, 60. Dravecký.
Hradec Králové - Vítkovice 3:4 po sam. nájezdech
Branky: 33. Ihnacak, 38. Kudrna, 45. Pláněk - 10. Vandas, 27. Olesz, 43. Balán, rozhodující nájezd Olesz.
Kometa Brno - Liberec 5:2
Branky: 18. a 33. Ostřížek, 6. a 48. Vondráček, 11. Hruška - 3. Radivojevič, 39. Vampola.
Sparta Praha - Olomouc 4:1
Branky: 16. Sabolič, 20. Hlinka, 30. Netík, 53. Cingel - 42. Eberle.

Chomutov se po roční odmlce vrátil mezi elitu a na úvod se představil na ledě favorizovaného Třince, se kterým Piráti ve své poslední extraligové sezóně 2013/14 neuhráli jediný bod. Nepovedlo se jim to ani tentokrát, byť slezskému celku hodně zatopili. Na úvodní gól se čekalo až do 39. minuty, kdy se prosadil třinecký Chmielewski. Zatímco hosté vedení Vladimírem Růžičkou své šance nedotáhli, Oceláři ještě dvěma góly v poslední minutě zápasu potvrdili letošní premiérové vítězství.

Plzeň v západočeském derby smetla Karlovy Vary 5:1. Indiáni ovládli i pátý vzájemný domácí souboj, základním kamenem výhry byla úvodní dvacetiminutovka, v které se postupně prosadili Hossa, Kratěna a Bližňák. Jednou vstřelenou brankou a dvěma asistencemi se blýskl Jakub Lev.

Pardubice od aktuální sezóny nově vede jako hlavní trenér Miloš Říha mladší, kterého čekala premiéra v Mladé Boleslavi. Východočeši si brzy zásluhou Marcinka vytvořili jednobrankový náskok, v polovině zápasu ale vyrovnal Výborný a deset sekund před závěrečnou sirénou rozhodl Urban o tom, že všechny body zůstanou v městě automobilů.

Hadamczik i Sparta začali v novém prostředí vítězně

Hradec Králové se s Vítkovicemi dlouho přetahoval o vítězství, rozhodnout musely až samostatné nájezdy. Ostravský celek se stal jediným mužstvem, které na úvod soutěže uspělo na kluzištích soupeře. Duel rozhodl útočník Rostislav Olesz, jenž se gólově prosadil i ze hry.

Atraktivní podívanou slibovala bitva Brna vedeného Aloisem Hadamczikem s Libercem, který přes léto notně posílil. Kometa naposledy doma s Bílými Tygry prohrála v lednu 2012, od té doby si připsala osm vítězství. To poslední v pátek, kdy ještě v první třetině otočila nepříznivé skóre a nakonec vyhrála 5:2. Dvěma góly a jednou asistencí se blýskl v brněnském týmu David Ostřížek, dvě branky přidal Tomáš Vondráček.

Sparta se během léta přestěhovala z Holešovic do moderní libeňské O2 areny. V ní už sehrála oba domácí zápasy Ligy mistrů, tentokrát si odbyla extraligovou premiéru proti Olomouci. Hanáci však nekladli velký odpor a nakonec padli 1:4. Za Pražany se postupně prosadili Robert Sabolič, Jaroslav Hlinka a Tomáš Netík. Brankáři Tomáši Pöpperlemu pokazil čisté konto ve 42. minutě Jan Eberle, ale výhru Sparty pojistil Lukáš Cingel.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín