Hlavní obsah

Sparta veze z Boleslavi jen bod, extraliga má nového lídra. Olomouc roznesla Třinec

jsv, škvSport.cz
Aktualizováno

Hokejová Tipsport extraliga má za sebou první čtvrtinu a rozjezd do sezóny se nejlépe povedl Liberci. Bílí Tygři se pyšní výtečnou formou, kterou potvrdili i v pátečním utkání. V rámci 13. kola zvítězili v Karlových Varech 5:4 a posunuli se do čela soutěže. Dosud vedoucí Sparta totiž prohrála v Mladé Boleslavi 3:4 po prodloužení a klesla na druhou příčku. Vítkovice udolaly mistrovský Litvínov 1:0 a utnuly mu jeho třízápasovou sérii výher. Prestižní východočeské derby mezi Pardubicemi a Hradcem Králové ovládl po vítězství 5:2 hostující Mountfield. Brno v závěru otočilo utkání ve Zlíně a nakonec vyhrálo 3:2 po prodloužení. Chomutov v přestřelce zdolal Plzeň 7:5. Debakl utrpěl Třinec, který podlehl v Olomouci domácím Kohoutům 0:6.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Mladoboleslavští útočníci David Výborný (vlevo) a Lukáš Pabiška slaví gól proti Spartě.

Článek
Fotogalerie

Mladou Boleslav poslal do vedení proti Spartě už ve 3. minutě Výborný. Pražanům se sice v prostřední dvacetiminutovce podařil obrat, zkraje třetí třetiny ale Voráček se Stříteským znovu překlopili výsledek na stranu Středočechů. Ti se přesto plného bodového zisku nedočkali, když v 57. minutě zařídil hostům prodloužení Buchtele. Nastavení trvalo přesně 3 minuty a 22 vteřin. Zaplněné tribuny rozjásal Tomáš Voráček, jenž domácím zajistil bonusový bod.

Sparta přicestovala do Mladé Boleslavi bez nejproduktivnějšího hráče probíhající extraligové sezóny Martina Réwaye, jehož v pátek vyřadila z kádru a poslala do prvoligových Benátek.

Liberec vyhrál ve Varech a jde do čela

Zaváhání Sparty využil Liberec. Ačkoliv Bílí Tygři na ledě posledních Karlových Varů brzy inkasovali, v prostřední části čtyřmi zásahy zadělali na tříbodový zisk. Lázeňský tým sice utkání ještě dokázal zdramatizovat, vynutit si alespoň prodloužení ovšem už nedokázal. Energie tak prohrála pod novým koučem Oremusem i třetí zápas a nadále zůstává na chvostu. K úspěchu jí nepomohly ani dvě trefy a jedna přihrávka Marcela Haščáka.

Podještědský celek ukázal i na západě Čech svoji sílu. Vyhrál sedmý z posledních osmi zápasů a vystřídal Spartu na čele tabulky.

Dolejš vychytal Vervu

Litvínov naposledy otočil zápas na Spartě a vůbec poprvé v sezóně vyhrál třikrát za sebou. Prodloužit sérii se však Chemikům v pátek na ledě Vítkovic nepodařilo.

Jediný gól zápasu obstaral po krásné individuální akci v přesilové hře obránce Štencel. Premiérovou nulu v sezóně udržel brankář Dolejš, jenž si ve druhém startu v základní sestavě připsal druhé vítězství.

Ani na třetí pokus se nedočkal vítězství na pardubické střídačce trenér Richard Král. Dynamo přitom vstoupilo do východočeského derby s Hradcem skvěle, v první třetině bylo lepší a po zásluze vedlo po trefě Jakuba Svobody. Mountfield však v druhé periodě stav zcela obrátil. Nejprve srovnal Pláněk a poté Courchaine s Čápem během necelé minuty zařídili hostům dvoubrankový náskok. Svěřenci trenéra Draisaitla se už ve zbytku utkání o vítězství nenechali připravit a nakonec zvítězili 5:2. Zápas se hrál v parádní atmosféře, do ochozů si našlo cestu 10 194 diváků.

Kohouti zničili Oceláře

Výbornou formu potvrdili hokejisté Olomouce. Před vlastním publikem deklasovali Třinec, podesáté v řadě bodovali a v tabulce poskočili na třetí pozici. Druhou nulu v sezóně vychytal gólman Branislav Konrád.

V souboji mezi Zlínem a Brnem to dlouho vypadalo na radost Beranů. Ještě v 54. minutě drželi nad soupeřem vedení 2:0 a kráčeli za první domácí výhrou v sezóně. Jenže Kometa stihla do konce základní hrací doby vyrovnat. Nejprve zkorigoval stav Němec a poté Káňa nasměroval duel do prodloužení, které ukončil v 62. minutě svým druhým gólem v zápase Němec. Kometa vyhrála pět z posledních šesti střetnutí a patří jí čtvrté místo.

Dramatickou přestřelku viděli fanoušci v Chomutově. Plzeňští Indiáni v utkání dvakrát vedli, přesto nakonec odjeli s prázdnou. Pirátům se doma daří, vyhráli šest ze sedmi zápasů a v tabulce jsou osmí.

Hokejová Tipsport extraliga, 13. kolo:
Vítkovice - Litvínov 1:0
Branka: 34. Štencel.
Pardubice - Hradec Králové 2:5
Branky: 4. Jak. Svoboda, 46. Čáslava - 28. Pláněk, 35. Courchaine, 36. Čáp, 44. Šimánek, 60. Bednář.
Zlín - Brno 2:3 po prodl.
Branky: 38. Říčka, 53. Holík - 55. a 63. V. Němec, 57. J. Káňa II.
Chomutov - Plzeň 7:5
Branky: 22. a 26. Kämpf, 15. Červenka, 31. Jánošík, 37. Hovorka, 40. D. Kaše, 60. J. Drtina - 17. a 23. Johnson, 19. a 41. Kracík, 40. Jeřábek.
Mladá Boleslav - Sparta 4:3 po prodl.
Branky: 44. a 64. T. Voráček, 3. Výborný, 48. Stříteský - 31. A. Kudrna, 40. Přibyl, 57. Buchtele.
Olomouc - Třinec 6:0
Branky: 11. a 26. Laš, 12. Řípa, 39. T. Mikúš, 40. Rašner, 53. Eberle.
Karlovy Vary - Liberec 4:5
Branky: 39. a 51. Haščák, 9. Koblasa, 38. V. Tomeček - 23. Krenželok, 34. Šimek, 36. Řepík, 37. Jelínek, 46. Stránský.

Reklama

Související témata: