Hlavní obsah

Indiáni vezou z Liberce bod. Sparta vyhrála v extralize posedmé v řadě, mistr zabral

Aktualizováno

Hokejisté Liberce a Sparty zůstávají i nadále na vítězné vlně. Vedoucí Bílí Tygři zdolali v nedělním šlágru 42. kola Tipsport extraligy doma Plzeň 2:1 po prodloužení. Pražané zvítězili už posedmé v řadě, tentokrát ve Vítkovicích 3:2. Po pěti porážkách zabral mistrovský Litvínov, který porazil Hradec Králové 5:1. O první šestku bojující Chomutov prohrál v Pardubicích 1:3. Poslední Karlovy Vary přerušily čtyřzápasovou sérii porážek a doma přestřílely Brno 5:3. Zlín podlehl doma Třinci 1:2, Olomouc udolala Mladou Boleslav 1:0.

Foto: Vít Černý, ČTK

Liberečtí hokejisté slaví vítězství nad Plzní.

Článek
Fotogalerie

Liberec nemohl dlouho najít recept na výborného Matěje Machovského, ve 44. minutě navíc Johnson dostal přesnou přihrávku od Kratěny do prostoru mezi kruhy a poslal hosty do vedení. Indiáni drželi těsné vedení až do 49. minuty, kdy v početní výhodě rozvlnil síť z dorážky Birner.

Bílí Tygři hráli v samém závěru přesilovku, v základní hrací době ji ještě nevyužili, po devatenácti sekundách prodloužení ovšem Bakoš bekhendovým blafákem rozjásal domácí diváky.

Netík zařídil výhru Sparty

Svěřenci kouče Filipa Pešána zvítězili popáté za sebou a mají jistou účast ve čtvrtfinále. Soutěž vedou o dvanáct bodů před Spartou, která v neděli prodloužila svoji vítěznou šňůru na sedm utkání. Ve Vítkovicích však musela o tři body tvrdě bojovat. Rozhodují moment přišel v 51. minutě, nahození Poláška dobruslil Netík a bekhendem propasíroval kotouč za Dolejšova záda.

Netík zaznamenal druhý vítězný gól v řadě. Sparta si upevnila druhou příčku, navíc může stáhnout manko na vedoucí Liberec na devět bodů, pokud ve středeční dohrávce 41. kola porazí Zlín v normální hrací době.

Sýkora zářil proti Pirátům

Pardubice nasměroval k výhře kanonýr Petr Sýkora. Dvěma zásahy v rozmezí 32. a 37. minuty zařídil Dynamu dvougólový náskok, který se ukázal jako rozhodující. Chomutov bojující o první šestku sice ve 47. minutě snížil zásluhou Ölveckého, obrátit stav se mu však nepovedlo. Těsně před koncem naopak stvrdil domácím tříbodový zisk Orsava.

Východočeši v sestavě s novými posilami Dmitrijem Moňou a Matějem Beranem tak po dvou porážkách zabrali a poskočili na jedenáctou příčku. Na aktuálně desáté Brno ztrácejí devět bodů. Pirátům se venku nedaří, prohráli už podeváté za sebou. Naposledy uspěli 29. listopadu v Hradci Králové.

Mistr využil čtyři přesilovky

Litvínov se po pěti zápasech dočkal výhry a navíc poprvé v sezóně vstřelil více než čtyři góly. Verva zničila Hradec Králové v přesilovkách. V utkání využila hned čtyři. Mountfield přitom začal na ledě Chemiků slibně. Adam Courchaine potvrdil, že se mu proti žlutočerným v této sezóně střelecky daří. Kanaďan se trefil ve všech třech vzájemných duelech a prosadil se i tentokrát. Jenže úřadující mistr ještě do první sirény srovnal a zkraje prostřední dvacetiminutovky dokonal obrat.

V domácí brance nastoupil ke svému osmému extraligovému střetnutí Michael Petrásek a nakonec slavil se spoluhráči vysokou výhru 5:1. Litvínov zůstává v tabulce předposlední, na desátou pozici ztrácí patnáct bodů, Hradec je nadále čtvrtý.

Zabraly i poslední Karlovy Vary. S Kometou sice přišly o dvoubrankový náskok, v závěrečné části ale dovedly duel do vítězného konce. Nerozhodný stav 3:3 změnil ve 43. minutě tečí Vachovec a tříbodový zisk pojistil Energii o devět minut později Kůs.

Brňané prohráli šest z posledních sedmi utkání.

Třinec veze tři body ze Zlína

Dobrou formu potvrdil Třinec. Na ledě Zlína vyhrál 2:1 a ukončil soupeři sérii devíti domácích výher za sebou. Oceláři, kteří postrádali kvarteto zraněných hráčů (Sýkora, Klesla, Roth a Linhart), zvítězili v pátém z posledních šesti střetnutí a upevnili si pozici v první desítce. Slezané se posunuli na deváté místo. Forvard Beranů Roberts Bukarts se do statistik tentokrát nezapsal a poprvé po dvanácti zápasech tak vyšel bodově naprázdno.

V duelu mezi Olomoucí a Mladou Boleslaví padl jediný gól a postaral se o něj ve 27. minutě Dávid Buc. Kohouti se díky výhře bodově dotáhli právě na svého dnešního soupeře. Před sedmým Chomutovem mají sedmibodový náskok.

Hokejová Tipsport extraliga, 42. kolo:
Pardubice - Chomutov 3:1
Branky: 32. a 37. P. Sýkora, 56. Orsava - 47. Ölvecký.
Karlovy Vary - Brno 5:3
Branky: 3. Marosz, 18. Huna, 25. Bičánek, 43. Vachovec, 52. Kůs - 24. T. Kaberle, 29. T. Vondráček, 33. Ton.
Litvínov - Hradec Králové 5:1
Branky: 20. Pavlík, 21. Lukeš, 22. Frolo, 32. Hanzl, 53. Gerhát - 18. Courchaine.
Vítkovice - Sparta 2:3
Branky: 5. Vandas, 35. Balán - 17. Pech, 23. Kumstát, 51. Netík.
Zlín - Třinec 1:2
Branky: 51. Urbanec - 19. Kopecký, 44. Kanko.
Olomouc - Mladá Boleslav 1:0
Branka: 27. Buc.
Liberec - Plzeň 2:1 po prodl.
Branky: 49. Birner, 61. Bakoš - 44. Johnson.
Individuální statistiky hokejové Tipsport extraligy:
Kanadské bodování:
1. Červenka (Chomutov) 39 zápasů/49 bodů (18 branek + 31 asistencí)
2. Bednář (Hradec Králové) 39/35 (8+27)
3. Přibyl (Sparta) 34/34 (13+21)
4. D. Kubalík (Plzeň) 38/33 (22+11)
5. J. Hruška (Kometa Brno) 41/33 (20+13)
6. Krenželok 40/33 (13+20)
7. Vampola 42/33 (10+23)
8. Radivojevič 42/32 (12+20)
9. Birner (všichni Liberec) 42/32 (11+21)
10. P. Holík (Zlín) 41/32 (9+23)
Střelci:
1. D. Kubalík (Plzeň) 22 branek
2. J. Hruška (Kometa Brno), Sabolič (Sparta) oba 20
4. Červenka (Chomutov), P. Sýkora (Pardubice) oba 18
6. Bukarts (Zlín), Valský (Liberec), Laš (Olomouc), Johnson (Plzeň) všichni 16
10. Dej, Ihnacak, Courchaine (všichni Hradec Králové), Hübl (Litvínov), P. Jelínek (Liberec), Dravecký (Třinec) všichni 15

Reklama

Související témata: