Hlavní obsah

Šéf Sparty: Z placených přenosů bude profitovat celý český hokej

Praha

Informace o tom, že se Sparta a Liberec domluvily s placenou televizní stanicí O2 Sport na vysílání svých domácích zápasů od sezóny 2018/19, pořádně nadzvedly nejednoho hokejového fanouška. Podle předsedy představenstva Sparty Petra Břízy je ale navýšení finančních zdrojů za vysílací práva klubů pro český hokej existenčně nutné.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéf Sparty Petr Bříza (uprostřed) na tiskové konferenci kanálu O2 Sport.

Článek

Český divák placení soukromé televize není úplně nakloněný. Věříte té vizi, za kterou jste společně s Libercem vykročili?

Musíme v ní věřit. Je to jednoduché. V domácnosti platíte složenky a každý extraligový klub má rozpočet. Silné kluby jsou pod tlakem, bojují o přežití. Dejme si příklad ze Slovenska, kdy Slovan Bratislava měl velké problémy ufinancovat sezónu ve slovenské extralize. Vyjednával, že by šel do české, skončil v KHL. To samé Jokerit. Já můžu říct, že jsem před čtyřmi roky téměř na kolenou prosil majitele Sparty Petra Speychala, a dodnes mu děkuji, aby tlaku z KHL nepodlehl, Sparta tam měla skončit. Tlak na peníze je jednoduchý. Buď vygenerujeme takové prostředky, že ufinancujeme naši nejvyšší hokejovou soutěž, v níž chceme my i fanoušci udržet nejlepší hráče. Když na to nebudete mít peníze, tak nejlepší odejdou a liga půjde výrazně dolů. Musíme nastartovat všichni sami sebe, abychom během těch následujících dvou let připravili další posun produktu, tedy extraligy.

Budete přesvědčovat další kluby, aby šly vaší cestou?

V tuto chvíli jde o první krok a jsme si jisti, že vyvolá další jednání, z nichž mohou případně vzniknout nová partnerství. Do toho ale nezasahujeme. Myslím, že určitě bude reagovat, a je to tak správné, i Česká televize, aby se kvalitní pokrytí dostalo všem klubům, aby se všichni dokázali domluvit na dobrém řešení.

Nemáte strach, že se dostanete pod tlak ČT?

Že bychom reagovali a začali si dělat navzájem naschvály? Budu se opakovat, ale jde o produkt české extraligy, jde o krok, který nastartuje mnoho dalších jednání. Nemluví se o tom, ale současný stav je, že majitelé dotují kluby až desítkami miliónů korun ročně. To je neudržitelné. Extraliga je rodinné stříbro českého hokeje.

Umíte si představit směr, že by se celá extraliga přesunula na placené kanály?

Směr je zásadně jen o tom, jestli se bavíme o českém hokeji. Na Český svaz ledního hokeje a na kluby je zásadní tlak ze strany médií i od fanoušků, vychovávejte nové hokejisty, stvořte zlatou generaci nebo generaci, která je schopna vyhrávat medaile na MS. Kluby potřebují zákonitě peníze, a pokud je nedokážeme sehnat, budeme klesat s kvalitou, nebudeme schopni dotáhnout děti, zaplatit jim kvalitní trenéry. To jsou vše spojené nádoby. Já jenom očekávám, že budeme schopni vygenerovat z této situace pro český hokej co největší peníze.

Kolik vám smlouva s placeným kanálem přinese, jste neprozradili. Můžete alespoň naznačit, jaká část rozpočtu to je?

To když vám řeknu, tak si to snadno dopočítáte. (smích) Jsme vázáni obchodním tajemstvím, omlouvám se.

Může mít přesun přenosů na placený kanál vliv na návštěvnost?

Nemyslíme si, že to ovlivní návštěvnost. Placené televize fungují i v jiných zemích, samozřejmě je to nový prvek, na který si je potřeba zvyknout. My jsme rádi, že tady vzniká konkurenční prostředí, což si myslím, že celému českému hokeji prospěje.

Reklama

Související témata: