Hlavní obsah

Liberecká kultura mění extraligu. Inspiraci našla v NHL i Skandinávii

Liberec

Bez ohledu na výsledek finále prožívají Bílí Tygři výjimečnou sezónu. Suverénním způsobem, jakým prošli základní částí i úvodními dvěma koly play off, ale také odvahou, s jakou zařadili do života hokejového klubu v českých podmínkách nové prvky. Hokejisté Liberce se vydali na riskantní cestu, na níž ale zatím sklízejí samé úspěchy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

I díky změnám, kterými klub prošel, zažívají Bílí Tygři v sezóně zatím samou radost.

Článek

Když vloni v zimě už potřetí vsadil klubový prezident Petr Syrovátko na kouče Filipa Pešána, šel do rizika. Jeho předchozí dvě angažmá u Tygrů úspěšná nebyla, fanoušci byli na mladého ambiciózního kouče alergičtí.

Trenéra se zkušenostmi z kanadské univerzitní soutěže vedení klubu jmenovalo i do nové pozice sportovního ředitele, a tak si kádr i realizační tým mohl poskládat dle libosti.

O soupeři vědí všechno

Pešánova vize (a pochopitelně i dostatečné prostředky na platy) pak na sever Čech přilákala i trio špičkových hráčů Martin Ševc, Michal Řepík a Michal Birner, kteří mají na libereckém tažení sezónou výraznou zásluhu.

„Chtěl jsem se vrátit kvůli rodině domů a měl jsem rozhovor s Filipem Pešánem,“ vzpomíná obránce Ševc na námluvy s Tygry. „Když mi nastínil, co tu chtějí vybudovat a změnit, ta vize se mi líbila. Věřil jsem, že půjdeme správným směrem,“ líčí čtyřnásobný švédský mistr.

Čím ho o pouhé čtyři roky starší kouč oslovil? „Nechci, aby to vyznělo, že se v Česku dělá všechno špatně, ale přenesl sem věci zvenku a fungují,“ líčí Ševc.

Změnu poznal už v přípravě. „Tréninky v létě byly na české poměry sci-fi. K tomu štáb od trenéra gólmanů po videokouče a statistiky. Na zápasy jsme byli výborně připraveni, o soupeři jsme věděli všechno,“ vypráví obránce. „A ta kondiční práce je vidět, třetí třetiny jsme měli silné celou sezónu,“ říká Ševc.

Mají oči otevřené

I Řepík, jenž působil sedm let v zámoří, si v Liberci připomněl zahraniční angažmá. „Nastavila se tu nějaká kultura a nové věci. Něco jsem zažil v Americe, pro některé kluky to bylo úplně nové, ale od přípravy to vše parádně šlape,“ pochvaluje si útočník.

Pešán, jenž se v 38 letech může stát nejmladším koučem mistra, hledá inspiraci k novinkám prakticky neustále.

„Hodně cestuju a snažím se ty věci poznat osobně. Dost mi pomáhá kolega Aleš Vladyka, jenž byl součástí realizačního týmu na mistrovství světa dvacítek, a tam se objevují trendy, které pak implementuje i NHL. Máme oči otevřené, nesnažíme se kopírovat jen NHL, ale podněty jsme našli i při Lize mistrů ve Skandinávii nebo v Davosu,“ vypráví Pešán, jemuž k završení sezóny snů chybí poslední krok v podobě finále se Spartou.

„Vypadám před ním klidně? Tak to hraju dobře,“ vtipkuje. „Doufám, že Spartu porazíme, ale i kdyby se tak nestalo, věřím, že jsme během sezóny odvedli maximální práci,“ hřeje ho.

Na čem Tygři také staví
Statistiky a video. Hodiny obrazového materiálu zpracovávají i v jiných klubech, ale Liberec má vlastního videokouče a programy na zpracování statistických údajů, z nichž pak těží v zápasové přípravě.
Kondiční příprava. Práci kondičního kouče Aleše Pařeze si hráči pochvalují, z letní přípravy těží celou sezónu. Fyzickou kondici nabírali v krátkých, ale o to intenzivnějších tréninkových jednotkách.
Prezentace klubu. Místo sportovních souprav vyrážejí hráči na domácí zápasy v oblecích. Zdánlivá maličkost, která je v zámoří samozřejmostí, ukazuje na snahu vystupovat na úrovni i mimo led.
Který hokejový tým získá letos mistrovský titul?
Bílí Tygři Liberec
64,7 %
Sparta Praha
35,3 %
Celkem hlasovalo 25044 čtenářů.

Reklama

Související témata: